EROTSKI KAPITAL

Seks usrećuje samo četvrtinu žena. Duplo više ih je sretnije kad dobiju kućnog ljubimca!

Jedna od značajki seksualne revolucije šezdesetih možda jest jednakost među spolovima kad je riječ o seksu, ali žene imaju manji stupanj želje za seksom od muškaraca. Rezultat je to novog istraživanja objavljenog u knjizi “Honey Money” (Medeni novac) ugledne britanske sociologinje dr. Catherine Hakim koja će početkom rujna biti objavljena u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kultura seksa

Jedna je to od kontroverznih tvrdnji kojom dr. Hakim ruši neka fundamentalna vjerovanja o jednakosti spolova i značajkama modernih međuljudskih odnosa. Podnaslov knjige - “Vrijednost erotskog kapitala” - temelj je autoričina istraživanja u kojem ova sociologinja iznosi niz dokaza da ljepše, sređenije i atraktivnije žene postižu uspjeh u svakoj sferi života. No, ne staje sve na tvrdnji da će ljepšim ženama biti zagarantiran bolji život, i to od ranih dana u vrtiću, preko školskih i sveučilišnih klupa, do poslovne karijere.

Hakim poriče feminističku tvrdnju da je seksualnost kod žena procvjetala nakon dugih, mračnih stoljeća njezina potiskivanja. Žene, tvrdi ona, jednostavno nisu zainteresirane za seks u istoj mjeri kao muškarci. Njena istraživanja pokazuju da čak trećina žena ima nizak stupanj želje za seksom ili ga uopće nema. To ih čak niti ne brine, unatoč kulturi u kojoj nije poželjno da žena nema partnera - ili više njih.

Pravi izvori sreće

Ispitane žene diljem Europe objavile su što ih doista usrećuje - samo četvrtini ispitanih žena seks donosi sreću. U usporedbi s onima koje tvrde da ih usrećuje posjedovanje kućnog ljubimca - 42 posto - taj podatak pokazuje da modernoj Europljanki seks doista nije toliko važan.

Uzorak dr. Hakim, znanstvenice s prestižnog sveučilišta London School of Economics, nije zanemariv - istraživanje je provedeno na 12.000 žena iz raznih zemalja Europe. Nadalje, žene iz 58 zemalja obuhvaćene ovim istraživanjem tvrde da je vanjski izgled za njih važniji od vođenja ljubavi kada nabrajaju stvari koje čine njihov život sretnim.

Glazbeni spotovi nabijeni erotičnim scenama, sa seksepilnim izvođačima, često ženskim, koje su uzor mladim tinejdžericama, ne idu u prilog ovim podacima - čini se da moderne mlade žene itekako seksepilnosti i njezinu “provođenju” daju važno mjesto.

Vruće južnjakinje

No, Hakim i za to daje znanstveno objašnjenje. Ženski je libido jednak muškome u vrlo kratkom dijelu života - do tridesete godine. Nakon toga stvari se postavljaju na ranije navedene podatke i za većinu žena seks dolazi tek nakon, primjerice, izgleda i kućnih ljubimaca.

No, tu postoje značajne regionalne razlike, a stereotipi su u ovom slučaju više od stereotipa. U toplijim zemljama, primjerice na Mediteranu i u Africi, doista teče vrela krv, a žene su zainteresiranije za seks.

Uspoređujući prosječnu seksualnu aktivnost u sjevernoj Europi i Africi, ovaj podatak sve govori: u nekim afričkim zajednicama bračni parovi u prosjeku 440 puta godišnje vode ljubav, što je dvostruko više od zemalja sjeverne Europe. Najveća razlika između želje za seksom kod muškaraca i žena prisutna je u anglosaksonskim zemljama - Britanke i Amerikanke znatno su manje zainteresirane za seks od svojih partnera. Rezultat toga je, tvrdi Hakim, manje seksa i puritanska klima.

Muškarci žele seks, žene ga odbijaju. Monogamija je pak, samo “politička strategija”, naslijeđe patrijarhata postavljeno kako bi se osiguralo da i oni najmanje atraktivni, bogati i moćni muškarci imaju barem jednu seksualnu partnericu.

Sukob s feministicama

Nova knjiga dr. Hakim nije prva koja je izazvala kontroverze i otvoreni bijes feministica koje tvrde da Hakim namjerno ističe razlike među ženama. Ona im, pak, odgovara da one čine isto, ali bez znanstvenih temelja. Nakon niza istraživanja u kojima je srušila neke moderne pretpostavke, primjerice one da su žene zaista jednako dobre u “muškim” poslovima kao njihovi muški kolege, “Honey Money” ipak ide korak dalje. Lijepe žene mogu dobiti sve što požele. Naslov knjige je parodija na rečenicu slogan koji prostitutke u Džakarti koriste kako bi reklamirale svoje usluge - No money, no honey (Bez novca nema meda), ali u suštini Hakim tvrdi da bez atraktivnosti nema novca.

Što je s muškarcima?

To poglavito vrijedi za žene koje, ako nauče baratati svojim erotskim kapitalom, mogu biti i do 20 posto uspješnije u poslu od svojih “običnih” kolegica. Imat će i bolje brakove, tvrdi Hakim. Za razliku od muškaraca kojima erotski kapital može biti smetnja. Iako stoji činjenica da će atraktivniji muškarci lakše postići status u društvu, brakovi u kojima je muškarac atraktivniji od žene najčešće završavaju razvodom.

Dr. Hakim, iako ugledna znanstvenica koja, kako je izjavila za Jutarnji list, nema djece jer bi je to onemogućilo da piše knjige, vraća se na neka fundamentalna, čak i zastarjela vjerovanja o podjeli spolova.

Ako se njezina ranija istraživanja, uz ona koja će se uskoro naći na policama knjižara, svedu na nekoliko rečenica, postaje jasno: žena treba biti lijepa. Žena treba zadovoljiti muškarca. I to je jedino što je čini istinski sretnom.

Teze o seksu, ljepoti i novcu

- Ženski libido je jednak muškom samo do 30. godine. Nakon toga značajno opada

- Većini žena njihov vanjski izgled važniji je od seksa

- Lijepe žene mogu biti i do 20 posto uspješnije u poslu od svojih manje atraktivnih kolegica

- Monogamija je izmišljena da bi i oni najmanje atraktivni, ali bogati i moćni muškarci imali barem jednu seksualnu partnericu

- Brakovi u kojima je muškarac atraktivniji od žene najčešće završavaju razvodom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33