Ima ih puno vrijednih pažnje svakog slučajnog ili namjernog putnika, odnosno ljubitelja dobrog zalogaja, a o tomu najbolje svjedoči preporuka koja je od slavnog Michelina došla za čak dva restorana u Zadru, kultnu Fošu i sve ambiciozniji restoran Kaštel hotela Bastion.
Sve ih odlikuje ista suptilna nijansa okusa i mirisa domaće kuhinje mediteranskog karaktera, isključivo izbor svježih namirnica iz lokalnih OPG-ova ili zadarske ribarnice te modernistički pristup sve priznatijih zadarskih chefova. Bez obzira govorimo li o chefu Saši Beganu iz Foše ili ekstravagantnom paru iz Kaštela – Peruancu Brunu Cezaru Lerzundiju i Slavoncu Marku Boškoviću, odnosno domaćinu šarmantnog i nagrađivanog Pjata Leu Mijaliću ili autorima maštovitog bistroa Pašta & svašta, Ivani i Ivanu Ćapeti, priča je ista: najbolji zadarski restorani nude najbolje.
A evo što nude u blagdansko vrijeme te za Silvestrovo:
- Rižoto s brancinom i kozicama, kao izrazito nježna varijanta rižota s namirnicama iz svakodnevne dalmatinske spize, potom lazanje od patke sa salatom od cikle i za desert kućni cheesecake od pistacija – ponuda je restorana Kaštel.
- Desert ima kratak opis, jer ga jednostavno treba kušati - jezgrovit je chef Marko Bošković, no zato je raskošna priča o pačjem confitu koji se radi punih 48 sati, dok se umjesto klasičnih kora za lazanje koriste mlinci što, kaže Bošković, jelu daje posebnu notu sočnosti. Kaštel tradicionalno organizira i vinske večeri četvrtkom na kojima gostuju lokalne vinarije kako bi se cijenjena vrhunska vina zadarskog kraja, na primjeru iz Istre, odnosno podizanja kvalitete malvazije ili terana, mogla sljubiti s vrhunskom hranom.
Bistro Gourmet Kalelarga na ulazu u slavnu Kalelargu osvaja na prvi okus svojim novogodišnjim menijem: pašteta od lososa s domaćim tostiranim kruhom, art verzija tradicionalnog soparnika, teleći fjanak s povrćem te srneći ragu s rimskim njokima.
Za desert se poslužuje voćni crumble, a u ovom zadarskom bistrou koji ima vlastitu slastičarnicu, desert je poseban doživljaj. Silvestrovo u restoranu Kaštel donosi tunu tartar s kremom od avokada, janjeći ragu s rimskim njokima, slasnu roladu od telećih prsa s pireom od batata te kućni cheesecake s pistacijom.
Sve o Adventu u Zadru pročitajte na www.advent.zadar.travel
Evo koji restorani rade na Silvestrovo i prvog dana 2019. godine
Najbolji zadarski restorani otvorit će posebnom ponudom svoja vrata i gastronomsko srce na Silvestrovo, a neki će biti otvoreni i 1. siječnja 2019. godine.
Evo gdje se sve i kada može jesti vrhunska hrana na način zadarskih chefova: konoba Skoblar radi 31. prosinca (08-15), restoran Bruschetta radi 31. prosinca (do 17 sati) te 1. siječnja (14-23), restoran Stipe radi 31. prosinca (10-24) i 1. siječnja (10-24), restoran Zadar Jadera radi 31. prosinca (11-17) i 1. siječnja (11-23), restoran Dva ribara radi 31. prosinca (11-17) te 1. siječnja (11-23), bistro Art Gourmet Kalelarga radi 31. prosinca (11-01), restoran Kaštel hotela Bastion radi 31. prosinca (11-23) i 1. siječnja (11-23), restoran 4Kantuna radi 1. siječnja (13-23), restoran Bon Apetit radi 31. prosinca (11-16), konoba Dalmacija radi 31. prosinca (08-24) i 1. siječnja (10-24), restoran Proto Food&More radi 31. prosinca (13-18) i 1. siječnja (13-23), restoran Hedonist radi 31. prosinca (08-01) i 1. siječnja (08-23), restoran Foša radi 31. prosinca (12-16).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....