Lexus je luksuz

U vrijeme kad je marka Lexus nastajala, Toyota je već bila jedan od glavnih predstavnika na globalnom tržištu automobila. Kao i većina ambicioznih poduzeća, i Toyota se željela potvrditi kao proizvođač prestižnih automobila. Sastanak vodećih ljudi Toyote 1983. godine bio je posebno tajan: tadašnji šef marke, Eiji Toyoda, svoje je najbliže suradnike upitao: » Možemo li proizvesti automobil koji ć e biti bolji od najboljega luksuznog automobila koji nudi automobilska industrija





Projekt je započeo jednim od najkompleksnijih planova koje poznaje automobilska povijest, jer nije bio zasnovan samo na jednom automobilu, već je bila riječ o čitavoj paleti vozila koja će se na zahtjevnom američkom tržištu, morati ravnopravno nositi s moćnim konkurentima iz Europe. Nakon tri godine razvoja prvog automobila nove generacije dizajneri i inženjeri su napravili čak četrnaest modela u prirodnoj veličini! Toyotinom je vodstvu postalo jasno da novi automobil ne može nositi ime Toyota. Prvo, jer je bila riječ o ogromnom skoku u tehnici i udobnosti, drugo, jer je novostvoreni model otvorio potpuno novo poglavlje i začeta je nova paleta vozila.





Izbor imena nove marke bio je kompleksan. U jednostavnom, lako izgovorljivom i razumljivom imenu morao je biti skriven sav sadržaj. Poigravali su se s bezbroj mogućnosti i od početnih 219 imena izabrali 5 finalista: Vectre, Verone, Chaparel, Calibre, Alexis. Zadnji je uskoro postao središnje ishodište pri nastajanju imena i kad je netko spomenuo ne previše omiljenu Alexis iz popularne serije Dinastija, jednostavno su precrtali početno slovo A. Odatle do imena Lexus više nije bilo daleko…





Godine 1989., nakon što su odabranim novinarima u Bavarskoj ponudili na probnu vožnju vozila Lexus LS 400, u SAD je stigla prva serija automobila. Priča s imenom Lexus bila je rođena i za javnost!

Kao potvrda o iznimnosti novog automobila, u jednoj od specijaliziranih američkih revija model LS 400 nazvali su » no ć na mora za proizvo đ a č e automobila« i dodali – » Toyota je izradila vozilo koje je bolje od svih svjetskih proizvo đ a č a luksuznih vozila





Kvaliteta vozila Lexus je neupitna, nju potvrđuju brojna istraživanja u kojima je Lexus na vrhu po kvaliteti i zadovoljstvu svojih vlasnika. Nije iznenađujuće da od 1990. godine do danas najprestižnije istraživanje automobilske kvalitete u SAD - JD Power, bira Lexus za svjetski broj jedan po pitanju kvalitete. Isto se događa i u Europi. Lexus je proglašen najprodavanijom luksuznom auto markom u SAD, osim toga, LS 460 ponosni je vlasnik titule Svjetskog automobila 2007. godine.





U lipnju 2007. Lexus je otvorio vrata ekskluzivnog hrvatskog salona, kako bismo odgovorili na zahtjeve dobro informiranog hrvatskog tržišta. Lexusov je cilj i u Hrvatskoj ostvariti potpuno zadovoljstvo kupaca. Niti jedan drugi proizvođač niti teži postizanju, niti postiže tako visoke standarde kvalitete proizvoda i korisničkog iskustva.





Svaki od Lexus modela, pravo je malo remek djelo u svome segmentu. Lexusovu paletu danas čine modeli:

IS - iza čijeg imena stoji INTELIGENT SPORT SEDAN u varijanti benzinskog IS 250 i jedinog dizela Lexus ponudi IS 220d

GS - GRAND SEDAN - čija je glavna osobina inteligentna i profinjena snaga.

U ponudi je sa 2 benzinske varijante (GS 300 i GS 460) te nudi i prvu hibridnu visoko performantnu limuzinu na svijetu GS 450h.

Popularni Lexus RX – RUGGED 4x4, utjelovljuje dinamiku, rafiniran izgled luksuznih vozila i praktičnost SUVa. Uz benzinac RX 350, tu je i prvi luksuzni hibridni SUV na svijetu, RX 400h.

LS - LUXURY SEDAN modeli, utjelovljuju nove pojmove luksuza i kriju najnaprednije pogonske sustave koje automobilska industrija današnjice može ponuditi!

U Hrvatskoj je u ponudi LS 460 (Svjetski auto 2007. godine)

SC - SPORTS COUPE – uspješno kombinira inteligentnu tehnologiju, eleganciju Lexusa i trendove koji zahtijevaju brzu izmjenu coupea u kabriolet.

Više informacija na www.lexus.com.hr





Lexus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 13:50