Ruža Grgić: 'Samo molim krunicu za svojeg sina i generala Gotovinu'

BILICE, STUBALJ - Dok Hrvatska javnost s golemom pozornošću prati vijesti o uhićenju Ante Govoine i njegovu izručenju Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, a mediji pokušavaju otkriti tko je Jozo Grgić koji je sjedio s Antom Gotovinom za stolom u trenutku njegova uhićenja, u mirnoj kući u naselju Stubalj na obali Prukljanskog jezera danonoćno za svojeg sina Jozu i generala Gotovinu moli krunicu 76-godišnja majka Ruža Grgić.



- Znala sam da će me novinari tražiti čim sam čula vijest da je s generalom Gotovinom kada su ga uhitili bio moj sin. Odlučila sam da neću nikoga primiti, ali kada sam vidjela i čula koliko je netočnosti napisano o Jozi i našoj obitelji, priželjkivala sam da netko dođe  - kaže Ruža Grgić.

Nitko me se nije sjetio



Ruža Grgić živi sama u lijepoj kući na obali Prukljanskog jezera u naselju Stubalj u općini Bilice kod Šibenika. Tu kuću je prije sedam godina nakon povratka iz Australije kupio Jozin otac Marko. - Nije istina da smo podrijetlom iz Banje Luke - rekla nam je Ruža Grgić.



- Mi smo iz  zaseoka Kmećani sela Obrovac kod Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini.  Moj je suprug 1970. našao posao u Australiji, u Sidneyju, a s njim je krenula i cijela obitelj. Išla sam u Australiju i ja, sa sinovima Jozom, Nikolom, Ivom i kćeri Zorom.  Prije sedam godina Marko i ja smo se vratili u Hrvatsku, a djeca su nam ostala u Australiji.  Moj suprug Marko je 1998. godine kupio ovu kuću. Kupili smo je od Hrvata Ivana Adžeksa iz Banje Luke - priča Ruža Grgić.



Majka Joze Grgića ne zna čime se njezin sin Jozo bavi. No,  Jozo se jako brinuo za majku, često ju je nazivao te zajedno s ostalom braćom brižno skrbio o njoj.

Povratak u Hrvatsku 



- Jozo od mene nikada ništa nije skrivao. - dodaje Ruža. - On se nikada nije upuštao u bilo što nepošteno. Moj sin je pravedne duše i danonoćno molim krunicu za njega, njegovo zdravlje i slobodu generala Ante Gotovine. Znam da nisu krivi i to je sve što vam kao majka koja dobro poznaje svojeg sina mogu reći. Jozo je čestiti Hrvat i pošten čovjek, jer osjetila bih kao majka da je, ne daj Bože, nešto drugo u pitanju. Zamislite, svi su prije doznali za hvatanje generala i mojeg sina koji je bio s njim nego ja. Tu vijest donio mi je prvi susjed, zaplakala sam, zaspala i ne znam kada sam se probudila. Nakon toga sam nazvala obitelj u Australiji, koja je također sve doznala prije mene. Napišite i slikajte me da moj Jozo vidi da sam dobro - kaže Ruža.



Mještani Bilica i Stublja dobro poznaju Jozu Grgića, svi o njemu imaju jako dobro mišljenje i nitko ni ne pomišlja da je on izdao Antu Gotovinu.



Željko Huljević;Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:48