KAKO SU PALI PRVACI

KONAČAN SLOM TIKI TAKE Louis van Gaal: 'Kod 1-1 rekao sam svojim igračima - dokrajčite ih!'

Nizozemci su pobijedili zahvaljujući brzini, snazi i energiji igrača, te taktičkoj postavi

Je li Španjolska već abdicirala od svjetske krune, kako sugerira urednik AS-a, svjestan mogućih razornih posljedica poraza od čak 1-5 protiv Nizozemske na daljnje predstave Del Bosqueovih nogometaša i je li bivši Barcelonin trener Louis Van Gaal definitivni grobar ‘tiki-take’ (“R. I. P. 2008-2014.”, duhoviti su tviteraši), nakon što je s njom samoubojstvo u Ligi prvaka ove sezone s Bayernom napravio njen najbolji provoditelj Pep Guardiola? Ili su ‘oranje’ jednostavno imali svoj dan na “petak, 13.” i osvetili se ‘crvenoj furiji’ za poraz u finalu SP-a 2010.?

Trenerski mag

- Španjolska uvijek želi napadati, dominirati posjedom. I ja sam to želio 20 godina. No, ne možeš uvijek napadati. Moraš gledati kakve igrače imaš i biti spreman prilagoditi taktiku - kazao je Van Gaal, koji je nevjernim Tomama u prvom redu nizozemske javnosti na najvećoj sceni demonstrirao kakav je trenerski mag. Vlasnici Manchester Uniteda vjerojatno su trljali ruke gledavši remek-djelo novog menedžera kluba s Old Trafforda, koji se na zgražanje kritičara i loš dojam u priremnim utakmicama odlučio Španjolcima suprotstaviti novim sustavom 5-3-2 (u ofenzivi prelijevanje u 3-4-1-2) uzdajući se u mladost, fizičku spremnost i veću glad za uspjehom svojih mladih igrača nasuprot čak 16-orici svjetskih prvaka u Del Bosqueovu kadru (osmorica na terenu). Da paradoks bude veći, a pouka upečatljivija, Španjolska je poražena igrajući s “najpravijom devetkom” u posljednjih šest godina, naturaliziranim Brazilcem Diegom Costom, koji je doslovce iznudio 11-erac i to je bilo sve.

Prijelomnica utakmice

Nizozemci su pobijedili zahvaljujući brzini, snazi i energiji svojih igrača kojom su suparnicima nametnuli žestoki presing u sredini terena i ovi su ga uspijevali rješavati dok su imali svježine. Španjolsku je Casillas spasio rezultatskog zaostatka već u 8. minuti kad je pred njega na Robbenovo dodavanje izašao Sneidjer. No, prijelomnica utakmice bio je izjednačujući pogodak Van Persiea samo minutu nakon Silvina propuštenog zicera za 2-0. U drugih 45 minuta igrala je samo Nizozemska, a Španjolci, poglavito dugom sezonom izraubani ‘klasičari’ i ‘desimaši’, nisu više imali Plan B. Van Gaal je svoje trupe pripremio kao da je taj petak 13. u Salvadoru ‘Dan D’. Blind i Sneijder okomitim su proigravanjima gađali Robbena i Van Persiea, koji su s lakoćom bježali Ramosu i posebno Piqueu, na kojem je primjetna gotovo dvomjesečna stanka. Ujedno su Robben i Van Persie bili prvi u presingu, a iza njih trojac agresivnih vezista na čelu sa Sneijderom...

- Kad je Španjolska povela s bijele točke, pomislio sam: zar će svjetski prvaci pobijediti na takav način. Već sam razmišljao o tome što ću napraviti na poluvremenu. I da je ostalo 1-0, vratio bih se sustavu 4-3-3, da napravimo pritisak na loptu, a ne samo na igrača. No, onda je Robin izjednačio i u poluvremenu smo se dogovorili da ih dokrajčimo na isti način - kazao je Van Gaal.

Nizozemce sad čeka borbena Australija, i to u Porto Alegreu, gdje je najhladnije i najmanje vlažno i moći će se trčati kao u Premiershipu ili Bundesligi, pa bi kvaliteta Van Gaalovih ‘fantazista’ Sneidjera, Robbena i Van Persiea trebala presuditi.

Nizozemci su svjesni kako im je sad potpuno otvoren put do 1. mjesta u skupini B i izbjegavanja Brazila, u osmini finala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:17