Manuka med

Manuka med smatra se najzdravijim medom na svijetu a dobiva se iz cvjetova zimzelenog grma Manuka koje raste samo na području Novog Zelanda.

Što čini Manuka med toliko posebnim?

Rezultati znanstvenih istraživanja koje je proveo prof. Thomas Henle na sveučilištu u Dresdenu, potvrdili su da je metilglioksal (MGO), supstancija sa snažnim antibakterijskim djelovanjem, jedan od ključnih spojeva koji se prirodno nalaze u novozelandskom Manuka medu.

U visokim razinama metilglioksal pronađen je samo u nekim Manuka medovima. Usporedna ispitivanja provedena na institutu za kemiju prehrane u Dresdenu da sve ostale vrste meda testirane diljem svijeta imaju nisku razinu metilglioksala u rasponu od 0 do 5 mg/kg, dok Manuka med sadrži visoku razinu metilglioksala u rasponu od 100 do 800 mg MGO/kg.

Poznata je i činjenica da domoroci Maori od davnina koriste Manuku u ljekovite svrhe, najčešće za jačanje imuniteta i zacijeljivanje rana.

Zanimljivo je da se Manuka grm (Leptospermum scoparum) ne može kultivirati, tako da je proizvodnja meda moguća samo u divljoj, netaknutoj prirodi Novog Zelanda. Manuka cvate ljeti, a intenzivan miris koji daju njegovi lijepi, bijelo-rozi cvjetovi, iznimno jako privlače pčele.

Zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka svijeta te zbog svoje specifične otočne biogeografije, Novi Zeland ima nevjerojatno bogatu floru i faunu.

Naime, oko 80% flore je endemično odnosno raste samo na Novom Zelandu!

Za što se koristi Manuka med? Ili tko koristi Manuka med?

Brojne su primjene Manuka meda, uzimaju ga i djeca (od 12 mj starosti), sportaši, starije osobe i kronični bolesnici.

Od poznatih osoba najviše ga promovira Novak Đoković koji ga spominje kao jednu od glavnih namirnica u svojoj zdravoj prehrani.

Poznata glumica Scarlett Johansson također je velika obožavateljica ovog meda a koristi ga i kao masku za lice.

Zbog velike potražnje za Manuka medom, a limitiranim prirodnim resursima, na tržištu se pojavila velika količina lažnog Manuka meda.

Institucije na Novom Zelandu objavile su da je preko 80 % Manuka meda koji se prodaje u svijetu lažno.

Jedno od mjesta gdje se može naći pravi MGO Manuka med je Natura gdje su prepoznali veliku potražnju za ovim „čudom prirode“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 07:57