POBJEDA 'TULIPANA'

NIZOZEMSKA - ČILE 2-0 Fer i Depay doveli Nizozemsku na prvo mjesto, Španjolci razbili Australce

U odlučujućem susretu za lidersku poziciju u skupini Nizozemci su bili strpljivi i mudriji, a mora se priznati i kvalitetniji

Pragmatičnom taktikom, striktno na rezultat, nizozemska nogometna reprezentacija je u 3. kolu skupine B svladala čileansku 2-0 i osvojila prvo mjesto koje joj u osmini finala donosi dvoboj s drugoplasiranim iz skupine B. Zabili su Fer u 77. i Depay u drugoj minuti sudačke nadoknade.

VIDEO: TORRES I DRUŠTVO SRUŠILI AUSTRALIJU Španjolci se pobjedom oprostili od SP-a

Izabranicima Louisa Van Gaala bio je dovoljan i remi, pa je budući menedžer Manchester Uniteda postavio defenzivnu, čak pomalo staromodnu taktiku, na čileanskih 3-5-2 odgovorio je s 5-3-2 i igrom 'čovjek na čovjeka', prepustivši posjed (36:64 %) suparniku kojem je trebala pobjeda i uzdajući se u protunapade preko Robbena i Lensa (kasnije Depaya).

Iako na vjerojatno zgražanje Johana Cruyffa, koji nameće umiranje u ljepoti, ovi Van Gaalovi pragmatični Nizozemci su uspjeli u namjeri; Čileanci su uputili samo jedan udarac unutar okvira vratiju, Alexis Sánchez u 65. minuti iz mrtvog kuta, prethodno su u prvom dijelu zaprijetili samo iz dvaju prekida preko stopera Silve. Igrači 'oranja' nisu se libili ni praviti prekršaje, sjeckati željeni ritam Čileancima i kvariti im pokušaje brze pas-igre, napravili su ih čak 25 nasuprot 14 suparnika.

Jorge Sampaoli nije mogao računati na nedovoljno oporavljenog Vidala, čuvao ga je za osminu finala, tko god bio suparnik, dok su Van Gaalu nedostajali kartonirani Van Persie i Martins Indi, koji je u dvoboju s Australcima bio zadobio lakši potres mozga. Iznenadio je Van Gaal napadačem Dirkom Kuytom na lijevom bočnom u 5-3-2, a Blind je bio lijevi stoper koji je duboko izlazio na Alexisa Sáncheza, koji mu je dvaput uspio pobjeći tek u drugom dijelu. U prvih 20 minuta Čileanci su imali posjed 73:27 %, do pologremena su Nizozemci to smanjili na 68:32.

Pogodak koji je Čileancima oduzeo svaku nadu zabila je zamjena Leroy Fer, nepunu minutu nakon ulaska s klupe, visoki defenzivni vezist Norwicha najviše je skočio nakon kornera i realizirao nizozemsku očitu prednost u visini nad Čileancima.

Prethodno je čileanski izbornik postupno ubacivao ofenzivne igrače, od 46. minute s lijevim krilom Beausejourom prešao na 3-4-3, kasnije se skroz otvorio s Valdivijom i Pinillom, pa je drugi pogodak 'oranja' u sudačkoj nadoknadi, nakon Robbenove kontre i povratne lotpe prema Depayu logičan epilog kažnjavanja čileanskog otvaranja i ostavljanja prostora.

NIZOZEMSKA – ČILE 2-0

Poluvrijeme: 0-0

Sudac: Bakary Gassama (Gambija) 6.

Strijelci: 1-0 Fer (77, Janmaat), 2-0 Depay (90+2., Robben)

Žuti kartoni: Silva (Čile), Blind (Niz)

Crveni kartoni: -

Igrač utakmice: Leroy Fer.

Arena Corinthians. Gledatelja: 61.239.

Nizozemska (5-3-2):

Cillessen 6; Janmaat 6,5, De Vrij 6, Vlaar 6, Blind 5,5, Kuyt 6 (od 89. Kongolo -); Wijnaldum 5,5, De Jong 6, Sneijder 5,5 (od 76. Fer 7); Robben 7, Lens 5 (od 69. Depay 6).

ČILE (3-5-2):

Bravo 6,5; Silva 5, Medel 5, Jara 5; Isla 5, Arranguiz 5,5, Diaz 5,5 (od 70. Valdivia -), Gutierrez 5 (od 46. Beausejour 5), Mena 5,5; A. Sanchez 6, Vargas 5,5 (od 81. Pinilla -).

LJESTVICA:

1. Nizozemska 3 3 0 0 10-3 9

2. Čile 3 2 0 1 5-3 6

3. Španjolska 3 1 0 2 4-7 3

4. Australija 3 0 0 3 3-9 0

Prijenos uživo

NIZOZEMSKA - ČILE 2-0 (Fer 77, Depay 90+1)

AUSTRALIJA - ŠPANJOLSKA 0-3 (Villa 36, Torres 69, Mata 82)

Kraj utakmice!

90 + 1. minuta - GOOOOL!!! Depay je zabio s dva metra u praznu mrežu nakon izvrsnog dodavanja večeras raspoloženog Robbena!



Depay GOAL - Netherlands 2 - 0 Chile by LapsiOfficial

84. minuta - Pinnila pada u kaznenom prostoru, opet nema penala za Čile.

82. minuta - Rasterećena Španjolska zabila je i treći gol protiv Australije, strijelac je Mata!



Australia vs Spain 0-3 Mata Goal (World Cup 2014) by hdgoals11

81. minuta - Nakon ubačaja iz kornera De Jong je skoro postigao autogol!

