1. LIČKA KUĆA
Rastovača bb, 53231 Plitvička jezera
T: 053 751 382
Specijalizirani nacionalni restoran Lička kuća, koji je sastavni dio Nacionalnog parka Plitvička jezera, u ponudi ima tradicionalna lička jela. Uređen je u izvornom ličko-rustikalnom stilu, ima otvoreno ognjište i kuhinju iz kojih će vam na stol pristizati pravi domaći specijaliteti poput janjetine s ražnja, ličke juhe, teletine i krumpira ispod peke, pastrve i uštipaka.
2. GORANSKA KUĆA
Lujzijanska cesta 36, 51300 Delnice
T: 051 508 160
Pršut od divljači, vepar s domaćim njokima, lungić punjen šumskim voćem i lugarski rižoto samo su neka od jela koja se nalaze na bogatom jelovniku Goranske kuće. Gosti će se oduševiti i velikim izborom sireva, poput škripavca, a u restoranu nisu zaboravili ni na vegetarijance koji mogu uživati u vrganjima s jajima ili zapečenoj palenti s brokulom i sirom. Restoran se nalazi u sklopu hotela, a uređen je u autohtonoj goranskoj arhitekturi.
3. BISTRO JEZERO
Homer 68, 51316 Lokve
T: 051 831 260
Bistro jezero nalazi se u Lokvama, uz samo jezero, i u ponudi ima goranska domaća jela. Osim jela od divljači, gosti mogu kušati specijalitete od žaba i slatkovodne ribe. Mirna atmosfera, ugodna svježina goranske prirode i okolina bez buke automobila jamče uživanje u domaćim specijalitetima, a gosti koji se oduševe restoranom mogu ondje i prespavati u apartmanima i sobama.
4. BITORAJ
Sveti križ 1, 51322 Fužine
T: 051 835 019
Uz ponudu autohtonih goranskih i lovačkih specijaliteta, a la carte restoran Bitoraj svoju ponudu obogaćuje i jelima pripremljenim na ognjištu. Pred vašim će očima pripremiti juneće ramsteke, biftek i medaljone od divljači, odnosno od jelena i vepra. Ponuda je bogata i jelima od tjestenine pripremljenim na tradicionalni način. Također su se potrudili obogatiti meni jelima za vegetarijance.
5. KONOBA VOLTA
Dr. Franje Račkog 8, 51322 Fužine
T: 051 830 030
Konoba Volta smještena je u središtu Fužina i ugodan je kutak za odmor i gastro užitak. Pravo je mjesto za uživanje u goranskim specijalitetima, od lovačkog gulaša, nareska od divljači i jela od gljiva do slastica spravljenih od šumskog voća, a poseban su specijalitet jela od konjetine.
6. LOVAČKI DOM DELNICE
Japlenški vrh 2, 51300 Delnice
T: 051 812 440
Sinteza tradicije i suvremene gastronomije osnovna je odrednica prepoznatljive kuhinje Lovačkog doma. Gurmanski doživljaj jamče pažljiv odabir namirnica, način pripreme i serviranje svakog jela. Nadaleko poznata lovačka juha, hladna ili topla jela od divljači, palenta s čvarcima i vrhnjem ili maštovita jela od mesa s dodatkom gljiva ili povrća samo su dio gastronomskih kreacija kuhinje.
7. BISTRO BIJELA RUŽA
I. G. Kovačića 16, 51314 Ravna Gora
T: 051 818 444
Odrezak od medvjeda u umaku od brusnica ili borovnica? Gulaš od srne i jelena? Divlji zec na seljački način? Zvuči zanimljivo, a sve to nalazi se na jelovniku Bijele ruže. Osim u mesnoj ponudi, uživati se može i u pastrvi na mlinarski način ili žabljim kracima.
8. ZLATNA POTKOVA
Smiljanska bb, 53000 Gospić
T: 053 573 692
Zlatna potkova radi cijele godine i svakodnevno oko podneva možete svratiti na vruću ličku janjetinu, upravo skinutu s ražnja. Ako ipak niste raspoloženi za taj lički specijalitet, možete se počastiti bilo kojim mesnim jelom s roštilja. No, želite li pojesti neki lakši obrok, ovdje možete uživati i u pastrvi iz Gacke. Restoran radi od 1978. godine, a ime je dobio po konju vlasnika Ivana Jovanovića koji je davno radio kao šumar.
9. MAKI
Budačka 200, 53000 Gospić
T: 053 575 510
Restoran Maki desetljećima spada među bisere ličkog ugostiteljstva i gastronomije. U restoranu njeguju ličku prehranu u kojoj nikoga ravnodušnim ne ostavljaju lička janjetina, pršut, sir, lički odrezak i lički seljački ručak. U ponudi su i piletina, puretina i teletina ispod peke te jela s roštilja, a sve možete zaliti ličkom šljivovicom, rakijom od borovnice ili velebitskom travaricom.
10. MIRNI KUTAK
Gornja Dubrava 63, 53220 Otočac
T: 053 771 589
Mirni kutak odredište je za znalce dobre kuhinje te lovce, ribolovce i gladne putnike. Vodstvo restorana ponudit će goste koljenicom s krumpirovim policama, punjenom gackom pastrvom, zecom s ražnja, čobancem od divljači, srnetinom s njokima te patkom ili fazanom u lovnoj sezoni. No, prvo će s posjetiteljima uz srdačnu dobrodošlicu nazdraviti domaćom šljivovicom ili drenovom rakijom. Geslo restorana kaže “Nije grijeh najesti se i napiti, nego je grijeh drugome željeti zlo!”, a domaćini će se potruditi da svakoga uvjere u njegovu istinitost.