NAJLJEPŠI ISTARSKI GRADOVI

Pula - Meka kulture i povijesti

U Areni su se nekada gledale borbe gladijatora, a danas se u njoj održavaju koncerti brojnih svjetskih zvijezda
 Igor Zirojević/TZI

Najbliži aerodrom - Pula, Valtursko polje 210, 052 530 105 • Lučka uprava: 052 217 662 • ACI marina Pula: 052 219 142 • www.istria-pula.com • TZ Pula, Forum 3, 052 219 197

Najveći grad na istarskom poluotoku nudi raznolike atrakcije kulturnim zanesenjacima. Bogati itinerar po pulskoj tritisućljetnoj prošlosti, koja potvrdu nalazi na svakom koraku u starogradskoj jezgri, započinje i završava rimskim amfiteatrom. Šetnja Pulom pruža uvid u mnoge spomenike rimske arhitekture: Slavoluk Sergijevaca iz 1. st. prije Krista, Herkulova i Dvojna vrata, Augustov hram te Malo rimsko kazalište u središtu grada. Poseban je doživljaj odmor na glavnom gradskom trgu, Forumu, koji funkciju okupljanja čuva još iz vremena cara Augusta.

AMFITEATAR - Flavijevska bb

052 219 028, 052 351 300 • stalni postav

Građevina od koje započinje i ispred kojeg završava svaki obilazak grada - Arena - najpoznatiji je i najznačajniji pulski spomenik u kojem su svojevremeno priređivane borbe gladijatora. Gradnja Amfiteatra započela je tijekom 1. stoljeća za vladavine Cara Vespazijana te se podudara s početkom gradnje najveće i najpoznatije građevinom te vrste - Koloseuma u Rimu. Sagrađena od domaćeg vapnenca, Arena pripada građevinama eliptičnog oblika s dužom osi od 130 i onom kraćom od 100 metara. Središnji dio ili borilište ravna je površina oko kojeg je sjedeći na kamenim stepenicama ili stojeći u galeriji u Rimsko doba 20.000 gledatelja promatralo borbe gladijatora. U Srednjem vijeku u Areni su priređivani viteški turniri i sajmovi, dok danas ima ulogu prostora predviđenog za održavanje ljetnih kulturnih manifestacija - od filmskog i konjičkog festivala do opernih i niza koncerata tijekom kojih može ugostiti više od 5000 gledatelja.

U podzemnom dijelu borilišta danas je postavljena stalna izložba “Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijom strojeva za proizvodnju ulja i vina te amforama koje su služile za prijevoz dobivenih proizvoda.

AUGUSTOV HRAM - Forum

052 218 603, 052 351 300 • izložba rimske portretne skulpture

Mjesto koje je bilo glavno sastajalište antičkog grada, pa tako i antičke Pule, nazivalo se forum. Ondašnji naziv, još iz rimskih vremena, sačuvao se u Puli sve do danas pa i danas tamo imamo trg koji se naziva Forum. A poseban ukras i ponos Foruma je Augustov hram, sakralna građevina sagrađena početkom I. stoljeća poslije Krista u čast caru Augustu i božici Romi. Augustov hram predstavlja jedan od najljepših primjera rimskog hramskog graditeljstva s jakim utjecajem kasnohelenističke umjetnosti koja je u to doba, ranog carstva, imala vrlo veliki utjecaj na cjelokupan graditeljski opus Rima.

GRADSKA VIJEĆNICA - Forum

Kada je Pula bila slobodna gradska općina izgrađena je na Forumu palača u kojoj se nalazilo sjedište gradske samouprave, primjerice, mletačkog kneza i providura, odnosno današnjeg gradonačelnika. Budući da je u razdoblju od 10. do 16. stoljeća nekoliko puta bila nadograđivana, Vijećnica danas predstavlja izniman spoj arhitektonskih stilova - od romanike do renesanse. Iako je na natpisu ugrađenom u pročelje koje je posljednji put obnovljeno u 16. stoljeću kao godina gradnje Vijećnice navedena 1296., sa sigurnošću možemo tvrditi da ta godina označava samo prvu temeljitu rekonstrukciju i nadogradnju građevine, odnosno da je puno prije na tom mjestu postojalo sjedište gradske uprave.

DVOJNA VRATA I GRADSKI BEDEMI - Carrarina

Pula je u antičko doba, kao i tijekom Srednjeg vijeka bila opasana bedemima na kojima se nalazilo desetak vrata. Budući da su postali trošni i nepotrebni, bedemi su srušeni početkom 19. stoljeća, a njihovi ostaci vidljivi su još samo u središtu grada, i to na dijelu koji povezuje Dvojna vrata i Trg Giardini. Dvojna vrata, nazvana prema dva lučna otvora kroz koja se ulazilo u unutrašnje dvorište, odnosno u grad, sagrađena su u razdoblju od 2. do 3. stoljeća. Prolaskom kroz Dvojna vrata ispred kojih su pronađeni ostaci dijelom rekonstruiranog osmerokutnog mauzoleja iz 2., odnosno 3. stoljeća, danas se uspinje do Arheološkog muzeja i Kaštela.

