TRILER U NATALU

GANA - SAD 1-2 Brooks u ludoj završnici šokirao Ganu i raspametio Klinsmanna!

 AFP

Nakon njemačkog demoliranja Portugalaca, u Natalu su Ganci i Amerikanci 'namirisali' krv. Logično, pobjeda u ovom susretu uz tri boda donijela bi i dodatnu pogodnost. Značajni plus u golovima u odnosu na Ronaldovu družinu, a uopće nije nemoguće da u ovoj skupini i to bude presudno. Amerikanci su u Brazil stigli u ne baš idiličnim odnosima. Izbornik Klinsmann posvađan s medijima i navijačima, kod kuće je ostao najbolji igrač Donovan. S druge ih je strane čekala Gana, vrlo mlad sastav, ali okosnicu koje još uvijek čine igrači koji su prije četiri godine milimetri dijelili od polufinala SP. Uz to, momčad koja se specijalizirala za pobjeđivanje SAD. Dvaput su im to učinili, na posljednje dvije planetarne smotre.

No, ono o 'mirisanju krvi' puno su bolje iskoristili, zapravo munjevito iskazali Amerikanci. Niti pola minute nisu prošle, a SAD su povele. Preciznije, u 29. sekundi utakmice Clint Dempsey, je prihvativši loptu iz auta, uhvatio dijelić nesmotrenosti Muntarija i Boyea koji kao da nisu vjerovali da će američki kapetan 'drsko' i okomito jurnuti u njihov šesnaesterac. Ovaj je učinio upravo to, te s desetak metara iskosa, s lijeve strane, gađao i pogodio malu mrežicu. Najbrži gol dosad u Brazilu, ali i peti najbrži povijesti svjetskih prvenstava. Još su uvijek ipak brži revolveraši Turčin Hakan Sukur 2002. u 11. sekundi, pa Čeh Vaclav Masek 1962. u 16. sekundi, Nijemac Ernst Lehner daleke 1934. u 25-toj odnosno Englez Bryan Robson u 27. sekundi na SP 1982. Dempsey je istodobno pak postao prvi Amerikanac koji se uknjižio među strijelce na trećem SP. Šok za Afrikance i veselje za vrlo velik broj američkih navijača među kojima je bio i dopredsjednik Joe Biden.

Nastavak? Amerikanci su odmah iskazali taktiku za Ganu. Možda i ne samo njih. Gusta, čvrsta sredina, iza njih obrambeni bedem od četvorice igrača, a što se napada tiče... Može, ali samo iz kontri. Poglavito nakon što su već u 23. minuti ostali bez u biti jedine prave špice, Jozyja Altidorea kojem je 'otišlo' hvatište stražnjeg mišića, tzv. zadnja loža. Možda izgubljen i za ostatak turnira. No, dok smo ovakvu strategiju od Klinsmannove momčadi i mogli očekivati, ipak smo više nada polagali u vještinu ganskih nogometaša. Tu smo očito bili u zabludi. Terenska nadmoč, posjed lopte - da, ali bez djelotvornog učinka i praktički ikakve opasnosti. U šesnaestercu bezopasni, jednostavno i stoga što nije bilo nikakve povezanosti u njihovim akcijama. Jedina, kolika-tolika opasnost ubilježena je u 32. minuti kada je Gyanovu bombu sa 20-ak metara vratar Howard paradom izbijom podalje od svojeg gola.

Ganski izbornik Kwesi Appiah još je više iznenadio u poluvremenu. Ne mijenjavši ništa! S tim kako valja spomenuti da je na klupi imao Michaela Essiena, Kevina-Princea Boatenga... Jest, ubacio ih je, ali ostaje dojam ipak prekasno. Drugo poluvrijeme samo je malo pojačalo sliku ganske nadmoči, ali i jalovosti. Pojačan pritisak, ali se lomio na rubu američkog kaznenog prostora. Kada je već sve 'mirisalo' na veliku pobjedu Amerikanaca izvojevanoj u krajnje defanzivnoj igri, slomljena je Klinsmannova obrana golom Andrewa Ayewa. No, nitu tu nije bio kraj. U točno trećem izletu pred gol Gane u drugom dijelu, nakon ubačaja s desne strane, John Brooks je glavom iznova donio SAD prednost. Prednost i pobjedu!

