Glumci, operne dive i Vuco na Dori 2007.

ZAGREB - Stručni ocjenjivački sud HRT-a izabrao je 32 pjesme za petnaestu Doru koja će se 1., 2. i 3. ožujka održati u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner. Tako će na ogled u Opatiju glazbena ekipa u sastavu - Kraljevi ulice, Marko Tolja, Antonija Šola, Esmeralda Kresina, Valentina Bralo, Dado Topić & Dragon Fly, Feminnem, Angels, The Sick Swing Lana KlingorOrchestra, Voljen Grbac & Vivien Galetta, Ibrica Jusić, Goran Karan, Milan Tarle, Tina Vukov, Jelena Rozga, klapa Maslina, Kemal Monteno, Trio Fantasticus, Anja Šovagović & Galiano Pahor, Luka Nižetić, Siniša Vuco, Raspashow, Claudia Beni, Ness, Miroslav Evačić, Brentini, Žanamari Lalić, Lana Klingor, Naim Ayra, Alen Vitasović, Ivana Radovniković i Sabrina Hebiri.



DORA: Borba prsa o prsa     



Žiri u sastavu Silvije Glojnarić, predstavnik Glazbene proizvodnje HRT-a, Robert Urlić, predstavnik Glazbenog programa HR-a, Ljiljana Vinković i Željen Klašterka iz Zabavnog programa HTV-a, te njegov urednik Aleksandar Kostadinov izabrao je i dvije rezervne skladbe u izvedbama Gine i ženske klape Luka.



Rocker Goran Bare, jedan od potencijalnih kandidata za ovogodišnje natjecanje, nije se našao na popisu premda je sa sastavom Pikzibner, kako je svojedobno otkrio Tina Vukovurednik Kostadinov, htio sudjelovati na Dori.



U prošlom izdanju HTV-ove "Shpitze" Bare se, međutim, ogradio od natjecanja i izjavio da je samo pomogao prijateljima iz Pikzibnera u snimanju pjesme koja, na koncu, nije ušla na Doru.



Sudionici domaćeg izbora za Pjesmu Eurovizije imat će se priliku predstaviti javnosti uoči samog natjecanja kroz HTV-ove emisije "Ususret Dori", a izbor će se održati po dosadašnjem ključu - 16 plus 16 skladbi u polufinalnim večerima i na koncu 16 finalista, među kojima će se birati putnik za svibanjski Eurosong u Helsinkiju.    



  





Severinina pjesma uspjela je pobijediti na prošlogodišnjoj Dori i podijeliti hrvatsku javnost.

Severina je izjavila da je riječ o hrvatskom folkloru, etnoglazbenici da je riječ o turbofolku koji je sada na velika vrata ušao u Hrvatsku, a na internetu su se vodile općenarodne rasprave i svađe.

I dok su jedni tvrdili  'ovo je hrvatski turbofolk i jako je dobar', drugi su se zgražali. Dok su prvi upozoravali 'Hrvatska nema samo mandoline i tamburice, dalmatinske klape i zagrebačku filhamoriju... Ima jedan dio Lijepe naše, Dalmatinska zagora, di se piva rera i ganga, koje nisu ništa manje hrvatske', drugi su odgovarali: 'Ovo s hrvatskim folklorom nema veze. Sram nas je što smo Hrvati.'



Severina u Europi ipak nije ništa postigla.

Moja štikla: Hrvatski folk ili nova Lepa Brena

 



M. Goreta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 06:41