HERKULOVA VRATA - Carrarina

Između dvije okrugle, vjerojatno srednjovjekovne kule, nalaze se arhitektonski skromna vrata sagrađena od neprofiliranih kamenih blokova na čijem je vrhu, iako jedva prepoznatljiva, uklesana Herkulova glava i toljaga. Kao i vrh vrata, oštećen je, nažalost, i povijesno vrlo značajan natpis uz toljagu na kojemu se spominju imena dva rimska činovnika koje je rimski Senat poslao u pulski zaljev ne bi li na ovom području, zapovijedajući skupinom kolonista, ustrojili i sagradili koloniju.

FORUM

Središnji trg antičke i srednjovjekovne Pule nalazi se u podnožju gradskog brežuljka, na zapadnoj strani grada uz obalu Jadranskog mora. Da bi tijekom 1. stoljeća prije Krista bio izgrađen na za to predviđenom prostoru, rimski su robovi morali nasipavati morsku obalu. Na Forumu se nalazila cjelokupna gradska uprava, bilo vjerska, upravna, sudska ili gospodarska. Na sjevernom dijelu trga smještena su dva bočna i jedan središnji hram posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi. U potpunosti je očuvan samo Augustov hram, dok je od bočnih vidljiv samo stražnji zid drugog hrama, iskorišten prilikom gradnje Gradske vijećnice u 13. stoljeću. Antički ostaci Foruma najčešće su iskapani tijekom podizanja današnjih kuća i zgrada, dok su oni najnoviji pronađeni prije nekoliko godina.

CRKVA I SAMOSTAN SV. FRANJE

Na padini jednog od pulskih brežuljka, između Foruma i gornje kružne ulice, nalazi se samostanski kompleks posvećen Sv. Franji Asiškom iz 14. stoljeća. Franjevačka zajednica prvi se put spominje u Puli tijekom 13. stoljeća. Samostanskim kompleksom dominiraju crkva sagrađena 1314. godine u kasnoromaničkom stilu s gotičkim ukrasnim detaljima te jednostavna propovjedaonica franjevačkog reda, dok pedantno obrađeni kameni blokovi samostanskih zidova upućuje na iznimnu vještinu majstora graditelja.

KATEDRALA - Obala maršala Tita

Unutar grada u neposrednoj blizini glavne ulice i nekadašnje Flavijevske ceste, koja je vodila do Foruma, nalazi se Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije, sagrađena na mjestu gdje su se tijekom 4. stoljeća sastajali proganjani kršćani. Tijekom vremena crkva je nadograđivana, da bi u 5. stoljeću poprimila izgled današnje Katedrale. Oltarni prostor nalazio se na sjevernoj strani, a bio je ograđen polukružnim podijem i klupom za svećenike. Ispred, iza i oko oltara sačuvani su ulomci podnog mozaika iz 6. stoljeća s memorijalnim natpisima vjernika koji su financirali njegovu izradu. Najstariji sačuvani ostaci crkvenih zidina s početka 6. stoljeća danas su vidljivi jedino s vanjske strane te na dijelu stražnjeg zida Katedrale. Nakon požara 1242. godine Katedrala je u više navrata obnavljana i nadograđivana.

PRAVOSLAVNA CRKVA SV. NIKOLE

Sagrađena u drugoj polovici 6. stoljeća s tipičnom ravenskom poligonalnom apsidom, Pravoslavna crkva Sv. Nikole bila je posvećena Velikoj Gospi. Nakon što je 1200. godine temeljito rekonstruirana, patronat nad crkvom 1583. godine preuzima grčko-pravoslavna vjerska zajednica doseljenika s Cipra i iz Naupliona. Unutrašnjost crkve otkriva ikonostas grčkog majstora Tomiosa Batosa iz 18. stoljeća te vrijedne ikone i mnoge druge relikvijske predmete.

KAPELA SV. MARIJE FORMOZE

Kapela Sv. Marije Formoze Kapela sagrađena u 6. stoljeću preostala je od dvije koje su nekad sačinjavale veliku benediktinsku opatiju srušenu u 16. stoljeću.

