Smanjena kazna pilotu JNA Emiru Šišiću

BEOGRAD -  Pilotu bivše JNA Emiru Šišiću, koji je u Italiji osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja helikoptera Europske zajednice 1992. godine u Hrvatskoj, talijansko je pravosuđe smanjilo zatvorsku kaznu za godinu dana.



U dopisu talijanskih pravosudnih vlasti kaže se da je Šišiću kazna smanjena za točno 360 dana, te je dopis proslijedio Upravi zatvora u Sremskoj Mitrovici, u kojem Šišić služi kaznu, kao i Trećem općinskom sudu u Beogradu. Šišić bi prema novoj presudi trebao iz zatvora izaći 2016. godine.



"U Italiji je propisano da se na svaku izdržanu zatvorsku godinu dobiva tri mjeseca skraćenja kazne. S obzirom na to da je Šišić odležao četiri godine zatvora u Italiji, skraćenje je točno godinu dana - rekao je Panjević, dodajući da talijanski sud u kaznu nije uračunao i godinu dana koju je Šišić proveo u pritvoru u Mađarskoj, na temelju zahtjeva Hrvatske, o čemu su mu mađarske vlasti poslale potvrdu, te je od nadležnih u Srbiji zatražio da mu se i to vrijeme uračuna u izdržanu kaznu. Šišić je 7. siječnja 1992. godine u zračnom prostoru Hrvatske srušio helikopter Europske zajednice u kojem su se nalazila četvorica talijanskih i jedan francuski diplomat.



Uhićen je 9. svibnja 2002. godine u Mađarskoj na temelju tjeralice koju je raspisala Hrvatska i proslijedila Interpolu.     (Hina)




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 04:16