IZA KULISA

VODEĆI SVJETSKI MEDIJI SVE ČEŠĆE UPOZORAVAJU 'Hrvatska klizi u neliberalnu demokraciju!'

FT konstatira kako postoji opasnost širenja neliberalne demokracije iz Poljske i Mađarske na Hrvatsku
 Foto: Dragan Matić / CROPIX

Vodeći svjetski mediji sve češće upozoravaju kako Hrvatska klizi u "neliberalnu demokraciju."

Najnoviji članak o ovoj temi objavio je ugledni Financial Times, koji se osvrnuo na političku i društvenu situaciju u Hrvatskoj. Prošli mjesec njemački Der Spiegel je u analizi pod naslovom "Hrvatski nacionalizam: Strah od sljedeće Mađarske" također upozorio da se desničarska politika hrvatske Vlade "na međunarodnom, ali i domaćem planu prati sa zabrinutošću".

Koje su zamjerke na račun sadašnjih vlasti u Hrvatskoj?

Njemački mediji tvrde da se "umjesto reformi nova vlast do sada bavila ideološkim borbama s desne fronte i ugnjetavanjem medija", dok FT konstatira kako postoji opasnost širenja neliberalne demokracije iz Poljske i Mađarske na Hrvatsku. A to znači da je Vlada spremna zaobilaziti zakone u vlastitu korist i vršiti pritisak na nezavisne institucije i nezavisne medije. Usto, sklona je paradiranju putem konzervativnog nacionalizma, a domaće stanovništvo se potiče da za nacionalne probleme optužuje strance i migrante.

Koliko se optužbe mogu povezivati s Hrvatskom danas?

Sigurno u nekim dijelovima. Vladajuća koalicija HDZ-Most provela je čistku na Hrvatskoj radioteleviziji, dramatično srezala financijsku pomoć nezavisnim medijima i odbacila izvještaje javnih pravobraniteljica. S druge strane, neki u samoj Vladi protive se pokušajima HDZ-a da preuzme policiju i obavještajnu zajednicu, što je bio jedan od glavnih razloga zašto su se razišli Tim Orešković i Božo Petrov s Tomislavom Karamarkom.

Može li HDZ ipak nekako preuzeti apsolutnu vlast, kao što "Pravo i pravda" vladaju Poljskom, a Fidesz u Mađarskoj?

Ovo je teško zamisliv scenarij jer HDZ, ako želi presložiti većinu i inaugurirati kao premijera Zdravka Marića, morat će osigurati podršku nacionalnih manjina i nezavisnih zastupnika poput Radimira Čačića, koji vjerojatno ne bi dopustili da Hrvatska skrene udesno.

Postaje li Hrvatska novi problem u Europskoj uniji?

Za sada, EU je fokusirana na Brexit, a zatim na probleme s Rusijom i Turskom. Ali u slučaju političke eskalacije, Vlada će morati objasniti što je s izostankom reformi, ali i da li i u Hrvatskoj nastupa period "neliberalne demokracije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:17