Pod i zidovi Kapele bili su ukrašeni mozaicima, čiji se ostaci danas čuvaju u prostorima Arheološkog muzeja Istre. Iako je stilski identična ostalim ravenskim crkvama iz tog doba, razlikuje se prema korištenom građevinskom materijalu. Naime, za njezinu je gradnju korišten kamen, a ne opeka. Zbog svojih dimenzija i načina gradnje, kao i potpune očuvanosti, Kapela ima izuzetnu arhitektonsku vrijednost.

Slavoluk Sergijevaca

Zlatna vrata podigla je 30-ak godina prije naše ere obitelj Sergijevaca da bi odala počast svojim članovima koji su u tadašnjoj Puli obnašali visoke činovničke dužnosti. Slavoluk Sergijevaca svojevremeno se naslanjao na bedeme i gradska vrata koja su nazvana Porta Aurea. Gradski bedemi, kao i vrata, srušeni su tijekom 19. stoljeća. Danas je prostor na malom trgu uz Slavoluk pozornica na kojoj se održavaju brojne kulturne manifestacije.





ROVINJ

Najbliži aerodrom - 49 km, Pula • Lučka uprava: 052 814 166 • ACI marina Rovinj: 052 813 133 • www.istria-rovinj.com • INFO: TZ Rovinj, Obala Pino Budicin 12, 052 811 566

Rovinj je od davnina poznat kao grad čije klimatske odlike povoljno utječu na zdravlje. Stoga i danas ovaj grad i njegovi građani njeguju dugu tradiciju održavanja mjesta i bore se za epitet zdravoga grada. Rovinjski stari grad, što se uzdiže na poluotoku, svjedoči o proteklim vremenima i vrijednim rukama domaćih majstora koji su zbog nedostatka prostora prezentirali svoja znanja i vještine gradeći nizove zbijenih kuća, uske ulice i male trgove.

ZNAMENITOSTI

Rovinj je 1963. godine proglašen spomenikom kulture, čiju ljepotu svakako nadopunjuju i karakteristični dimnjaci na krovovima kuća u staroj gradskoj jezgri.

Gradski bedemi, tijekom stoljeća nadograđivani gradskim kulama, datiraju iz 7. stoljeća. Iako je imao sedam, danas Rovinj krase samo troja gradska vrata - Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata sv. Križa. Na mjestu gdje su svojevremeno otvarana i zatvarana vanjska gradska vrata podignut je u 17. stoljeću barokni Balbijev luk, danas ulaz u Stari grad. Crkva zaštitnice grada Sv. Eufemije, najimpozantnije gradsko zdanje koje dominira cijelom starogradskom jezgrom, sagrađena je početkom 18. da bi polovicom proteklog stoljeća bila još jednom uljepšana novim barokno-venecijanskim pročeljem. Zvonik Sv. Eufemije, visok 60 metara, krasi bakreni svetičin kip koji se snagom vjetra okreće oko svoje osi. Vrijedni svjedok prošlosti je i krstionica Sv. Trojanstva, romanička sedmerokutna crkvica, ujedno i najstarije gradsko zdanje, izgrađena u 13. stoljeću na mjestu današnjeg Trga na Lokvi. Unutrašnjost crkvice posebno je zanimljiva zbog vrijednog detalja tranzene s prikazom Golgote. No vrijedan pažnje svakog turista je i Samostan na otoku Sv. Andrije, danas dvorac u ulozi hotela. Izgradili su ga Benediktinci u 6., proširili Franjevci u 15. te preuredio barun Hütterodt krajem 19. stoljeća.

ŠTO POSJETITI

Zavičajni muzej Rovinja • Trg maršala Tita 11 • 052 816 720 • Utorak - petak 10-15 i 18-22 sata, vikend 10-14 i 19-22

Smješten je u baroknoj gradskoj palači iz 17. i 18. stoljeća, a u stalnom su postavu zbirka slika starih majstora od 15. do 19. stoljeća, drvene polikromatske sklupture te zbirke slika i skulptura moderne hrvatske umjetnosti.

BATANA

Kuća Batana • Obala Pino Budicin 2 • 052 812 593 • Ljetno radno vrijeme: 10-13 i 18-22 sata

Kuća o batani pripovijeda priču o batani, drvenoj ribarskoj brodici ravnoga dna i omiljenom rovinjskom tradicionalnom plovilu. Batanu desetljećima grade lokalni brodotesari i kalafati, svakodnevno koriste lokalni ribari i posjeduju brojne rovinjske obitelji. Batana je postala glavnim gradskim simbolom, pa joj je Grad poklonio muzej! I to ne običan muzej, već prvi na Mediteranu posvećen jednom ribarskom plovilu! Muzejski je postav osmišljen suvremeno i multimedijalno, s filmskim i slide projekcijama, maketama i modelima, glazbom, izvrsnim fotografijama, interaktivnim izlošcima, kao i originalnim predmetima.

