Osjeti, okusi, upoznaj Slavoniju

SLAVONIJA Ova povijesno bogata regija, jedinstvena i očuvana, krije mnoštvo priča

 
 Iva Biočina / HTZ galerija

U Slavoniji ćeš osjetiti što znači susret kultura. Imat ćeš priliku otkriti moć prirode te kroz tradiciju i punu trpezu u potpunosti doživjeti obilje svega. Kroz nizine, ali i brežuljke, krenite u otkrivanje slavonske duše!

Naše putovanje započinje vožnjom na biciklu u potrazi za brojnim znamenitostima ove regije, a završava gdje drugo nego za slavonskim stolom!

Osjeti Slavoniju!

Slavonija poziva na aktivnu avanturu otkrivanja ovog kraja. Ako se odlučite krenuti biciklom, nećete se razočarati. Biciklirajući Slavonijom možete posjetiti brojne turističke znamenitosti i atrakcije koje su uvedene u turističkim kartama, a putovanje nije naporno jer je sve u ravnici, osim malo blagih uzvisina koje doprinose dinamici putovanja.

Aleksandar Gospić / HTZ

Biciklom se možete zaputiti i do jednog od dva parka prirode – planine Papuk koja se izdigla iz nekadašnjeg Panonskog mora te Kopačkog rita, jednog od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi. Netaknutu prirodu ćete zasigurno pronaći i zalutate li u stoljetne slavonske šume. Uživanje na svježem zraku, u mirisima šume i zvukovima ptica su samo neke od blagodati koje pruža ova prirodno očuvana regija.

Goran Šafarek / HTZ

Upoznaj Slavoniju!

Upoznavajući Slavoniju, posjetitelj upoznaje svoju kulturu i povijest. Šetnice uz rijeke, povijesne gradske jezgre i dvorci pozivaju na otkrivanje.

Igor Šeler / HTZ

Nakon obilaska slavonskih gradova, zaputite se prema jednoj od dvije državne ergele lipicanaca u Đakovu ili Lipiku, te se upoznajte s jednom od najpoznatijih svjetskih pasmina konja poznate po plemenitoj i čvrstoj tjelesnoj građi.

Upoznajte i nematerijalnu baštinu ove regije – zaplešite šokačko kolo uz zvuk tamburice te zapjevajte bećarac.

Saša Pjanić / HTZ

Okusi Slavoniju!

Nakon svake duge šetnje, vožnje biciklom ili jahanja, Slavonci će vas dočekati s punim stolom. Teško je izdvojiti najvažnije proizvode ovoga kraja, ali bez kulena, vina i rakije ne bi bilo Slavonije kakvu danas poznajemo

Danica Pečanić / HTZ

Slavoniju nitko ne napušta gladan. No nisu u pitanju samo mesne delicije. Slavonija je oduvijek bila područje bogato ribom, a ribarenje dio života. Riblja preporuka je fiš paprikaš ili samo skraćeno fiš, koji je spravljen od barem dvije vrste riječne ribe nadopunjene okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. A priču o vinu i vinogradima ćete najbolje doživjeti uputite li se jednom od brojnih vinskim cesta. Kaže se da je u vinu istina, no ako ste u potrazi za univerzalnim lijekom, Slavonci će vam zasigurno ponuditi, što drugo nego rakiju!

Matija Šćulac / HTZ

Došli smo do kraja ove virtualne šetnje. Za pune okuse, umorne noge, mirna jutra i zlatne zalaske, ne preostaje ništa drugo nego vas pozvati na putovanje koje postaje otkriće.

Saznaj više o odmoru u Slavoniji na Slavonia.travel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 13:55