OPSEŽNO ISTRAŽIVANJE

Rušenje predrasuda: Muškarci više uživaju pružati oralno zadovoljstvo nego žene

Istraživanje je provedeno u SAD-u na više od 3200 mladih žena i muškaraca u dobi od 18 do 26 godina

Pitanje - što je potrebno da bi nam seksualni život bio dobar ima vjerojatno onoliko odgovora koliko je onih koji ga postavljaju. Stalno se oko njega vrte neka istraživanja, testovi, studije, a najnovija od njih stiže iz Baltimorea u SAD-u, s Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health .

Tamošnji su psiholozi proučili podatke od više od 3200 mladih žena i muškaraca u dobi od 18 do 26 godina i analizirali povezanost između samopouzdanja, autonomije (sposobnost i snaga da se slijede vlastita uvjerenja) i empatije (sposobnost da se prepoznaju pa i podijele tuđi osjećaji, da se stvari promotre iz tuđe emocionalne perspektive) i triju mjerila seksualnog zadovoljstva (redovitost postizanja orgazma, uživanje u pružanju i primanju oralnog seksa). Svi ispitanici su bili u heteroseksualnoj vezi duljoj od tri mjeseca.

Empatija je, govore rezultati istraživanja, najbitnija za dobar seksualni život oba spola. Autori studije pišu kako je empatija ključna jer povećava motivaciju pružanja seksualnog (ali i svih drugih vrsta) zadovoljstva partneru. Osoba koja ima empatičan odnos s partnerom može, kažu, uživati i u svojem i u njegovu zadovoljstvu.

Nadalje, muškarci i žene jako se razlikuju razlikuju se u razinama uživanja u seksu. Tako, primjerice devet od 10 mladih muškaraca uvijek doživi orgazam, dok se to događa kod samo polovice žena.

Ta brojka nije veliko iznenađenje, no jest nešto drugo - mladi muškarci više uživaju u oralnom zadovoljavanju partnerice, nego obrnuto, a to ruši stereotipe poput onog da su muškarci uglavnom usredotočeni na vlastito seksualno zadovoljstvo.

I dok je muškarcima empatija dovoljna za bolji seksualni život , ženama uz nju treba i samopouzdanje i autonomija. Razlog za to autori studije vide u društvenim normama povezanim sa seksualnošću.

- Žene imaju više problema pokazati, naučiti i reći što žele. Zato im treba samopouzdanje i autonomija, da bi mogle preskočiti prepreke koje postavljaju norme - kažu.

Seksualno zadovoljstvo nije bilo povezano s dobi, rasom, etničkim porijeklom ili društveno ekonomskim statusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:27