TO JE OVISNOST

FOTO: PUTNIK IZ NOĆNE MORE U avionu za Australiju je nekoliko puta zapalio cigaretu. Morali su ga zavezati!

Inače, ne postoje međunarodni zakoni kojima se regulira ponašanje posade prema agresivnom putniku, no obično se ravnaju prema zakonima koji vrijede u državi u kojoj je zrakoplov registriran

Prava drama odvila se u srijedu na letu Singapore-Brisbane zrakoplovne kompanije Emirates Air kada su članovi posade bili prisiljeni zavezati jednog putnika za sjedalo. Naime, on je za vrijeme leta koji traje oko 7 i pol sati nekoliko puta zapalio cigaretu. Prvu su ga ljubazno zamolili da je ugasi, što je on odmah i učinio. No, nije mogao izdržati pa je ponovno zapalio. Kada su ga ponovno upozorili, prema tvrdnjama svjedoka, postao je agresivan te je nasrnuo na članove posade. Oni su ga potom obuzdali i privezali za stolac.

Mathias Jorg (54) inače je iz Njemačke, a odmah nakon slijetanja privela ga je policija. U četvrtak ujutro već je bio na sudu u Brisbaneu gdje je rekao kako je ozlijeđen prilikom vezivanja. Optužen je za pušenje u zrakoplovu što je strogo zabranjeno te za napad na člana posade. Postavljena mu je jamčevina nakon što je pristao predati putovnicu kao i ne prilaziti niti jednom međunarodnom aerodromu na udaljenost manju od 100 metara.

Inače, ne postoje međunarodni zakoni kojima se regulira ponašanje posade prema agresivnom putniku, no obično se ravnaju prema zakonima koji vrijede u državi u kojoj je zrakoplov registriran.

Odluku o tome da se obuzda nekog putnika na ovakav način mora donjeti kapetan, ali prije toga, ukoliko je moguće, o incidentu je dužan obavijestiti policiju te navesti razloge zbog kojih se odlučuje na ovakvo radikalno postupanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:44