MEDIJI O DEBAKLU

FOTO: KRAJ ŠPANJOLSKE ERE As objavio svijetu: 'Dame i gospode, izgubili smo čarobni dodir'

 AFP

Izvještaj o debaklu svjetskih i europskih prvaka protiv Nizozemske na premijeri Svjetskog prvenstva španjolski sportski dnevnik Marca donosi pod naslovom "Mundialsko poniženje".

- Brutalan poraz Španjolske, od kojeg će se biti teško oporaviti. Osjećaji su negativni, porastao je pesimizam, ali ostale su još dvije utakmice. Nizozemska je od početka jako dobro znala što joj je činiti. Zaigrala je s tri stopera i dva bočna igrača, ali nije parkirala autobus - piše Marca.

Najslabije ocijenjeni igrači bili su Sergio Ramos, Azpilicueta, Pique i Busquets (3,5), Alba je dobio četvorku kao i zamjene Torres i Pedro, Casillas 4,5, dok su peticama 'nagrađeni' Silva, Alonso, Xavi i Costa. Jedinu pozitivnu ocjenu (6,5) zaradio je Iniesta, a kod Nizozemske je najbolje ocijenjen bio Robben koji je dobio osmicu.

Marca prenosi i izjavu španjolskoga kapetana Ikera Casillasa.

- Sad moramo biti tihi, analizirati što se dogodilo i okrenuti se sljedećoj utakmici protiv Čilea kao da je riječ o finalu. Ispričavamo se, ja prvi. Nizozemska je bila bolja. Naši navijači imaju pravo na kritiku, a mi smo dovoljno zreli da prihvatimo te kritike i da krenemo dalje - rekao je Casillas.

U osvrtu na 'petardu' u Salvadoru, španjolski As je istaknuo:

- Dame i gospodo, izgubili smo čarobni dodir. Još uvijek imamo zvijezdu iznad grba, ali izgubili smo pravu zvijezdu, onu koja nam je pomagala da osvojimo naslove. Način na koji smo izgubili je okrutan, za to postoje foto i video dokazi. Ako želite, možete ponovo pogledati Casillasovu grešku kod četvrtoga gola Nizozemske, njegova pogreška bila je simbol našeg rušenja. No, nismo izgubili zbog Casillasa, nego zato što smo morali izgubiti. Najviše zabrinjava to što ne znamo je li bila riječ samo o jednoj lošoj večeri, ili će cijelo ljeto biti loše.

- Španjolska je izgubila kontrolu igre koju je imala u posljednjih šest godina. Nisu bili ni dovoljno brzi, ni dovoljno jaki, ni dovoljno organizirani da zaustave Nizozemsku, a još više su izgubili kontrolu nakon izlaska Alonsa. Ovo nije samo poraz, ovo je katastrofa - napisao je komentator engleskoga Guardiana.

Talijanska La Gazzetta dello Sport ističe kako je uoči SP nizozemska reprezentacija u Španjolskoj bila opisivana kao defenzivno orijentirana i neiskusna, ali je sve to demantirala visokom pobjedom u Salvadoru.

- Da, i prije četiri godine u Južnoj Africi Španjolska je počela porazom protiv Švicarske, ali to se ne može uspoređivati. U reprizi finala iz Johannesburga Nizozemska je u početku gubila, ali se pribrala i nakon toga šokirala Španjolsku. Furija će se sad sa Čileom i Australijom morati boriti za osminu finala u kojoj je čeka - Brazil! Van Gaal se potvrdio kao apsolutni majstor svog zanata, a Robben i Van Persie kao dva sjajna igrača.

"Nizozemska ponizila Španjolsku", naslov je u francuskom sportskom dnevniku L'Equipe. U izvještaju se ističe kako su Van Persie i društvo utrpali čak pet golova momčadi koja je na posljednja tri velika natjecanja primila samo šest pogodaka.

New York Times u analizi utakmice pod naslovom "Španjolska je tražila nevolju" naglašava kako je Del Bosqueova momčad vrlo visoko držala svoju zadnju liniju, blizu centra, što ju je učinilo ranjivom i Nizozemskoj omogućilo stvaranje velikog broja prilika dubinskim dodavanjima, a u konačnici i postizanje velikog broja pogodaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:26