IGNORIRALI MANIPULACIJE

Time se ponovno osramotio: Hakeri manipulirali online anketu kako bi osoba godine postao Kim Jong-un

NEW YORK - Kim Jong-un je osoba godine, prema rezultatima online ankete časopisa Time. Uredništvo časopisa čestitalo je mladom sjevernokorejskom vođi i primijetilo kako je 2012. bila jako dobra godina za njega, no i naglasili su da Time-ovu osobu godine bira uredništvo, a ne online glasači.

Ono što je Time propustio napomenuti je da su, i ove godine, online anketom manipulirali anonimni posjetitelji internet stranice 4chan.

Grupica ljudi, koja se organizirala putem IRC servisa, manipulirali su glasovima kako bi na prvo mjesto zasjeo baš Kim Jong-un, te kako bi ukupni poredak ostalih ljudi na listi ispisao skrivenu poruku.

Kada se pogledaju prva slova imena prvih deset osoba na ljestvici, može se pročitati ‘KJU GAS CHAMBERS’ - plinske komore Kim Jong-una.

- Ne postoji ništa previše uzbudljivo oko značenja poruke, nažalost, rekao je jedan anonimni korisnik IRCa.

- Odabrali smo su jer je bila duhovita, imala je polusuptilnu uvredljivu notu, i nije bile djetinjasta kao naš drugi izbor - KFCBUTTSEX, rekao je.

- Ako i postoji neko javno opravdanje zašto smo odabrali plinske komore, to je zato jer smo se htjeli referirati na Hitlera, čije su nepodopštine s plinskim komorama uvijek uvredljive ljudima. Njegovo ime često je bilo spominjano dok smo raspravljali što želimo ispisati.

Slična priča dogodila se i 2009. godine, kada su posjetitelji 4Chana izmanipulirali glasove kako bi osnivač te stranice, Cristopher 'moot' Poole bio proglašen osobom godine. I tada su rasporedili prvu 21 osobu na listi kako bi prva slova njihovih imena ispisala skrivenu poruku, koja je tada bila 'marblecake also the game'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:39