GANA - SAD 1-2 (A. Ayew 82 / Dempsey 1, Brooks 86)

KRAJ UTAKMICE!

Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

86. minuta - Nevjerojatno, ali Amerikanci opet vode. Nakon udarca iz kuta najviši u skoku je bio Brooks i glavom zakucao loptu u mrežu. U Natalu se odvija pravi triler!

82. minuta - Gana je konačno probila obrambeni blok Amerikanaca. Za to je najzaslužniji Gyan koji je petom izbacio dva braniča i sjajno asistirao za Andrea Ayewa. Veznjak Gane je špicom opalio svom snagom i 'probio' Howarda.

76. minuta - Asamoah je ubacio idealnu loptu za Ayewa, koji kao da se iznenadio i lopta se od njega odbila kao od zida...

63. minuta - Nastavlja se dalekometna paljba, ali sad su zaprijetili Amerikanci. Vratar Gane jedva je skinuo udarac Jonesa...

62. minuta - Neće, pa neće Gance.... Atsu je ciljao s 20 metara, lopta je prošla vrlo blizu spojnice...

58. minuta - Gyan je odlično pucao glavom s 15 metara, Howard je maestralno reagirao. Gana igra izvrsno u drugom dijelu, s sada je ugru ušao i Kevin Prince Boateng.

56. minuta - Afrikanci su se definitvno probudili. Muntari je ubacio s lijeve strane, a usamljeni Gyan s desetak metara glavom puca preko gola.

55. minuta - Opet Gana udara iz daljine, ali ovaj put je bilo opasno. Pucao je Muntari, lopta je prošla metar od vratnice.

53. minuta - Atsu kao da sam igra... Opalio je sa 18 metara, otišlo je daleko od gola.

Kraj prvog poluvremena.

45+5. minuta - Nezaustavljivi Atsu ponovno je probio desnu stranu, dao povratnu loptu za Jordana Ajewa, koji je traljavim udarcem upropastio sjajnu priliku. Skoro je promašio loptu.

39. minuta - Atsu radi velike probleme Amerikancima. Sada je odlično nabacio s desne strane, ali udarac Gyana glavom završio je visoko preko gola.

32. minuta - Bomba Gyana iz velike udaljenosti, ali Tim Howard je pokazao zašto je jedan od najboljih vratara svijeta.

29. minuta - Atsu je dobro opalio s 20 metara, a lopta je od bloka otišla malo pokraj gola. Međutim, sudac nije to vidio pa nije dosudio korner...

23. minuta - Prvi problemi za Amerikance, ozlijedio se Altidore. Umjesto njega u igri je Johansson

GIF: Klinsmann's reaction to Dempsey's goal was out... on Twitpic

19. minuta - Amerikanci su propustili veliku priliku za 2-0. Jones je sjajno proigrao Altidorea, koji je bio na 8-9 metara od gola, ali u posljednji trenutak Ganci su blokirali udarac.

16. minuta - Atsu je dobro vidio utrčavanje Gyana u prazan prostor, ali imaju je nesreću da je to isto vidio i vratar Howard koji je do lopte stigao prije ganskog napadača.

Dempsey je zabio gol u 29 sekundi! Službeno peti najbrži gol u povijesti prvenstava.

1. minuta - Kakav početak Amerikaca! Prva minuta i odmah gol. Bila je to majstorija Clinta Dempseya koji je lijevoj strani fantastično izbacio iz igre Boyea i preciznim udarcem pogodio 'malu mrežicu'. Klinsmann na klupi samo što se nije počeo bacati od sreće.

Utakmica je počela!

Gana: Kwarasey - Opare, Boye, Mensah, Atsu (od 77. Adomah) - Rabiu (od 71. Essien), Muntari - A. Ayew, J. Ajew (od 59. Boateng), Asamoah - Gyan

SAD: Howard - Cameron, Beckerman, Besler (od 46. Brooks), Johnson - Jones, Bradley - Dempsey, Bedoya (od 77. Zusi), Beasley - Altidore (od 23. Johansson).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:45