OPTIMISTIČNA LIZZIE

ISPOVIJEST NAJRUŽNIJE ŽENE NA SVIJETU 'Vrijeđaju me, ali nikada ne bih izašla iz svog tijela'

 YouTube

Lizzie Velasquez (25) pati od rijetke i teške bolesti zbog koje se ne može udebljati. U životu nikada nije imala više od 29 kilograma, a zbog bolesti je i slijepa na jedno oko, dok na drugo slabo vidi.

Njezin je sindrom toliko rijedak da u ovom trenutku od njega na cijelom planetu pate još samo dvije osobe. Sličan je progeriji, ali nije terminalan. Stručnjaci ga nazivaju posebnim oblikom neonatalnog progeroidnog sindroma.

Očituje se na način da u organizmu gotovo uopće nema masnoća. Imunosni joj je sustav slab, ali većina organa joj funkcionira, a usto ima očuvane kosti i zube. Dnevno je prisiljena kroz niz manjih obroka unositi znatno veću količinu kalorija od prosječnog čovjeka

Nakon što je javnost za nju prvi put čula krajem prošle godine, prozvana je 'najružnijom ženom na svijetu'.

'Kada sam vidjela video na YouTubeu s naslovom 'Najružnija žena na svijetu', moj život se u potpunosti promijenio. Nailazila sam na komentare ispod videa poput onoga u kojem mi netko preporuča da učinim svijetu uslugu i prosviram si glavu', kaže Lizzie koja trenutno prikuplja novac za snimanje dokumentarca o vlastitom životu koji za cilj ima poruku protiv nasilja.

'Ja znam što znači biti žrtvom nasilja, pogotovo žrtvom internetskog nasilja. Htjela bih postati zaštitnicom svih onih koji misle da se situacija neće poboljšati', dodaje Lizzie. Napominje da je na ideju o dokumentarcu došla čitajući negativne komentare i uvrede na svoj račun.

'Umjesto da sam se sakrila u suzama, odlučila sam biti sretna. Shvatila sam da ovaj sindrom nije problem, nego dar koji mi pruža priliku da postanem bolja i da drugima poslužim kao inspiracija', izjavila je.

Radni naslov dokumentarca je 'The Lizzie Project', a novac pokušava prikupiti putem Kickstartera. Dosad je već sakupila 123.000 američkih dolara, ali cilj joj je doći do svote od 180.000 dolara. Rok za prikupljanje istječe 31. svibnja, a ne dosegne li do tada spomenuti iznos, neće dobiti ni centa od svih dosadašnjih donacija.

Ako dođe do sredstava, film bi trebala režirati Sara Bordo, kojoj bi to trebao biti debitantski film.

'Lizzie ima nevjerojatnu unutrašnju snagu i sjajan smisao za humor. Svi imamo problema u životu, ali ništa se ne može usporediti s onim kroz što je ona prošla. Njezin bi optimizam razvedrio bilo koga na svijetu', kaže Sara.

Sama Lizzie svoju vedru ćud pripisuje svojim roditeljima kao zaslugu. 'Ma najbolji su roditelji na svijetu. Od trenutka mog rođenja zasuli su me ljubavlju. A nisu odgajali samo mene, nego i moju sestru Marinu i mog brata Chrisa, koje su voljeli baš kao i mene. Ta me ljubav, pomnožena s tri, i dovela do mjesta na kojemu danas jesam', rekla je.

Lizzie je rođena četiri tjedna prije termina, a kada su liječnici pokazali fotografiju male bebe njezinoj majci, majka je zaplakala. 'Počela sam roniti suze neutješno, nisam se mogla kontrolirati, ali svejedno sam im rekla da mi je donesu. Htjela sam je vidjeti, uzeti u naručje i voljeti', kaže Rita Velasquez.

Otac Guadalupe Velasquez kaže da mu je kći spoznala da je drugačija od ostalih čim je krenula u vrtić. Druga se djeca nisu htjela igrati s njom, a onda su joj roditelji rekli da pati od rijetkog sindroma. Kažu da je od najmlađe dobi bila jako zrela.

Iako je zovu najružnijom ženom na svijetu, Lizzie kaže da ne bi uzela lijek protiv teške bolesti, koju je prihvatila kao dio sebe.

'Ne, nema šanse. Ne bih ni pomislila na to. Da ste mi isto pitanje postavili kad sam imala 13 ili 14 godina, vjerojatno bih odgovorila potvrdno, bila bih potpuno za, dala bih i da na meni testiraju lijek, što god treba. Ali danas... Naučila sam prihvatiti samu sebe kakva jesam. Kada bih bilo što promijenila, to više ne bi bila Lizzie, to ne bih bila prava ja', zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 12:01