77. minuta - GOOOOL!! Leroy Fer je u prvom doticaju s loptom zabio za vodstvo Nizozemske! Odlično je glavom pogodio donji desni kut dosad nesavladivog Brava!



Fer 77’, Netherlands 1 ~ 0 Chile Group B: 2014... by HumanSlinky

77. minuta - Depay je odapeo s tridesetak metara, Bravo skida ispod prečke!

75. minuta - Kuyt je zaprijetio Bravu! Na odličan ubačaj s desne strane Kuyt je visoko skočio i pucao glavom iznad vratnice.

69. minuta - Španjolska vodi 2-0 protiv Australije, Torres je zabio na dodavanje Inieste!



Torres 69’, Australia 0 ~ 2 Spain Group B: 2014... by HumanSlinky

66. minuta - Robben je s 18 metara pucao kroz čileansku obranu, ali Bravo sigurno hvata loptu. Na terenu je malo živnulo, napokon.

65. minuta - Nakon odličnog driblinga uz samu korner linju Sanchez puca gotovo iz mrtvog kuta, Cillessen bez problema brani.

64. minuta - Sanchez pada u kaznenom prostoru nakon kontakta s nizozemskim vratarom, ali nema jedanaesterca.

62. minuta - Nakon slobodnog udarca Robbena lopta dolazi do Sneijdera koji je s dvadeset metara odapeo u čileanski blok. Ovoj utakmici bi stvarno koristio po koji pogodak...

55. minuta - Prvih deset minuta drugog poluvremena ponovno svjedočimo uspavanki na terenu, kao da su igrači pred kraj prvog dijela ispucali svu želju za postizanjem gola.

54. minuta - Van Gaal djeluje nimalo zadovoljno igrom svoje momčadi, čini se da slijede prve izmjene.

49. minuta - Sanchez "prodaje" bicikle nizozemskoj obrani, a Blind mu mirno odnosi loptu. Malo je reći - dribling previše čileanskog napadača.

46. minuta - Dobar ubačaj Kuyta u šesnaesterac, ali Medel glavom izbija loptu iz kaznenog prostora.

Kraj poluvremena - U prvih 45 minuta se i nismo nauživali u nekom spektaklu, ali je nakon neobično mirnih pola sata u zadnjih petnaest minuta igra obje reprezentacije, poglavito nizozemske, malo živnula. Robben i De Vrij su propustili dvije dobre šanse za Nizozemsku, dok je s druge strane Gutierrez u dva navrata zaprijetio vratima "Tulipana".

44. minuta - Veliki propust nizozemske obrane - Diaz je ubacio iz daleka, a usamljeni Gutierrez deset metara od gola, doduše, okrenut leđima, puca glavom iznad prečke.

40. minuta - Kakva prilika! Robben je pretrčao 40 metara i pola čileanske obrane da bi s petnaestak metara pucao malo pokraj gola. Izvrstan prodor Nizozemca, nešto manje izvrstan pokušaj na gol.

36. minuta - Španjolska vodi protiv Australije, pogodak je petom zabio David Villa!



David Villa Amazing Goal Australia vs Spain 0... by edi-qrz11

36. minuta - Odličan ubačaj Robbena iz slobodnog udarca s desne strane u kazneni prostor - De Vrij je poletio, ali niti je on Van Persie, niti je lopta bila dovoljno precizna.

33. minuta - Ajde da smo i ovo doživjeli. Robben je dobio loptu na 25 metara od čileanskog gola, nepokriven, te se odlučio za asistenciju u situaciji u kojoj bi većina drugih nogometaša, a kamoli on, pucali na gol.

30. minuta - Trećina utakmice upravo protječe i moramo reći kako smo očekivali puno, puno atraktivniju i zanimljiviju utakmicu. Nizozemci su dosad u Brazilu zabili osam golova, Čileanci pet, a sada u pola sata zajedno - ništa.

26. minuta - Sneijder je pucao iz slobodnog udarca s 25 metara, no sigurni Bravo lako zaustavlja bezopasni udarac.

23. minuta - Iznenađujća kombinacija Čileanaca - na prizmeno dodavanje iz kornera Gutierrez sa 15 metara puca visoko iznad gola. Bila je ovo prva prava prilika na utakmici.

15. minuta - Aranguiz je pobjegao nizozemskoj obrani te gotovo s korner linije ubacio u sredinu gdje nema nikog od njegovih suigrača.

13. minuta - Nakon nekoliko atraktivnih driblinga na desnoj strani Mena je ubacio u sredinu, no Vargas loše zahvaća visoku loptu i puca pokraj gola.

9. minuta - Sneijder je s velike daljine ubacio duboko u kazneni prostor, čileanska obrana uspješno čisti loptu. Vrlo mirna utakmica u prvih deset minuta.

5. minuta - Pet minuta je prošlo, još uvijek bez prilika na obje strane.

Utakmica je počela!

Interesantan komadić 'trivije' za sve čitatelje: Prvi put nakon 1996. godine i 221 utakmice Nizozemci u sastavu nemaju igrača kojem prezime sadrži 'Van'.

Sastavi

NIZOZEMSKA: Cillessen, Vlaar. De Vrij, Blind, De Jong, Janmaat, Sneijder, Robben, Kuyt, Lens, Wijnaldum

ČILE: Bravo, Mena, Isla, Silva, Sanchez, Vargas, Gutierrez, Medel, Jara, Aranguiz, Diaz

Sastavi

ŠPANJOLSKA: Reina, Albiol, Juanfran, Iniesta, Villa, Torres, Alonso, Ramos, Koke, Alba, Cazorla

AUSTRALIJA: Ryan, Davidson, Spiranovic, Leckie, Taggart, Oar, Bozanic, Jedinak, McKay, McGowan, Wilkinson

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:05