Događanja u Rovinju

Na ulicama je u ljetnim mjesecima uvijek živo. Rijeke turista pohode brežuljak na kojem se nalazi crkva zaštitnice, Svete Eufemije, a iz restorana i kafića na rivi čuje se glazba. Ne propustite feštu Rovinjska noć, ljetne koncerte i festivale na gradskom trgu, te povorku batana koja je posebna atrakcija za turiste. Rovinj je i grad plesa, jer se upravo ovdje održavaju međunarodni festivali salse i argentinskog tanga.





UMAG

Najbliži aerodrom

- 83 km, Pula

• Lučka uprava Umag-Novigrad: 052 743 266

• ACI marina: 052 741 066

www.istria-umag.com

• INFO: TZ Umag, Trgovačka 6, 052 741 363

Poluotok s povijesnom jezgrom Umaga nekada je bio odvojen od kopna. U 10. stoljeću sagrađene su visoke obrambene zidine oko naselja, a na ulaznim vratima nalazio se pokretni most. Vrata su bila u Garibaldijevoj ulici, a njezinom obnovom otkriveni su ostaci temelja starih vrata. Dio starih zidina sačuvan je na početku lukobrana. Tamo se nalazi i obrambena kula poznata kao Biskupska palača. Čini se da je nekad bila ljetna rezidencija tršćanskog biskupa, a danas se u njoj nalazi Gradski muzej. No, pronađeni su ostaci još jedne četvrtaste kule u zgradi na južnoj strani, ali potječu iz kasnijeg doba. Izvor iz 1333. govori o drugom pojasu gradskih zidina. Početak mu je bio na kraju luke, a kraj u uvali Moela. Taj je pojas zatvarao takozvani “borgo”, odnosno obrađene njive koje su za grad predstavljale žitnicu zaštićenu od neprijateljskih napada.

ŠTO POSJETITI

Muzej grada Umaga • Trg sv. Martina 1 • 052 741 440 • Lipanj - rujan, utorak - nedjelja: 10-13 i 18-21 sat

Sačuvani su ovdje i zaštićeni arheološki i povijesni spomenici s namjerom da predstave i prenose svoju priču generacijama koje dolaze. Muzej sadrži arheološku kolekciju ostataka i pronalazaka s različitih lokacija, arheološke objekte iz Rimskog doba kao što su amfore, rimske posude, posude za masline i boce te još mnogo toga. Drugi se dio prostora koristi za izložbe. Unutar muzeja se održavaju izložbe posvećene Danima orgulja u Istri, eksperimentalnoj arheologiji i drugo.

Teniski ATP turnir

Umag je domaćin prvog ATP turnira u našoj zemlji. Prvi Croatia Open održan je još 1990. godine, a danas taj turnir nosi naziv ATP Studena Croatia Open. Ove će se godine održati 26. srpnja do 1. kolovoza.





NOVIGRAD

Najbliži aerodrom - 60 km, Pula • Lučka uprava Umag - Novigrad: 052 757 176 • Marina Nautica: 052 600 480 • INFO: TN Novigrad, Porporella 1, 052 757 075

Stara jezgra grada Novigrada smještena je na otočiću koji je u 18. stoljeću spojen s kopnom, a očuvane srednjovjekovne gradske zidine jedan su od najzanimljivijih simbola tog turističkog središta. Brojne strane uprave i kulture - od bizantske, franačke, mletačke, Napoleonove, austrougarske, do njemačke i talijanske, ostavile su vidljiv trag i na arhitekturi pa je stari dio grada vizualno vrlo zanimljiv. Turistička je tradicija Novigrada duga.

Ovaj se grad može pohvaliti da je već 1845. dobio prvi turistički vodič koji je napisao Pietro Kandler. Prva dva hotela sagrađena su 1896. Od kulturno-povijesnih spomenika treba svakako istaknuti troimenu župnu crkvu Sv. Marije, Sv. Maksi-milijana i Sv. Pelagije koja je ujedno i zaštitnica grada.

U obližnjoj Dajli nalazi se impresivna ladanjska vila sa- građena na posjedu čija povijest seže još u rimsko doba.

ŠTO POSJETITI

Muzej Lapidarium • Veliki trg 8a • 052 726 582 • Lipanj: 10-13 i 18-22 sata

Muzej ima stalni postav arheološke i povijesne baštine koji je otvoren tijekom cijele godine. Tijekom ljetnih mjeseci izložbe se priređuju i u galeriji Rigo koja je svojim bogatim i kvalitetnim izložbenim programom stekla visoku reputaciju.

