Blagdansko vrijeme je stiglo i već smo zapalili treću adventsku svjećicu i krećemo u pripreme za najljepši dio godine. Slijedi kupovina poklona koji će se naći ispod bora, ali i hrane u kojoj ćemo uživati, a božićni običaji u Hrvatskoj drže se dobre stare tradicije. A koja su to božićna jela kojima ćemo razveseliti svoje najbliže?
Badnjak je već tradicionalno rezerviran za ribu i plodove mora, a moramo priznati kako ne možemo zamisliti Božićni ručak bez klasične purice s mlincima. Ipak, kako bi u potpunosti mogli uživati u besprijekornom okusu sočne purice i mlinaca, najbolje je držati se provjerenog recepta koji potpisuje jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara, Tomislav Špiček.
Pripremu započnite tako da puricu dobro operete i posušite, a zatim posolite s unutarnje i vanjske strane. Potom je stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh. Mast je iznimno bitna za sočnost i mekoću mesa, stoga je pustite da se jako zagrije i zatim je prelijte po purici kako bi osigurali sočnost. Okvirno vrijeme pečenja je dva sata, a nikako nemojte zanemariti važnost konstantnog podlijevanja. Prvih 15 minuta puricu pecite na 240°C, a zatim smanjite temperaturu na 200°C.
Za perfektne mlince treba napuniti lonac s približno jednom litrom neposoljene vode, ali količinu prilagodite samoj količini mlinaca. Otrgnite ih na komade i prelijte proključalom vodom te nakon tri do četiri minute procijedite. Upotrijebite mast od pečenja purice koju treba malo podgrijati, zatim ubacite kuhane mlince i kada uspješno upiju masnoću, maknite posudu s vatre.
Uz ovaj recept spremni ste za najukusniju božićnu gozbu i uživanje s obitelji i prijateljima, a više recepata potražite ovdje. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....