OBRAZOVNA REFORMA

Zar bi ministrica Divjak radi djece i učitelja dala ostavku? Malo sutra!

Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / Hanza Media

Pa naravno da je Blaženka Divjak skrivala rezultate natječaja za Ekspertnu radnu skupinu! Zar je netko očekivao da će bivša prodekanica na Fakultetu organizacije i informatike i bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu objaviti dokument kojim bi potkopala samu sebe? I to nakon što je osjetila sve blagodati ministarske funkcije?!

Ženi koja se korak po korak probijala na malom fakultetu na sjeverozapadu Hrvatske, dobacila do funkcije u Zagrebu, netko je bacio grah koji se posložio toliko dobro koliko se ne bi usudila ni sanjati. Preko noći, a da za to nije ni prstom mrdnula, dobila je veliki ured, tajnicu, službeni auto i vozača, posvuda je prate kamere, svaki dan je u svim vijestima, svi joj se žele približiti, obraćaju joj se s gospođo ministrice, putuje svijetom, kreće se u društvu ministara, diplomata, stranih dužnosnika, sjeda za stol s ljudima o kojima je prije osam mjeseci mogla samo čitati u novinama...

Sada bi sve to gospođa Divjak trebala staviti na kocku, i to zbog nekakvih vrijednosti kao što su poštenje, odgovornost, transparentnost, principijelnost. Ma dajte!

Premda nije došla iz politike, Blaženka Divjak se u nju savršeno uklopila. Pliva kao riba u vodi. Čini točno ono što HNS, stranka koja ju je lansirala, od nje i očekuje. Drži se kao tobožnja oponentica premijeru Andreju Plenkoviću i uvjerava narod da će ostvariti HNS-ov sveti cilj - reformu školstva.

I sada bi gospođa Divjak kojoj nije trebalo ni deset dana da se saživi s ulogom, trebala objavljivati dokumente iz kojih će narodu pokazati da pristaje na trule kompromise?! Malo sutra! Jer da je objavila papire iz kojih se vidi je bio smuljan natječaj da bi Jasminka Buljan Culej postala šefica kurikularne reforme, onda bi morala objasniti zašto pristaje surađivati s njom. Pod jedan bi se morala odrediti oko pitanja može li u bilo kojem segmentu reforme obrazovnog sustava ključnu ulogu imati osoba koja manipulira natječajima. Pod dva bi se morala i vrijednosno odrediti i objasniti kakva je uloga u definiranju školstva osobe ekstremnih svjetonazora. Naime, Jasminka Buljan Culej je bliska s udrugom U ime obitelji Željke Markić čiji su stavovi poznati i ne vrijedi na njih trošiti riječi.

I ne samo to, da nije 246 dana skrivala dokumente vezane za izbor Buljan Culej, gospođa Divjak bi dovela u vrlo nezgodnu situaciju svoje mecene iz HNS-a. Jer, u rano ljeto prošle godine, kada se HNS prilikom pretrčavanja iz oporbe u vladajuće redove raspao, onome što je od stranke ostalo trebalo je pod hitno naći dobar izgovor što su obmanuli birače. Prodali su priču da su se žrtvovali u interesu naroda i obećali da će svoju poziciju u vlasti iskoristiti kako bi zaštitili naciju od puzajućeg klerofašizma kojim je HDZ ozbiljno inficiran. Svečano su obećali skidanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu te provođenje reforme školstva lišeno bilo kakve ideologije.

Toliko o tome. Ploča s ustaškim pozdravom je samo preseljena nešto kilometara dalje od Jasenovca, a zakonskog propisa koji bi sankcionirao upotrebu fašističkih simbola nema ni u natruhama. Od reforme školstva ima puno priče, puno papira i rovovskih borbi oko članova nekakvih ekspertnih radnih skupina čiji naziv, kao ni svrhu obični čovjek ne može apsolvirati.

I, da skratim priču, dobili smo još jednu ministricu koja suvereno krstari Banskim dvorima, smješka se u kamere, hini da ima određenu autonomiju u Vladi (a pristane na to da Andrej Plenković kao premijer bude na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja) i skuplja kontakte i poznanstva preko kojih će se po završetku mandata kao doktorica prirodnih znanosti lansirati u visine stručnih sinekura iz kojih će rodni Varaždin i FOI izgledati kao mala točkica na papiru.

U međuvremenu startaju nove generacije djece koja, kao ni njihovi roditelji, nemaju pojma kakve se sve ekspertne skupine rađaju pod skutima ministrice Divjak i premijera osobno, ni čemu bi one trebale služiti.

Roditelji ne mogu shvatiti zašto s djetetom trećeg razreda koje je provelo dan na nastavi i poslije toga u boravku moraju još dva sata raditi kod kuće da bi svladali gradivo i zbrajaju se oko toga mogu li platiti prve instrukcije? Dok se preko Vlade vode bitke kako bi se ideološki obojilo obrazovni sustav, sve je više roditelja koji razmišljaju kako odgoditi upis djeteta u školu i tako djeci osigurali još malo sretnog djetinjstva.

Problem ekipe na vlasti jest što ih za ovakve pojave nije briga. Važni su jedino sami sebi i bore se isključivo za ideologije koje drže svojima. A to je daleko od interesa i dobrobiti djece, roditelja i učitelja. Spasili bi se kada bi se kojim čudom već sutra rasformirale sve ekspertne skupine, komisije, kada bi se spalile sve stručne analize i ekspertize.

Kad bi barem voda sve to odnijela i preko noći cijeli projekt reforme školstva ostavila bez ičega, bez ijednog jedinog slova na papiru. Možda bi tada netko na Markovu trgu u trenutku očaja digao ruke i rekao učiteljima da sami revidiraju programe i izbace iz njih sve što je djeci nepotrebno i nesavladivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 17:37