BITKA ZA PANTOVČAK

NOVE STRATEGIJE PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA ZA DRUGI KRUG Milanovićev cilj je pokazati da ima čvršće stavove, dok Kolinda više neće imati javne skupove

Grabar-Kitarović Božić planira provesti u krugu obitelji, a u kampanju se ponovno vraća 27. prosinca: “Politika ne smije ukrasti Božić”
Kolinda Grabar-Kitarović
 Goran Mehkek / CROPIX

- U nastavku kampanje bit ćemo fokusirani na dvije stvari, jedno su sučeljavanja, Kolinda Grabar-Kitarović planira gostovati na sučeljavanjima na sve tri televizije, a drugo, stavit će se težište na ideološke poruke jer će se odsad bitka voditi između lijevog i desnog pola - otkriva nam izvor blizak stožeru Kolinde Grabar-Kitarović, koja je, pak, jučer poslala poruku da će napraviti “pauzu” od kampanje za vrijeme božićnih blagdana te da s aktivnostima nastavlja 27. prosinca.

- U planu više nisu skupovi, nego će fokus biti na sučeljavanjima i većem angažmanu na društvenim mrežama, pa i intervjuima - govori nam naš izvor.

Naš drugi sugovornik iz vrha HDZ-a također kaže da je postignut dogovor da se Grabar-Kitarović u nastavku kampanje, odnosno u drugom krugu izbora za predsjednika mora maksimalno fokusirati na sučeljavanja.

Ključna stvar

- Sučeljavanja će biti ključna stvar, kao i mobilizacija HDZ-ova članstva na terenu. Ali sada slijedi priprema za sučeljavanja kojih će možda biti i više od tri, jer će biti i onih radijskih, no ideja je da Grabar-Kitarović sudjeluje u apsolutno svim sučeljavanjima - kaže nam naš sugovornik i dodaje da se na sučeljavanju u prvom krugu Grabar-Kitarović dobro nosila. U stožeru Grabar-Kitarović s obzirom na rezultate u prvom krugu predsjedničkih izbora utvrdili su da čak 51 posto birača pripada desnom polu.

- To je veliki potencijal u tom biračkom prostoru, naravno da pritom računamo i na birače Miroslava Škore - govori nam naš sugovornik.

Međutim, odsad će njihov fokus biti na tome da Grabar-Kitarović u drugom krugu kampanje ne planira više nikakve obilaske, a ni skupove. Božić, doznajemo, planira provesti u krugu obitelji, ali očekuje se da bi se mogla pojaviti u katedrali na polnoćki.

- U kampanju se ponovno vraća 27. prosinca. Otada će biti usmjerena na svakog birača koji vjeruje da podjele trebamo ostaviti iza nas, a budućnost graditi zajedno. Dostojanstvo svake osobe, kako mladih, tako i starih, bit će smjer koji će nuditi i to će komunicirati prema biračima - otkriva nam naš izvor te dodaje da Grabar-Kitarović kampanju sigurno neće voditi 25. i 26. prosinca.

- Politika ne smije ukrasti Božić - dodaju u stožeru dosadašnje predsjednice.

Ističu da njezina kampanja što se tiče politike zasigurno neće skrenuti u “desničarenje”.

- Grabar-Kitarović sada treba upoznati birače s konkretnom vizijom budućnosti, kao i svojim programom. Ideološki će stajati desno, no nikako neće desničariti. Međutim, ljudi će imati priliku čuti dva različita viđenja, jer ako je Milanović, primjerice, za reviziju Vatikanskih ugovora, ona je protiv toga - objašnjava nam naš sugovornik.

Društvene mreže će u drugom krugu kampanje također biti važne, doznajemo u stožeru Grabar-Kitarović, koja je, pak, jučer na društvenim mrežama objavila sljedeći status:

- Iščekivanje blagdana Isusovog rođenja za moju je obitelj uvijek posebno. Božić i božićno vrijeme provest ću sa svojim najbližima, kao što ćete, vjerujem, i vi. Ne bismo se smjeli politički dijeliti kada trebamo biti zajedno i kada cijela Hrvatska treba disati kao jedno u ljubavi za bližnje i one potrebite. Politika nam ne smije ukrasti Božić. S aktivnostima kampanje nastavljam krajem tjedna.

Analiza HDZ-a

Na rezultate u prvom krugu osvrnuo se jučer premijer Andrej Plenković rekavši da će stranka analizirati rezultate prvog kruga izbora te pokušati pronaći formulu za pobjedu Grabar-Kitarović, a s optimizmom na drugi krug izbora gleda i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

- Idemo se malo sastati da vidimo kako naći formulu za pobjedu - rekao je Plenković. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je, pak, da HDZ s optimizmom gleda na ono što im predstoji.