VRSAR

Najbliži aerodrom - 41 km, Pula • Marina Vrsar: 052 441 064 • www.istria-vrsar.com • INFO: TZ Vrsara, Rade Končar 46,

052 441 746

Vrsar, primorsko mjestašce na zapadu Istre, obiluje prirodnim resursima - ugodnim plažama i lijepim priobaljem te bogatim zaleđem. Zasigurno su i to bili razlozi što je u ovo mjesto svojevremeno zalutao i u njega se zaljubio talijanski avanturist, pisac i zavodnik te poznati gurman, Giacomo Casanova.

Jedan od značajnijih spomenika je crkva Sv. Foške iz prve polovice 17. stoljeća koja arhitektonski pripada razdoblju renesanse s elementima baroka. Danas se u njoj nalazi sakralna zbirka. Uz nju su glavna gradska vrata srednjovjekovnog Vrsara. Tijekom stoljeća bio je to glavni ulaz u utvrđeni gradić koji se tek u 19. stoljeću proširio izvan obruča starih zidina. Glavna vrata grada iz 13. stoljeća ukrašena su polukružnim romaničkim lukom i plitkim reljefom. Nezaobilazni spomenik je i ljetna rezidencija porečkih biskupa (Kaštel) koja se nalazi uz Župnu crkvu, te stara romanička vrata iz druge polovice 12. stoljeća.

ŠTO POSJETITI

Park skulptura Dušana Džamonje • Valkanela 5, Funtana • 098 548 864, 052 431 585

Umjetnik svjetskoga glasa Dušan Džamonja poklonio je u trajnu ostavštinu Općini Vrsar i građanstvu svoj park skulptura. Brigu o održavanju preuzelo je Pučko otvoreno učilište.

NAPUŠTENI KAMENOLOMI

Znamenitostima Vrsara treba pribrojiti i stare napuštene kamenolome, gdje se kontinuirano lomio kamen od rimskih vremena do danas. U blizini romaničke bazilike Sv. Marije, na otočićima ispred vrsarske obale, vidljivi su napušteni kamenolomi. Kamenolomi oko Vrsara i Rovinja bili su posebice eksploatirani za vrijeme mletačke vlasti, a tijekom renesanse i baroka u talijanskim je gradovima upravo bio prepoznatljiv kvalitetan kamen iz Vrsara - pietra di Orsera. Danas se u revitaliziranom kamenolomu Montraker tijekom ljetnih mjeseci održava internacionalna kiparska škola.

Sv. Marija od Mora

U luci Vrsar nalazi se srednjovjekovni spomenik romaničke arhitekture u Istri - bzilika Sv. Marije od Mora. Skromna crkva bila je podignuta na ovom mjestu u ranom srednjem vijeku, a današnji izgled datira iz 12. stoljeća.





LABIN

www.istria-rabac.com • INFO: TZ Labin, Aldo Negri 20, 052 852 399

U istočnom dijelu Istre, na svega tri kilometra od mora, smjestio se srednjovjekovni gradić Labin, grad bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, danas grad galerija i umjetnika koji ovdje stvaraju i borave tijekom cijele godine. Glavni gradski trg oduševit će odlično sačuvanom loggiom iz 16. stoljeća, iz kojeg potječu i glavna gradska vrata sv. Flora iz 1589. godine.

RUDARSKA PROŠLOST

Iznad vrata uklesani su labinski grb te mletački lav, simbol vladavine Venecije. Top iz razdoblja Austrije i niz drugih zanimljivih detalja otkritvaju se šetnjom gradićem. Labin je i stari rudarski grad, pa je nezaobilazan i posjet Narodnom muzeju u kojem najveći dio zauzima prikaz rudarske prošlosti grada - s hodnicima i rudnikom, jedinstven u ovom dijelu Europe. Danas, kada su ugljenokopi zatvoreni, ovaj grad, u kojem sve starine postaju pravi dragulji povijesti, odjeva novo ruho. Sve veći broj galerija, barova, atelijera, uz moderni i poznati multikulturalni centar kao stjecište mlade generacije, nalazi svoje plodno tlo upravo u Labinu.

BAROKNA PALAČA

Jedan od vrijednijih spomenika svakako je i barokna palača obitelji Battiala-Lazzarini koja je preuređena u muzej. Njeni posljednji vlasnici grofovi Lazzarini, koji su imali i više posjeda na Labinščini napustili su je poslije 2. svjetskog rata. No tu su i trobrodna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta 1336. kao i crkva Svetog Andrije iz 15. stoljeća koja je ujedno i najstarije graditeljsko nasljeđe ovog ljetovališta. U Crkvi sv. Marije Tješiteljice nalazi se zbirka sakralnih umjetnina koju preporučamo vidjeti.

