Ličanin se nije uspio spaliti

RIJEKA - Glumac Bosnimir Ličanin, koji je za danas najavio prosvjed samospaljivanjem zbog odnosa riječkih gradskih vlasti prema mladima i kulturi, došao je oko 16 sati do zgrade Gradskog poglavarstva na Korzu te se, iako je okupljenima kazao da "onaj zbog kojega se mislio spaliti nije toga dostojan", polio tekućinom jaka mirisa, vjerojatno alkoholom.

Odmah zatim prihvatili su ga djelatnici policije u civilnoj odjeći te su ga poveli prema obližnoj Prvoj policijskoj postaji.

Ličanina je na Korzu dočekalo više od stotinu građana, policija i vatrogasci, a on je došao sam, odjeven u crno.

Obrativši se okupljenima, Ličanin je plačući kazao da "onaj zbog kojega je najavio samospaljivanje nije toga dostojan", a zatim je objasnio da je pri tom mislio na gradonačelnika Vojka Obersnela.

Nenadano, Ličanin je ispod odjeće izvukao plastičnu bocu i polio se tekućinom nakon čega su ga prihvatili i odveli policijski djelatnici.





Ličanin je najavio samospaljivanje zbog nedostatka kvalitetnih sadržaja za mlade u Rijeci, zbog loše kulturne politike u gradu i zbog besperspektivnosti mladih kojima taj grad, osim droge i alkohola, ne nudi ništa, a oduzeo im je sve prostore
U postaju je ušao i poznati riječki odvjetnik, koji je uskoro i izišao kazavši da je Ličanin na obavijesnom razgovoru, da ga nije vidio i da se čeka da bude pušten.

Ličanin je najavio samospaljivanje zbog, kako je rekao, nedostatka kvalitetnih sadržaja za mlade u Rijeci, zbog loše kulturne politike u gradu i "zbog besperspektivnosti mladih kojima taj grad, osim droge i alkohola, ne nudi ništa, a oduzeo im je sve prostore".

Kao izravan povod Ličanin je naveo zatvaranje kluba "Palach", koji opterećuju dugovi, ali i "nestanak" nekih riječkih folklornih društava, amaterskih i poluprofesionalnih kazališta, tamburaških orkestara, limenih glazbi, zborova.

Na čin samospaljivanja Ličanin je pozvao gradonačelnika Obersnela, koji se nije odazvao.

Obersnel je prije nekoliko dana putem medija pozvao Ličanina da "ne čini ono što je najavio, bez obzira na to misli li svoj naum ostvariti ozbiljno ili ne". Poručio mu je da "samospaljivanje ne će riješiti problem, ako problem uopće postoji""

Gradonačelnik je rekao da "Palach" nije zatvoren voljom grada Rijeke, nego aktualnog zakupnika, tvrtke MMC "Palach" i njezina direktora Damira Čargonje te da financijski problemi te tvrtke nadilaze problem dugovanja gradu Rijeci.

Bosnimir Ličanin je rođen 1944. u Banjoj Luci. Član ansambla Hrvatske drame Hrvatskoga narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" bio je od 1982., a odnedavna je u mirovini. U Rijeci je poznat i po djelovanju na alternativnoj sceni, kao dugogodišnji voditelj kazališta Otvorena scena Belveder. Početkom 90-ih promijenio je ime Živomir u Bosnimir.

Na novinarski upit iz Operativnog dežurstva primorsko-goranske Policijske uprave kazali su da će o tome događaju biti izdano policijsko priopćenje.   (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:22