ZAVJERA PROTIV BRAZILA

SVIJET VS. SCOLARI 'Ako Brazil osvoji, bit će to najlošija momčad koja je ikad postala prvak svijeta'

Prije nekoliko dana u brazilskim medijima pojavila se priča kako je izbornik Selecaa Luiz Felipe Scolari nekolicini brazilskih novinara u povjerenju kazao kako FIFA ne želi da njegova reprezentacija bude prvak svijeta. Felipao, naravno, nije potvrdio te riječi, svjestan je kormilar peterostrukog prvaka svijeta da se ne bi bilo upitno zamjeriti krovnoj nogometnoj organizacija u presudnim trenucima Svjetskog prvenstva.

- Bila je to dobra Scolarijeva šala. Zavjera FIFA-e protiv Brazila? Budite ozbiljni - prokomentirao je navodne Felipaove riječi Fabio Capello.

Brazil je danas u polufinalu, uspješno je preskočio i Kolumbiju. Zavjera protiv Brazila? Činjenica je da ni u jednoj utakmici suci nisu oštetili Brazil, a u pet odrađenih dvoboja bilo je dosta situacija u kojima su pogrešne odluke išle u njihovu korist.

Idemo od početka, prvog dana SP-a i obračuna na Areni Corinthians u Sao Paulu. Bio je 12. lipnja, sudar Brazila i Hrvatske sudio je Japanac Yuichi Nishimura. Da ne bismo ispali subjektivni, poslužit ćemo se komentarima neutralnog britanskog medijskog giganta BBC-a:

- U 27. minuti Neymar se sretno provukao u ružnom incidentu. Zamahnuo je podlakticom i Luku Modrića pogodio u lice. Dobio je samo žuti karton.

Dvije minute kasnije upravo je Neymar pogodio za izjednačenje, a isti je igrač u 71. minuti preokrenuo rezultat u korist Brazila udarcem s bijele točke.

Opet BBC:

- Japanski sudac dosudio je kazneni udarac, iako se na ponovljenoj snimci vidjelo da je kontakt Dejana Lovrena i Freda bio vrlo slabašan. Brazil je potom zabio još jedan, otvaranje SP-a okončao sa 3:1. Bivši engleski reprezentativac, danas komentator, Chris Waddle, u rezimeu kaže:

- Umjesto da pričamo o Neymaru i Modriću, naslovnice će preuzeti sudac. Sudac je Hrvatskoj oduzeo bod koji je zaslužila.

Cijeli svijet je tada vidio jedno, Scolari drugo.

- Tisuće ljudi nisu vidjele prekršaj? Sudac ga je vidio i on je taj koji odlučuje. Mi isto tako mislimo da je bio kazneni udarac. Gledao sam situaciju deset puta i za mene je to penal.

Uslijedilo je 0:0 s Meksikom i dvoboj u kojem turski sudac Cüneyt Cakir nije pogurnuo Brazilce. Tražili su kazneni udarac zbog prekršaja na Marcelu, ali sudac nije nasjeo. Počeo je pritisak s brazilske strane, kapetan Thiago Silva je grmio:

- Da nije bilo toliko priče o Fredu, sudac bi nam dosudio kazneni udarac. Nakon Kameruna se nisu imali na što žaliti, slavili su sa 4:1. Činilo se da im je pomoćnik suca Jonasa Erikssona pomogao, da je Fredov gol za 3:1 bio iz zaleđa. No nije, sve je bilo čisto.

U osmini finala protiv Čilea engleski sudac Howard Webb odradio je posao na visokoj razini, ali Brazilci nisu bili zadovoljni. Webb nije priznao gol Hulku u 54. minuti, apsolutno opravdano zbog igranja rukom. Sve čisto, ne i za Scolarija...

- Ako ne želite da budemo prvaci, OK. Ali pravila moraju biti ista za sve, ako je penal, onda je penal, ako je prekršaj, onda je prekršaj, ako je gol, onda je gol. Stvari su ovdje počele biti pomalo čudne, stalno se priča da sve ide u korist Brazila, ali nije baš tako, zar ne?

Prošli su Čile, prošli su i Kolumbiju. Španjolski sudac Carlos Velasco Carballo odsudio je loše, nije bio na razini četvrtfinala SP-a. Mnogi su skloni reći da je izašao Brazilcima ususret kad Juliju Cesaru nije pokazao crveni karton zbog skrivljenog jedanaesterca na Carlosu Bacci. Mogao je, ali činjenica je da nije morao, no da je Scolarijeva priča o zavjeri istinita, brazilski čuvar mreže ne bi završio utakmicu na travnjaku. Prije toga i zaleđe koje je signalizirao pomoćnik Roberto Alonso nakon kojeg je Mario Yepes zabio, zaleđe koje je mogao zanemariti.

Zavjera protiv Brazila? Scolari je stvarno pretjerao. Bolje bi mu bilo da se drži same igre, jer mu momčad baš i ne funkcionira najbolje. Waddle mu je poručio:

- Ako Brazil osvoji ovaj turnir, bit će to najlošija momčad koja je ikad postala svjetski prvak!

Možda je malo pretjerao, ali nije daleko od istine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:39