Otkaz da, ali bez otpremnina

RAB - Krajem prošle godine, posve iznenada, Gavrilović je kupio rapski hotel Ros Maris. Budući da je Gavrilović od Hypo banke kupio hipotekarne obaveze hotela, nema nikakvih obaveza prema zaposlenicima hotela. Njih 11 tako se, nakon uspješno odrađene sezone, našlo pred gubitkom posla.



Unatoč nastojanjima Saveza sindikata turizma i ugostiteljstva i lokalne samouprave, s predstavnicima novog vlasnika nisu se uspjele dogovoriti nikakve garancije za daljnje zapošljavanje radnika.



Da stvar bude još gora, bivši izraelski vlasnik nedostupan je radnicima i Sindikatu, s kojima komunicira samo preko odvjetničkog ureda iz Zagreba, a nije regulirao prava zaposlenika koji bi trebali dobiti otkaz ugovora o radu kako bi mogli ostvarivati svoja prava.



Zaposlenici Ros Marisa ovlastili su predstavnicu Sindikata Dušku Lončar da u njihovo ime pregovara s odvjetničkim uredom.



Radnici zahtijevaju da dobiju otkaz ugovora o radu sa 15. veljače, dvije i pol zaostale plaće i otpremninu koja im pripada sukladno kolektivnom ugovoru.



Odvjetnički ured im je odgovorio da bivši vlasnik pristaje na otkaz ugovora o radu, ali traži da se odreknu otkaznog roka, a plaće i otpremnine se i ne spominju. Radnici su ogorčeni  takvim prijedlogom koji im je neprihvatljiv.



Smatraju da se namjerno odugovlači s rješavanjem njihove situacije, jer bivši vlasnik hotela računa da oni neće dugo moći ostati u ovako neizvjesnom položaju i bez plaće, te da će sami odustati od zahtjeva. Ni pokušaj Sinikata da posao radnicima Ros Marisa nađe u rapskoj hotelskoj kući Imperial nije urodio plodom.






- Sramotno je da se u našoj državi događa ovako nešto. Osjećamo se diskriminiranima jer smo svi otprilike pedesetogodišnjaci, pa nas se smatra prestarima za zapošljavanje, iako imamo veliko radno iskustvo i svi smo još itekako sposobni raditi. Žalosno je da smo svi mi dioničari Imperiala, a tamo nas ne žele jer smo prestari - kaže Mladenka Matijević, jedna od zaposlenica Ros Marisa.

Radnica: Osjećam se diskriminirano



Helena Grubišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:41