Neudana do 35. ili neoženjen do 40. ostaju zauvijek samci bez djece

ZAGREB - Ako se žena u Hrvatskoj ne uda do 35., a muškarac ne oženi do 40. godine, najvjerojatnije će zauvijek ostati samci, neće imati djece, živjet će i u zreloj dobi s roditeljima koji će im prigovarati jer se nisu vjenčali, povremeno će održavati nestabilne veze s partnerima koji su često u braku s drugim osobama, cijenit će slobodu i nezavisnost, no priznat će da je njihov životni plan uključivao brak i djecu.



Pokazalo je to veliko istraživanje na reprezentativnom uzorku od 730 neoženjenih i neudanih u dobi od 35 do 44 godine koji nikada nisu bili u braku niti imaju djece, a koje su pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji proveli dr. Anđelko Akrap i asistent Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.



U ukupnom broju mladenki i ženika žene starije od 35 i muškarci stariji od 40 godina prosječno čine samo tri posto, dok u općoj populaciji samci čine čak 20 posto muškaraca između 35. i 44. godine, a neudane djevojke devet posto.





• 42 posto neudanih i 50 posto neoženjenih žive s roditeljima

• 65 posto ih je zadovoljno svojim stambenim statusom

• svaki treći neoženjeni živi na selu

• 60 posto neudanih živi u gradu

• samo tri posto ih ne želi brak

• tri posto ih je nezaposleno

• svaki treći ima visoku stručnu spremu

• 66 posto neoženjenih i 74 posto neudanih od 35. do 40. godine žele djecu
BROJKE

Glavni je zaključak provedenog istraživanja da gotovo nitko od njih nije ostao samac svojim izborom, odnosno zato što je tako planirao. Samo tri posto ispitanih ne želi brak, a ostatak uzorka nije se vjenčao jednostavno zato što nisu uspjeli pronaći partnera. Najvažniji pak uzrok nemogućnosti pronalaženja partnera, potvrdili su istraživači, jest neravnoteža muškaraca i žena u fertilnoj dobi. Naime, svaki treći neoženjeni živi na selu, dok čak 60 posto neudanih živi u gradu. Djevojke, utvrđeno je, mnogo češće i ranije napuštaju roditeljski dom na selu zbog školovanja i mnogo se rjeđe vraćaju.



Važnu ulogu igra i rat, koji je sa sobom donio veliku nezaposlenost i gospodarsku krizu, kažu ispitanici. Međutim, samo tri posto ispitanika je nezaposleno. I trend dugog ostajanja u roditeljskom domu pridonosi samačakom životu. Naime, čak 50 posto neoženjenih i 42 posto neudanih još uvijek živi s roditeljima, iako su stariji od 35 godina. Zanimljivo je pak da ih čak 65 posto kaže kako je zadovoljno svojim stambenim statusom.



Ispitanici nemaju djece, no između 65 i 75 posto želi imati vlastito potomstvo. Uz klasično anketno istraživanje, istraživači su primijenili i metodu opažanja na jednoj grupi od ukupno 40 samaca između 30 i 50 godina, koji se često sastaju u jednom zagrebačkom kafiću, te većoj grupi uglavnom neoženjenih muškaraca iz gradića u dalmatinskom zaleđu.



Čak 70 posto promatranih Zagrepčana živi s roditeljima, iako ih 60 posto posjeduje vlastiti stan: zbog komoditeta taj stan iznajmljuju te uživaju lagodnost života s roditeljima i u poznijoj dobi. "Ostat ću uz roditelje dok ne nađem poželjnog partnera", najčešće su odgovarali ispitanici. Visokoobrazovana 40-godišnjakinja objasnila je da ne može zamisliti život bez majke, koja nju i dvije godine stariju, također neudanu sestru još naziva "svojim djevojčicama".



"Kako su spavale moje djevojčice" ili "što bi moje djevojčice jele" uobičajena su pitanja u njihovu kućanstvu. Većina ispitanika održava povremene ili kratkotrajne veze, no tvrde da to "nije ono pravo". Čak 30 posto neoženjenih i 10 posto neudanih ima ljubavničke veze s partnerom u braku.



U gradiću u dalmatinskom zaleđu neudane djevojke iznimno rijetko zalaze u kafiće jer tako "dolaze na loš glas", pa su djevojke činile tek četvrtinu uzorka. "Činjenica je da je danas na selu jako malo neudanih žena. Sve bježe, ni jedna se ne želi udati na selo. Činjenica je i da smo mi inertni, stalno smo na istom mjestu, u nekoliko kafića, kao da će se tu odjednom pojaviti žene našeg života. Nismo se kadri pomaknuti ni u susjedni kafić, kamoli u drugi kraj Hrvatske", opisuje njihovu situaciju jedan četrdesetogodišnjak, koji živi u maloj sobici u roditeljskoj kući te tvrdi kako si sa svojim  primanjima ništa drugo ne može ni priuštiti.





PROSJEČNI NEŽENJA



- radi u državnom sektoru

- ima završenu trogodišnju srednju školu

- živi na selu

- ima jednu sestru ili brata

- stanuje s roditeljima

- nema stalnu partnericu







PROSJEČNA NEUDANA



- radi u državnom sektoru

- ima završenu četverogodišnju srednju školu

- živi u gradu

- ima jednog brata ili sestru

- religiozna je

- stanuje s roditeljima

- nema stalnog partnera


Kristina Turčin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 19:26