PIŠE SNJEŽANA PAVIĆ

NEVINA U LUDNICI Smije li ta Adele smršaviti, ili je izdala fanove i narugala se debelim ženama

 Instagram

Jeste li vidjeli novu Adele? Jasno, svi su vidili prije mene. Još ne mogu doći sebi od šoka. Adele?? Ona mala, smišna, okrugla?

Fotografija koju je Adele objavila na Instagramu na svoj 32. rođendan ostavila me preneraženu. Na slici ne vidim veliku pjevačicu s bitno manje kila, na fotki pred mojim očima je potpuno druga osoba.

Adele je tu fotografiju objavila prije deset dana, a bura oko njenog drastičnog mršavljenja ne prestaje. Britanska pjevačica skinula je 45 kila, uz pomoć dijete i privatnih trenera. Milijun ljudi je hvali, šalju izraze obožavanja. Drugi kažu da to nije u redu prema debelima, mnoge su se cure identificirale s Adele, i što sad? Treći se zgražaju: pa zar žena nije učinila dovoljno da pričate o nečemu drugome, a ne o njenom izgledu?

Ovo je dokaz da nijedna debela žena nije iskreno zadovoljna svojim tijelom, poručila je britanska celebrity voditeljica Sharon Osbourne. I ona se dugo mučila dijetama, dok nije odlučila stvar riješiti kirurški, pa je skinula 56 kila nakon ugradnje želučane premosnice.

To se onda zakompliciralo, nakon sedam godina mučenja izvadila je premosnicu, ali uspjela je ostati mršava.

Javili su se fanovi koji tvrde da je previše smršavila: neprepoznatljiva je. Drugi likuju: znali smo da su debele žene jadne, i Adele je to uvijek bila, sad vidimo da je lagala!

Adele je bila nešto kao svjetska ambasadorica nesavršenih, okruglih žena. Za one fakat debele to je drska, bombastična Lizzo, Adele je bila slika i prilika drage cure iz susjedstva koja se od svijeta brani čokoladama i noćnim pohodima na frižider.

Od prvog albuma “19” iz 2008. Adele se predstavila kao iznimno talentirana, lijepa cura s viškom kila. Malo bi skinula pa duplo vratila, kao tolike druge koje se beskonačno iscrpljuju dijetama. Karl Lagerfeld ju je 2012. nazvao malo predebelom, pa se ispričao. “Nikad nisam htjela izgledati poput modela na naslovnicama magazina. Predstavljam većinu žena, i jako sam ponosna na to”, odbrusila mu je tada 23-godišnja pjevačica.

A što je onda ovo sada?

Na slici koju je objavila Adele izgleda kao da je ubila staru sebe. Ubila ju je, dokrajčila, da se nikad više ne pojavi. I s pet ili deset kila više bila bi dovoljno mršava i zgodna po sadašnjim kriterijima, ali ne, morala je još! Na instagramskoj slici mršava je upravo poput Lagerfeldovih izgladnjelih modela, djevojčica koje prodaju svoje kosti i svoju glad u ime neizvjesne, nesigurne i neugodne karijere modela.

Šokiralo me.

Ako ona, sa svim tim hitovima i Grammyjima nije uspila dobiti potvrdu da je dovoljno dobra onakva kakva jest, što može od života očekivati obična žena, koja jedva zaradi običnu plaću? Žena s pet, deset, 20 kila viška. Što može očekivati žena koja nema na raspolaganju toliko love, frizere, šminkere, kreatore? Kako mi ostale da se osjećamo dobro u svom tijelu, jer, jasno, žena nikad nije dovoljno mršava da bi bila zadovoljna s tim, sve dok ne završi u bolnici zbog anoreksije?

Slučaj Adele baš je žalostan: govori da možeš postati ultimativna zvijezda, dobiti najvažnije nagrade, biti obožavana pjevačica čiji spotovi imaju 2 milijarde pregleda, a da te se i dalje mjeri po tome koliko kila imaš i kako ti stoje.

Debljina je najčešće nesvjesna pobuna protiv svijeta majki, protiv rodne i spolne uloge koju nam društvo nameće. Djevojčice ne razumiju svijet u koji su bačene, ne osjećaju se dobro i za to okrivljuju svoje tijelo. Pubertet je pakao. Neke nalaze slobodu u aseksualnosti anoreksije, neke u bijegu u debljinu.

Debljina je štit, kaže Sharon Osbourne, koja je imala 40-50 kila više. “Voljela sam to, jer je svaki dečko bio moj prijatelj a nisam bila prijetnja niti jednoj ženi. Dečki su me uvijek zvali jer su voljeli kako se smijem”, ispričala je. Bilo joj je lakše biti debela, nego biti seksualni objekt.

Teško je i ovako i onako. Teško je biti žena, toga se nikakvom dijetom ne možeš riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:36