KOMENTAR

TAKO TO IZGLEDA KAD ZASTUPNICI 'ŠTITE STANDARD GRAĐANA' Dok su dizali ruke za niže kazne zbog korištenja mobitela u vožnji, odvijala se tragedija...

 
Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Što je manje, 200 ili 1500? Nije to pitanje s mature na testu iz matematike. Pitanje se odnosi na cijenu troška kupnje slušalica za mobitel i visine predložene kazne za nepropisno korištenje mobitela u vožnji.

Prema svim statistikama MUP-a, nepropisno korištenje mobitela jedan je od najčešćih prekršaja u prometu. I što je još gore, nepropisno pričanje u vožnji uzrok je mnogobrojnih prometnih nesreća. Mnogobrojnim vozačima je lakše platiti 500 kuna, koliko sada iznosi kazna, nego jednom platiti slušalice ili jednostavno uključiti bluetooth sustav ako ga imaju u autu.

Pokušavajući smanjiti broj takvih prekršaja, u MUP-u su predložiti trostruko povećanje kazne za ovaj prekršaj. I baš je ta odredba najviše zaboljela saborske zastupnike. Na sjednicama nadležnih Odbora pokušavali su “slomiti” predlagatelja zakona tražeći smanjenje iznosa predložene novčane kazne, a sve uz argument kako je tolika “novčana kazna previsoka za standard većine hrvatskih građana”.

U MUP-u i policiji sve su te zahtjeve hrabro odbacivali, argumentirajući da je “korištenje mobitela jedan od najčešćih prekršaja, postalo svojevrsna pošast te propisana kazna očigledno nije ostvarila preventivni učinak, a radi se o prekršaju koji umanjuje pažnju sudionika u prometu”.

Uspješno su se opirali sve do zadnjeg dana. Sve do nekoliko sati prije izlasavanja izmjena Zakona. U zadnji tren, potpuno neočekivano, MUP je prihvatio amadman troje zastupnika HDZ-a - Petra Škorića, Ljubice Maksimčuk i Josipa Đakića i smanjio predloženu kaznu sa 1.500 na 1.000 kuna. Prijedlog su s veseljem dizanjem ruku izglasali i ostali saborski zastupnici, a sve uz argument da je predložena visina kazne preveliki udar na standard građana.

Naravno da se nitko nije sjetio vozačima poručiti da je jeftinije kupiti slušalice od plaćanja kazni. I kao za vraga, negdje u isto vrijeme kad su zastupnici izglasavali manju kaznu za telefoniranje u vožnji, u medijima je objavljena informacija da je vozač koji je izazavao kaos na naplatnim kućicama Sveta Helena u trenutku sudara najvjerojatnije pričao na telefon. Osjećaju li se saborski zastupnici koji su izglasali manju novčanu kaznu zbog toga loše? Naravno da ne. Jesu li se zapitali koliki su troškovi liječenja teško ozlijeđenih u toj prometnoj nesreći kojoj jedan od mogućih uzroka telefoniranje tijekom vožnje? Naravno da nisu. Oni se samo brinu za standard građana i štite sve one koji u vožnji nepropisno koriste mobitel! Dakle, najvjerojatnije, i sami sebe.

Samo je pitanje zašto su u MUP-u popustili pod pritiskom. Možda je njima barem malo neugodno i loše jer su pristali na ovaj politički pritisak. Valjda su svjesni da ubuduće više neće moći pričati da “propisana kazna očigledno nije ostvarila preventivni učinak” nakon što su pristali na ovu političku igru. Da ne upotrijebimo neku težu kvalifikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 19:55