ŠTO POSJETITI

Narodni muzej Labin • Ul. 1. maj 6 • 052 852 477 • Ljetno radno vrijeme: ponedjeljak - subota 10-13 i 18-20

U njemu se može vidjeti arheološka zbirka, lapidarij, etnografska zbirka i jedinstveni model rudnika u ovom dijelu Europe, zbirka sakralne umjetnosti, stalna izložba djela Matije Vlačića. Prezentacija raznih povijesnih razdoblja razvoja Grada Labina.

POREČ

Najbliži aerodrom - 53 km, Pula • Lučka uprava: 052 453 497 • Marina Poreč: 052 451 913 • www.to-porec.com • INFO: TZ Poreč, Zagrebačka 9, 052 451 293

Grad s dugom i burnom prošlošću i poviješću čuva sve te tragove i danas u svojoj staroj jezgri. Poreč je svoj prvi turistički vodič dobio 1845. godine, a pravi turizam počinje nakon što grad 1861. postaje glavnim gradom Istre i sjedištem Pokrajinskog parlamenta Austro-Ugarske Monarhije. Tada ovdje kao turisti dolaze i Marija Terezija, Karlo Stephan i Karl Ludwig koj potiču osnivanje konzorcija za gradnju prvog kupališta na otoku Sv. Nikola.

Od kulturnih spomenika u Poreču svakako treba vidjeti Sjevernu kulu smještenu uz zaljev Peškera podignutu u 15. stoljeću. Vrijedan spomenik iz istog razdoblja je i peterokutna kula na samom ulazu u starogradsku jezgru u gotičkom stilu, a tu je i okrugla kula podignuta u drugoj polovici 15. stoljeća u neposrednoj blizini Narodnog trga na koju se možete i popeti.

ŠETNJA CENTROM

Nezaobilazan je i srednjovjekovni bedem podignut od 12. do 16. stoljeća. U središnjoj gradskoj ulici nalazi se gotička kuća - palača s dvostrukim triforama iz 1473., a znamenitost koju ne treba preskočiti je najstariji i najveći porečki trg Marafor - Forum Romanum koji se nalazi uz ostatke Neptunova hrama od kojeg su sačuvani samo fragmenti hrama posvećenog bogu mora, a datira iz 1. stoljeća. Vrijedi vidjeti i Palaču Zuccato na Trgu Matije Gupca - riječ je o skladnoj gotičkoj i baroknoj palači - te Istarsku sabornicu koja izvorno predstavlja gotičku franjevačku crkvu iz 13. st. Unutrašnjost je u 18. stoljeću uređena u baroknom stilu, a čuva baroknu štukaturu s iluzionističkim freskama u medaljonima na stropu dok je u njezinu dvorištu tek nedavno otkriven i ranokršćanski podni mozaik.

ŠTO POSJETITI

Zavičajni muzej Poreštine • Dekumanska 9 • 052 431 585 • Muzej je zatvoren zbog obnove

Najstarija muzejska institucija u Istri osnovana je 1884. godine. Primarna zadaća Muzeja jest skupljanje, čuvanje te istraživanje civilizacijskih i kulturnih dobara Poreštine.

ZNAMENITOSTI - Eufrazijeva bazilika

Porečki stari grad čitav je turistička pozornica - mjesto gdje se može učiti iz spomenika prošlosti, čitati s lica kuća i s kamenih ploča kojima su popločane ulice još u Rimsko doba. Jedinstveni spomenik je Eufrazijana, ranokršćanska katedrala, ali tu su i mnogi drugi rječiti svjedoci 2.000 godina duge povijesti grada. Eufrazijeva bazilika sagrađena je 553. godine i jedna je od najljepših ranobizantskih crkava u Europi nazvanu prema imenu porečkog biskupa koji je u 6. stoljeću dao podići raskošnu trobrodnu baziliku na mjestu starije crkve. Godine 1997. cijeli kompleks Eufrazijane (crkva, krstionica, atrij te nekadašnja biskupska palača) upisan je u UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. Posebno su zanimljivi raskošni mozaici u apsidi, te mramorne ploče s inkrustacijama u sedefu i raznobojnom kamenu. Porečka je bazilika tijekom ljetnih mjeseci pravo mjesto za ljubitelje klasične glazbe.

Tradicionalna glazbena manifestacija Koncerti u Eufrazijani utemeljena je 1962. godine, a na njoj sudjeluju eminentni hrvatski i svjetski glazbenici izvodeći sakralnu i svjetovnu glazbu svih vremenskih razdoblja.

PRVACI TURIZMA

Poreč s okolicom istarski je turistički prvak, kako po broju smještajnih kapaciteta tako i po broju turista koji ga godišnje posjeti. U samom gradu niz je hotela različitih kategorija, a u okolici se nalaze resorti i kampovi u zelenim oazama s prekrasnim plažama.

