Želja mi je upisati studij engleskog

Da nije ljubavi i neospornog talenta prema glazbi, koji je u nedjelju s čak dva Porina priznala i muzička struka, Tina Vukov bila bi tipična maturantica.



Osamnaestogodišnja gracilna Riječanka ovih se dana uvelike priprema za završavanje svoje maturalne radnje, nakon čega slijedi upis na fakultet. Tina se nada da će uspjeti upisati Filozofski fakultet na kojemu bi studirala engleski jezik.



Bude li se sve odvijalo prema planu, slijedit će zasluženi ljetni odmor u obiteljskoj vikendici u Njivicama na Krku, a na jesen namjerava ući u tonski studio kako bi polako počela snimati skladbe za novi album.



S mladom pjevačicom, koja je došla u pratnji svog oca, razgovarali smo na terasi riječkoga hotela Bonavia, a vremena za priču nije bilo previše. Tina je, naime, pazila da ne zakasni u školu jer je prošli tjedan zbog Porina propustila dragocjene sate nastave.



• Kako je u školi?



- Lijepo. Ovih dana završavam srednju školu. Pohađam Prvu riječku gimnaziju, jezični smjer. Malo sam u gužvi jer pripremam maturalnu radnju. Odlučila sam se za Puccinija, dakle pišem maturalnu radnju iz glazbenog.



• Što nakon toga?



- Nastojat ću se upisati na Filozofski fakultet. Željela bih studirati engleski jezik, a u daljnjoj budućnosti voljela bih upisati i muzikologiju.



• Imate li formalno glazbeno obrazovanje?




- Završila sam osnovnu muzičku školu.



• Odakle ljubav prema glazbi? Poznato je da je Vice Vukov stric vašeg oca, no je li se još tko u vašoj obitelji bavio glazbom?



- Tata i stric imali su bandove kad su bili mojih godina. Svi moji kažu da sam pjevušila od malih nogu. Klavir sam imala u kući i vrlo rano sam ga počela svirati. Moju sklonost prema glazbi prvi je primijetio tata koji me i upisao u muzičku školu. Svoj prvi glazbeni spot i pjesmu snimila sam s nepunih 12 godina. To je dobro ispalo pa me tata odveo u tonski studio i upoznao sa svojim prijateljima glazbenicima. Moj glas dopao se producentima i kompozitorima, a Robert Funčić predložio je tati i meni da napravi autorsku pjesmu za mene.



• Kako se zvala vaša prva pjesma?



- 'Kraj'. To je ležernija pjesma, prilagođena mojim godinama. Tada sam, naime, imala 13. S tom pjesmom i još nekim demo-snimkama otišli smo Siniši Škarici i Đorđu Novkoviću u Croatia Records. Iz prve su nam ponudili ugovor. Tako je počelo.



• A prošli je vikend završilo s čak dva Porina. Osvojili ste nagrade u kategorijama najbo-ljeg debitanta godine i najbolje ženske vokalne izvedbe. Jeste li očekivali ta priznanja?




- Nadala sam se Porinu za debitanta. A ovaj drugi Porin? Imala sam jaku konkurenciju: Zoricu Kondžu, Tamaru Obrovac i Jelenu Radan. Ostala sam paf kad su na pozornici pročitali moje ime.



• Što ste mislili, tko će osvojiti tog Porina?



- Sve te pjevačice su sjajne, a pretpostavljala sam da će ga dobiti Zorica Kondža. No, kad su kazali 'Tina Vukov', gotovo su mi se noge odsjekle. Ni ne sjećam se kako sam izašla na pozornicu i što sam tamo rekla.



• Koji vam je Porin bitniji?



- Bitna su mi oba, ali mi je ovaj za vokal nekako dragocjeniji.



• Kada krećete sa snimanjem skladbi za novi album?



- Kad završim školske i fakultetske obveze. Mislim da u studio neću ući prije rujna.



• Je li točno da će novi album biti još bliži jazzu?



- Još odlučujemo, ali najvjerojatnije hoće.



• Odakle ljubav prema tom glazbenom pravcu?




- Ne znam. Volim jazz, a volim i operu. Maria Callas mi je, na primjer, sjajna. Volim i Puccinijeve opere, ali jazz mi je najdraži.



• Čime se bavite u slobodno vrijeme? Imate li hobi?




- Glazba je moj hobi.



• A moda?



- O, i to. Volim lijepu odjeću, a slaba sam i na cipele s visokim potpeticama.



• Gdje kupujete odjeću? Imate li svog stilista?



- Sama sam svoj stilist, a ponekad mi savjetom pomažu roditelji. Odjeću kupujem uglavnom u Rijeci, a kad je u pitanju garderoba za specijalne prilike, zaletimo se do Milana.



• Već dvije godine nastupate i na Dori. Koliko su vam bitni ti nastupi?




- Bitni su za promociju moje glazbe. Ne idem tamo radi pobjede, iako sam uvijek bila visoko plasirana. Dora je lijepa prilika da mi, glazbenici, pokažemo što radimo, medijski je dobro praćena, a Opatija mi je u susjedstvu.



• Jeste li imali neugodnih iznenađenja na našoj glazbenoj sceni ili vas to tek čeka?



- Tata me na to stalno upozorava. Dosad je sve bilo pozitivno i lijepo: od kritika do prodaje albuma 'Tuga dolazi kasnije'. Ja zapravo još intenzivno ni nisam u tom estradnom svijetu. I ne žurim. Imam vremena za to.


Klara Rožman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:48