Kad je Anamaria Zajec Palić u Londonu vidjela male, šarmantne pekare koje prodaju isključivo bezglutenski kruh, pomislila je da bi u Hrvatskoj mogla napraviti nešto slično. I rođena je ideja za Kruh3. Naime, radi se o kruhu napravljenom od tri sastojka: brašna, vode i soli.
- Htjeli smo proizvoditi nešto zdravo, ali mi se čini da naše tržište, s obzirom na visoku cijenu, još nije spremno za isključivo bezglutensku pekaru - kaže nam Anamaria koja je posao pokrenula s mlađom sestrom Zrinkom. Sestre Palić inače potječu iz poduzetničke obitelji i htjele su razviti svoj biznis. A otac je pomogao u realizaciji.
Danas imaju i trećeg partnera, Brunu Majića, i prostor i pekaru na Žitnjaku, a u rujnu planiraju i otvorenje pekare u centru Zagreba u kojoj će se osim kruhova prodavati i sendviči i smoothie i kava. Baš po uzoru na spomenute londonske.
Bezglutenski kruh
- Planova je puno, a prve reakcije su izvrsne. Ljudi nam se vraćaju jer im se sviđa to što radimo - kažu sestre. Primijetile su i da među ljudima raste svijest o važnosti zdrave prehrane.
Njihovi dnevno svježe napravljeni proizvodi izrađeni su ručno, od potpuno prirodnih sastojaka, zbog čega ostaju svježi tijekom sljedećih nekoliko dana, a mnogi ljubitelji ovog kruha kažu da im je najukusniji nakon 48 sati. U budućnosti će raditi i kruh od heljdinog ili pirovog brašna.
Kiselo je tijesto najvjerojatnije prvo tijesto koje se koristilo za pripremanje kruha,a zapis o pripremi te vrste tijesta potječe još iz starog Egipta. Navodno je nastalo oko 1500. godine prije Krista.
Kiselo tijesto dobiva se miješanjem pšenice, raži ili druge žitarice s vodom te spora divljeg kvasca koje se nalaze u zraku i brašnu, nakon čega fermentacijski proces u tijestu traje 5 do 10 dana.
Sestre Palić u ponudi trenutno imaju kruh s rogačem, kruh s orašastim plodovima, kruh s kakaom, s makom, sa začinskim biljem i s bučinim sjemenkama. Svoj čoko kruh će predstaviti i na sljedećem Choco festu.
Koja je šefica?
Starija sestra, 33-godišnja Anamaria, studirala je ekonomiju, no nakon studija nije se zaposlila nego se posvetila obitelji. Sada, kad je sinčić porastao, došlo je, kaže, njezino vrijeme. A raditi sa sestrom Zrinkom, 28-godišnjom studenticom prava, pravi je užitak.
- Ako biste i pomislili da ja kao starija sestra držim sve konce u rukama, prevarili biste se, Zrinka je šefica - kaže uz smijeh Anamaria.
Kruh3 ima rok trajanja od 4 do 6 dana. Dnevno proizvedu oko 150 kruhova, a jedan kruh teži oko 500 grama. Cijena mu se kreće između 15 i 19 kuna. Za sada se mogu kupiti u pekari Bombolone na Žitnjaku, u trgovinama Veronika delikatese, na Malom placu srijedom u Branimir centru...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....