Zašto se Beba Lončar boji bivšeg muža Dikana Radeljaka

Najpopularnija glumica bivše Jugoslavije, koja je osim domaće imala i zavidnu inozemnu karijeru, Desanka Beba Lončar, ovih se dana, htjela to ili ne, ponovo našla u središtu kuloarskih priča. Posebno nakon izjava njezinog bivšeg supruga Dikana Radeljaka kako mu je upravo ona bila jedina i najveća životna ljubav i kako je nakit koji je ostao u njegovom stanu, a kojeg želi Vlatka Pokos, zapravo Bebino vlasništvo. Sve te izjave potaknule su nas na traganje za nekadašnjom glumačkom heroinom koja godinama živi u Beogradu. Dobili smo je vrlo lako, na njezin kućni telefon koji je godinama nepromijenjen, piše u novom broju tjednik Arena.



- Drago mi je da postoji interes za moju životnu priču - rekla nam je razdragano Beba dogovarajući susret u hrvatskoj metropoli koju je trebala posjetiti ovih dana kako bi se vidjela s Leom, svojim sinom jedincem kojeg je rodila u braku s Dikanom Radeljakom.   No, kako se bližio datum njezinog dolaska postajalo je sve neizvjesnije hoćemo li iz prve ruke čuti njezinu zanimljivu priču.



- Nažalost, neću doći u
Zagreb jer jednostavno ne želim biti dio priče Radeljak - Pokos. Ja živim mirnim, povučenim životom u Beogradu, sretna sam i nitko mi ne može narušiti taj mir. Pratim sve što se piše o meni, Josipu, Vlatki u vašim medijima i vidim da je moj bivši suprug još uvijek top tema - rekla je Beba, ne želeći ništa više komentirati.   Čega se boji Desanka Lončar i zašto je šuti svih ovih godina kad se dobro zna da je upravo ona bila 'pogonsko gorivo' u braku s Dikanom iz kojeg je izašla povrijeđena, prevarena i ostavljena?  



Nekoć popularna glumica i seks simbol bivše države danas živi mirnim životom, a zbog aktualnog razvoda svog bivšeg supruga s Vlatkom Pokos ponovno je na meti novinara. No, ona panično izbjegava medije zbog navodnih Radeljakovih prijetnji da će, bude li previše pričala, razbaštiniti njihova sina jedinca Lea
Prisjetimo se, nakon fatalnog susreta 70-ih na dubrovačkom Stradunu, putena Beograđanka, koja je već sa 16 godina proglašena seks-simbolom bivše Jugoslavije i splitski mangup Dikan, koji je svirao u grupi Batali, odlučili su se oženiti. Svoje prve godine braka Beba je često opisivala kao najljepši san, govoreći kako ona i njezin suprug žive poput dvoje zaljubljene djece. Ona je snimala filmove, nakon čega su stizale ponude i za inozemno tržište, dok je Josip počeo raditi kao inženjer elektrotehnike.



Između ponuda koje su podrazumijevale preseljenje u Hollywood, Pariz, London ili Rim, Beba je izabrala Italiju u koju su se oboje preselili sredinom osamdesetih. Talijanska se priestolnica pokazala kao idealna za vještog Dikana koji je pohvatao konce sistema i počeo kupovati prve nekretnine, koje su mu počele donositi novac i moć. U braku s Dikanom, Beba se ostvarila i u najvažnijoj životnoj ulozi, ulozi majke.



U 39. godini života rodila je Dikanovog nasljednika, sina Lea.  Iako je tada brak ovo dvoje uspješnih ljudi nalikovao bajci, nakon Leovog šestog rođendana počele su trzavice. (c)to se zaista dogodilo u njihovom braku i zašto je iz njega Beba izašla bez ičega, osramoćena i ponižena?



Dio Bebine biografije koji se odnosi na raspad braka s markantnim Splićaninom kao da je izbrisan, pa se lako može zaključiti kako je upravo Radeljak razlog njezinog višegodišnjeg straha i odluke da živi nenametljivo nekoliko stotina kilometara daleko od sina i bivšeg supruga i da o svom bivšem životu ne govori u medijima.



Prijatelji bivših supružnika prisjećaju se kako je već nakon Leovog rođenja Radeljak često govorio kako više ne može izdržati pritisak i kako se želi rastati. No, snagu za taj korak dala mu je tek druga žena, putena plavuša Ena Begović u koju se zaljubio nekoliko godina kasnije i zbog koje je ostavio Bebu.



 
 
 


Raspad braka ne bi bio toliko traumatičan i bolan za Desanku da njezin suprug nije inzistirao na tome da upravo on bude skrbnik sina. Beba se opirala, Dikan nije popuštao, pa je u toj priči žena izvukla deblji kraj. Kako su oboje bili poznati i javni ljudi, Dikan se poslužio malim trikom. Navodno je Bebu proglasio alkoholičarkom i smjestio je u kliniku za borbu protiv alkoholizma u kojoj je glumica provela dvije godine. Kad je izašla s 'liječenja', Dikan joj je, kako pričaju njihovi tadašnji prijatelji, sugerirao miran život u Beogradu daleko od sina Lea, zahtjevajući da zaboravi na dječaka.



Zauzvrat joj je obećao da će Leu pružiti najbolje školovanje te da će na njega, nakon njegove punoljetnosti, prepisati sve svoje nekretnine. Ako se svi budu pridržavali njegove igre, govorio je, svima će biti dobro.   Želeći najbolje svom sinu, Beba je tada pristala na kompromis. U to se vrijeme zaljubila u beogradskog skijaša Stevana Marinkovića koji joj je pružio mir i utjehu. Godine su prolazile, njezin je sin rastao, a kako je sazrijevao, tako se i u njemu javila želja da vidi majku.   Iako je sebe često opisivao kao pravednog i razumnog oca, Dikan je bio protiv susreta svog sina jedinca i njegove majke, prijeteći Bebi da će sina razbaštiniti ako nastave njegovati svoj odnos.



Da ga ne bi razljutili, mama i sin su se godinama tajno sastajali u Londonu u kojem je Leo studirao. Majka je bila uz njega kad je maturirao, ali i kad je proživio najgori period svog života: kad je nehotično skrivio smrt svoje pomajke Ene Begović. I ovih dana Beba je Leu, koji trenutačno nije u Hrvatskoj, pružila mir i utjehu. Iako je svih ovih godina, zbog svog sina, bila dio života bivšeg supruga, gledajući svaki njegov potez očima ostavljene i ranjene žene, Beba je očito odlučila detalje svog života i braka s Dikanom zauvijek zadržati za sebe. A što potvrđuje njezina šutnja?



Da se još uvijek boji muškarca kojeg je godinama voljela, da stepi za svog sina jedinca kojeg je tata već sada materijalno osigurao i da jednostavno ne želi pričati o ranama koje očito jo nisu zarasle.   





Maja Lovrak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 10:54