Ne slaže se s ocjenom da su HDZ i Grabar-Kitarović doživjeli izborni poraz, s obzirom na to da je čak 52 posto glasova pripalo dvoma kandidatima s desnog političkog prostora.

Milanović u 2. krugu cilja na rušenje podjela i borbu protiv korupcije

Predizbornu taktiku drugog kruga izbora Zoran Milanović najavio je govoru odmah nakon proglašenja rezultata prvoga kruga. - Ne idemo u rat, nego u drugi krug. Ratovi su gotovi... Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda - glavne su poruke koje je Milanović uputio biračima, i to već iste večeri kada je objavljeno da je u prvome krugu dobio najviše glasova.

Jutro nakon izbora Milanović se na svome Facebook profilu oglasio s istovjetnom porukom. - Smatram da sam zreo i spreman i u dobroj vjeri pripravan raditi ovaj posao, ali to je više od posla, to je način života. Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda. Nitko - poručio je Milanović koji je već u ponedjeljak nastavio s aktivnostima u kampanji - motivacijskim skupom u Samoboru.

Nepovoljno

U Milanovićevu stožeru kažu kako je najvažnije to da Milanović neće dijeliti birače. - Nitko nema svoje birače. Zoran Milanović izlazi na izbore kao kandidat za predsjednika svih građana. Oni birači koji u njemu prepoznaju osobu koja bi ih mogla zastupati, s kojom bi imali normalnu Hrvatsku, dat će mu glas - kaže osoba iz njegova stožera.

Premda je pobjeda u prvome krugu dobar vjetar u leđa njihovu kandidatu, svjesni su da matematika nije na njihovoj strani, odnosno da su dvoje desnih kandidata, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, zajedno dobili više od 50 posto glasova, te da je pobjeda moguća jedino ako se dio tih birača predomisli u drugome krugu i 5. siječnja zaokruži Milanovićevo ime.

Dio taktike je i pokazati da je autentičniji kandidat s čvršćim stavovima koje je u stanju bolje braniti od aktualne predsjednice, a u njegovu stožeru smatraju da bi to mogao i izravnom sučeljavanju s Kolindom Grabar-Kitarović. Stoga je Milanović jučer poslao i konkretnu ponudu, odnosno prijedlog, svojoj protukandidatkinji i svim nacionalnim televizijama koje poziva da organiziraju debatu.

- Debata je više nego potrebna. Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu uoči drugog kruga izbora. Tu sam, spreman sam odgovarati na pitanja novinara svih televizija i debatirati o svim temama koje su važne za Hrvatsku. Dakle, predlažem jednu debatu koju će zajedno organizirati televizije s nacionalnom koncesijom - poručio je Milanović na svome Facebook profilu.

U njegovu stožeru otkrili su koje će mu biti glavne poruke u drugome krugu. Među prvima je da korupcija nije normalna i da se za korupciju ide u zatvor. Nadalje, sudski postupci moraju završavati u normalnom roku i ne smiju završiti u zastari. - Osnovna je poruka da su ratovi gotovi, da se odaje priznanje svima koji su zaslužni za slobodnu Hrvatsku, ali više ne možemo ratovati - kaže osoba iz njegova stožera i navodi da će se i dalje isticati ljudska prava, te da Milanović kao predsjednik države želi biti svojevrsni pravobranitelj, predsjednik koji će ih zastupati pred institucijama i velikim sustavima.

Milanović je već u prvome krugu želio otvoriti temu ekologije, ali se nije “primila” pa će to pokušati u drugome krugu, kažu njegovi suradnici.

Taktika za drugi krug svakako podrazumijeva i seciranje petogodišnjeg mandata Kolinde Grabar-Kitarović. - Ako se analizira Zoranov mandat dok je bio premijer, onda se sigurno treba i njezin na dužnosti predsjednice države - kaže naš sugovornik.

Već krenuli u pripreme

U stožeru SDP-ova kandidata računaju s time da bi mogli pridobiti glasove i onih birača koji su u prvome krugu dali glas Miroslavu Škori, a ne isključuju da bi i određeni dio HDZ-ovaca koji nisu zadovoljni njihovom kandidatkinjom mogao podržati Milanovića.

SDP koji se potpuno posvetio kampanji svoga kandidata također se priprema za drugi krug. Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas jučer je održao sastanak s predsjednicima svih izbornih stožera, od županijskih, gradskih do općinskih, kako bi se krenulo s pripremama za drugi krug. - U ovih 15 dana koji slijede članstvo mora biti maksimalno mobilizirano. Na izborima 5. siječnja bit će pokriveno svako biračko mjesto u zemlji - rekao je Vukas.

U ponedjeljak se sastalo i Predsjedništvo SDP-a na kojem se razmotrio rezultat njihova kandidata i poslala nova politička poruka. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:29