Nenad Čanak: Srbija je i nastala bez Kosova

BEOGRAD - Paljenje dvaju prijelaza između Srbije i Kosova je legitimno, reakcija kosovskih Srba nije bila inicirana iz Beograda, ali je u skladu s politikom srbijanske vlade - izjavio je Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju, član Koštuničina DSS-a.



Dodao je da Srbija ne može dopustiti da misija EU preuzme carinske punktove.



U Skupštini Srbije na raspravi o Kosovu posebno je zapažen bio nastup Nenada Čanka, predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je upozorio da je Srbija nastala 1878. godine bez Kosova, a da je Kosovo prisvojila tek 1912. u balkanskim ratovima.



- Naravno da se Kosovo odvojilo protupravno - rekao je Čanak, no je li bilo pravno ukidanje autonomije Kosova i Vojvodine, je li pravno pozivati Srbe da ne sudjeluju u institucijama Kosova, kao što je Milošević pozvao hrvatske Srbe da ne potpišu plan Z4? Srbija bi trebala postupiti u skladu s Ustavom i proglasiti izvanredno stanje, a zatim ga vojskom i policijom dovesti u red, uhititi Thaqija i Sejdiua.



No, Srbija nad Kosovom nema ni izvršnu ni sudsku vlast. Čemu onda služi sve ovo? Da bi se još jednom skrenula pažnja građana s nesposobnosti vlade da riješi osnovne probleme - zaključio je Čanak.



Ustav, pak, iz 2006. uopće ne predviđa izbore na Kosovu, kaže Čanak.




Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:48