Urari su prošlost, traže se aranžeri

ZAGREB - Za nekoliko godina, ako vam se pokvari sat, vaga ili glazbena linija, mogli biste se prilično namučiti dok ne pronađete odgovarajućeg majstora. Naime, već godinama na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nijedan poslodavac nije tražio urara, mehaničara za audio i vizualnutehniku ili daktilografa, a nisu ni prijavljeni novi radnici te struke.



Iz evidencije postojećih zanimanja potpuno su izbrisani tehničar za preradu piva, obućarski i kožarski tehničari, kao i ručni slagar i ljevač kalupar. Istodobno, zanimanja za koja prije desetak godina nitko nije čuo danas su među traženijima.  Tako se danas sve više traže aranžeri interijera, projektni menadžeri, programeri, mehanotroničari, wellness kuhari i konzultanti za različite vrste poslova.



Tijekom manje od jednog prosječnog radnog vijeka nestala su zanimanja za koja su se ljudi prije deset ili dvadeset godina školovali, a razvojem tehnologije nastale su neke nove struke za koje se nerijetko zaposlenici školuju u inozemstvu. Marija Halić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kaže da je nemoguće izvući točnu brojku zanimanja koja su nastala i nestala, ali da je zasigurno riječ o desetcima.



Neka su se zanimanja spojila pa tako danas, zahvaljujući strojevima, jedna osoba radi posao koji su nekada radile tri osobe. Svojedobno su u procesu proizvodnje obuće sudjelovale tri osobe: obućarski radnik, izrađivač gornjišta i izrađivač donjišta obuće. Danas jednu cipelu proizvodi stroj ili samo jedna osoba s pomoću stroja.



Sve se manje traže mehaničari za popravak vaga i audio-vizualnetehnike, ali postoji novo zanimanje - mehanotroničar koji zapravo obavlja posao električara i mehaničara.



- Danas je normalno zanimanje modni stilist koje još nedavno kod nas nije postojalo. Razvoj wellness industrije otvorio je niz novih zanimanja poput wellness kuhara, osobe koja prema prijedlogu liječnika i nutricionista kuha gostima wellness centara - ispričala je Marija Halić.



U prvih šest mjeseci ove godine i na portalu Moj posao pojavila su se neka zanimanja koja su prije bila nepoznata.



- Samo ove godine preko našeg se portala tražio frizer za pse, holistički maser i pastry chef - rekla je Antonija Tolić s portala Moj posao. Brze promjene na tržištu radu i traženje stalno novih kvalifikacija podrazumijeva veliku fleksibilnost, kako radnika, tako i obrazovnog sustava. Školovanje za usko specijalizirane poslove, koje nameće obrazovni sustav, pokazuje da dugoročno ne znači mnogo.



Zbog toga se danas očekuje da školstvo brzo mijenja svoj repertoar zanimanja te da omogući stjecanje vještina koje su trajnije i lako prilagodljive novim zahtjevima tržišta. Od radnika se također očekuje da se obrazuju cijeli život, ne samo u školi.





- agent prodaje

- savjetnik za nekretnine

- projektni menadžer

- modni stilist

- wellness kuhar

- mehanotroničar

- JAVA programeri, IT specijalisti

- aranžer interijera

- pekar bureka i pizza

- pastry chef (kuhar tjestenine)

- koktel majstor



- obućarski radnik

- kožarski radnik

- izrađivač gornjišta obuće

- izrađivač donjišta obuće

- tehničar za preradu piva

- tehnički crtači za građevinarstvo i arhitekturu

- daktilograf, stenograf

- urar

- ručni slagar

- ljevač kalupar

- mehaničar za popravak vaga

- mehaničar za popravak audio i videotehnike

- organizator obrazovanja za odrasle osobe  
S tare struke

Sta ri poslovi





Lana Mindoljević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:46