PAZIN

www.istria-central.com • INFO: TZ Pazin (TZ središnje Istre), Franine i Jurine 14, 052 622 460

Pazin je administrativno sjedište Istarske županije i još je u 19. stoljeću, najvećim dijelom zbog središnjeg položaja na Poluotoku, ali i značenja, zaslužio naziv “srce Istre”. Fascinantna slika srednjovjekovne pazinske tvrđave, Kaštela, smještene iznad 130 metara dubokog ponora u kojem rijeka Pazinčica utječe u Pazinsku jamu inspirirala je i poznatog francuskog pisca Julesa Vernea da dio radnje svog romana “Mathias Sandorf” smjesti upravo tamo.

ZNAMENITOSTI

U Pazinu postoji i Klub Julesa Vernea, a svake se godine ovdje krajem lipnja održavaju i Dani Julesa Vernea. Pazinska jama je 1964. kao poseban morfološko-hidrološki fenomen proglašena zaštićenim krajolikom. U okolici grada nekoliko je vrlo zanimljivih srednjovjekovnih gradića i mjesta, a za ljubitelje aktivnog odmora uređena je atraktivna, desetak kilometara dugačka pješačka staza sv. Šimuna.

Uz simbol ovog grada, Kaštel, od kulturnih spomenika značajni su i Župna crkva Svetog Nikole podignuta 1266. te Franjevački samostan utemeljen bulom 1481.

ŠTO POSJETITI

• Muzej Grada Pazina • Trg Istarskog razvoda 1 • 052 625 040 • Ljetno radno vrijeme: utorak - nedjelja: 10-18 sati

U muzeju je stalna izložba zvona, izložba o životu i djelu biskupa i preporoditelja Jurja Dobrile, te izložba pod nazivom Pazinština od prapovijesti do srednjeg vijeka te Povijest Pazinskog kaštela i seljačka buna u 15. i 16. stoljeću.

• Etnografski muzej Istre • Trg Istarskog razvoda 1275 br. 1 • 052 622 220 • www.emi.hr • Ljetno radno vrijeme: Utorak-nedjelja: 10-18 sati

Muzej čuva etnografsku građu s fundusom od 4200 predmeta, u prvom redu tekstila, poljoprivrednog alata, te predmeta iz svakodnevnog života istarskog sela s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Muzej ima i veću zbirku suvenira. U prizemlju Kaštela smještene su stolarska i kovačka radionica. Stalni postav daje prikaz tradicijske odjeće koju je nosilo stano-vništvo iz svih krajeva Istre.

FAŽANA

Najbliži aerodrom - 8 km, Pula • Lučka uprava: 052 217 662 • JU Brijuni: 052 525 888 • www.istria-fazana.com • INFO: TZ Fažana, 43. istarske divizije 8, 052 383 727

U antičko su doba rimski patriciji u Fažani i njenoj okolici gradili svoje vile i ladanjske kuće, prerađivale su se masline i grožđe, a samo antičko ime Vasianum ovo je mjesto smješteno nasuprot božanskog otočja Brijuni dobilo po ondašnjoj tvornici amfora i raznih posuda. Kasnije se razvila kao tipično ribarsko mjesto, a nakon što su Brijuni od 50-ih godina prošlog stoljeća postali rezidencija tadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, Fažana je dobila funkciju “vrata Brijuna”. Bogat je ovaj gradić i svjedocima prošlosti - uz more tu je župna crkva Sv. Kuzma i Damjana iz 11. stoljeća u kojoj je slika Posljednja večera Jurja Venture iz 1578. Njena su draž i trgovi, kuće nanizane jedna uz drugu i jedna nasuprot drugoj u uskim kamenom popločenim uličicama. I crkvice Sv. Marije Karmelske (9. st.), Sv. Ivana (16. st.) te Sv. Elizeja (6I. st.) dio su kulturne baštine Fažane.

BUJE

Najbliži aerodrom - 70 km, Pula • www.tzg-buje.hr • INFO: TZ Buje, Istarska 2, 052 773 353

Gradić koji dominira nad okolnim zelenim terasastim poljima, a koji su zbog svog položaja nazivali Stražarom Istre, smješten je na brežuljku na 222 metra nadmorske visine. Okružen je brežuljcima na kojima su se već u brončano doba naselila različita plemena, a u željezno doba su u svoje prethistorijske gradine zatim došli i Histri. Naselje je bilo zaštićeno cijelim nizom obrambenih kula od koji je ostala sačuvana, djelomično vidljiva, jedna četverokutna i jedna peterokutna kula koja je branila Zapadna vrata. Na Trgu sv. Servola na vrhu brežuljka uzdiže se katedrala iz 16. stoljeća, obnovljena u 18. stoljeću, koja sadrži elemente neke prijašnje romaničke crkve iznikle u svoje doba na temeljima Jupiterova hrama. Zvonik visok 50 metara sagrađen je u 15. stoljeću u akvilejskom stilu. Ispred njega je smješteno koplje za zastave iz 1655. Uz bok njemu nalazi se plemićka palača iz 15. stoljeća u gotičko-venecijanskom stilu koja je bila sjedište suda. Od 18. stoljeća naselje se širi i izvan zidina.

ŠTO POSJETITI

Etnografski muzej Buje • Trg Josip Broz Tito 6 • 052 773 075 • Ljetno radno vrijeme: 9-12 i 18-20 sati

Broji 186 izložbenih eksponata. Zbirka se nalazi u zgradi nad uličnim prolazom, odnosno “drugim” gradskim vratima koja su bila dio zadnjeg obrambenog zida iz 17. stoljeća. Prikuplja rukotvorine pučke materijalne kulture s područja Bujatine. Na četiri kata muzeja rekonstruirana je stara istarska kuća s radnim prostorima.





BUZET

TZ Buzet • Trg Fontana 7/1 • 052 662 343 • www.istria-buzet.com

Nalazi se samom sjeveru Istre. Taj stari srednjovjekovni grad smješten na brežuljku iznad doline rijeke Mirne, najveće istarske rijeke, za vrijeme mletačke uprave je bio istarsko administrativno središte. Danas slovi kao “grad tartufa”. U Buzetu se stoga drugog vikenda u mjesecu rujnu priređuje i velika pučka svetkovina - Subotina.

U Buzetu pogledajte ostatake starih gradskih zidina i dvoja gradska vrata. Tu je i Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, zaštitnice grada, iz 18. stoljeća.

ROČ

Najbliži aerodrom - 80 km • www.istria-buzet.com • INFO: TZ grada Buzeta, Trg Fontana 7/1, 052 662 343

U središtu sjeverne Istre uzdigao se na 348 metara nadmorske visine gradić Roč. Utemeljen je još u prethistoriji, kao ilirsko naselje koje je poslije preraslo u rimski castrum. Bio je okružen brojnim manjim naseobinama. Njegov današnji izgled datira iz vremena Venecije. Zbog bogate povijesti, obavezno je pohodište izletnika, turista i obožavatelja povijesti. Roč je, naime, tijekom 15. i 16. st. bio središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na glagoljici. Okružen je zidinama s obrambenim kulama, a jedan od najvažnijih spomenika romanička je crkva Sv. Roka.

MOTOVUN

TZ Motovun • Trg Josefa Ressela 1 • 052 617 480 • www.istria-motovun.com

Vjerojatno najpoznatiji i najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić, čija je veduta jedan od poznatih simbola istarske unutrašnjo-sti. Motovunom dominira romaničko-gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća smješten do Župne crkve Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. Motovunska šuma, koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište tartufa. Nasuprot Motovuna nalaze se i slikoviti gradić Oprtalj i mjesto Livade, poznati po Danima tartufa koji se održavaju od rujna do studenog. Oko Motovuna se prostiru vinogradi s najpoznatijim istarskim vinskim sortama.

HUM

Prema legendi, sagradili su ga divovi od ostatka kamena gradova izgrađenih u dolini rijeke Mirne. Osim što je poznat kao najmanji grad na svijetu, odnedavno ponosno nosi i naziv Grada biske. Do njega se može doći sa svih strana automobilom, izletničkim autobusom, vlakom, a mnogi dolaze i pješke, da bi bolje razgledali zanimljivosti i doživjeli ljepote krajolika.

DRAGUČ

Najbliži aerodrom - 70 km, Pula • www.istria-central.com • INFO: TZ Pazin, Franine i Jurine 14, 052 622 460

Cijeli gradić je znamenitost sama po sebi. Četiri povijesne crkvice, fontana s bunarom i kuće ukrašene povijesnim motivima čine ga privlačnim izletištem.

BOLJUN

Najbliži aerodrom - 73 km, Pula • www.istria-central.com • INFO: TZ Pazina (TZ sred. Istre), Fra-nine i Jurine 14, 052 622 460

Ovaj prastari gradić u sjeveroistočnoj Istri, u općini Lupoglav, nastao je uz srednjovjekovni kaštel, koji je i danas dobro očuvan. S Boljuna se pruža prekrasan pogled na plodnu dolinu Boljunčice i Učku.

Aleja glagoljaša

Aleja glagoljaša je spomenik glagoljici koji se nalazi duž ceste koja vodi od Roča do Huma, a na njoj se nalazi 10 skulptura u obliku glagoljaških slova. Uz kameni stol Ćirila i Metoda na čijem je obodu zapisan naziv ovog spomen obilježja ćirilicom i glagoljicom, posađena su dva čempresa koja simboliziraju Svetu Braću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 15:22