SVI KORACI SOMMELIERSTVA

Znate li pravilno držati čašu s vinom i kako ga ispijati?

 
 Getty Images/iStockphoto

Fina čaša vina nešto je što nam u potpunosti može popraviti loš dan nakon posla ili uljepšati večernje druženje nakon finog obroka. Ipak, koje su male tajne potpunog uživanja u vinu i kako se ono na ispravan način ispija? Mali detalji mogu od vas stvoriti pravog vinskog znalca, a mi vam otkrivamo nekoliko tajni vinskog bontona.

Kako odabrati vino

Svaka osoba određuje po svom ukusu i preferencama vrstu i tip vina za ispijanje. Obratite pozornost na naziv proizvođača, sirovine od kojih je proizvedeno, a osim naziva provjerite i sortu grožđa od kojeg je vino napravljeno.

Wine glasses in a row. Buffet table celebration of wine tasting. Nightlife, celebration and entertainment concept. Horizontal, cold toned image
Getty Images/iStockphoto

Na kojoj temperaturi poslužiti vina

Prema posljednjim istraživanjima, trebamo ih poslužiti na temperaturi između 12 i 18 stupnjeva, a ne na sobnoj temperaturi kao što se do sada mislilo. Ako je vino pretoplo, alkohol dominira i maskira suptilne okuse. Ako pak previše ohladite vino, okusi su potisnuti, tanini postaju oštriji i kiseline previše oštre, ali vino lagano ohlađeno na idealnoj temperaturi otkriva njegove ukusne okuse, baš kao što i treba. Primjerice, Shiraz i Cabernet Sauvignon trebaju biti posluženi na temperaturi između 16 i 18 stupnjeva, dok lakša vina poput Pinot Noira treba poslužiti ohlađena na 12 do 14 stupnjeva. A ako ste skloni bijelom vinu, aromatski poput Sauvignona Blanca i Pinot Grisa najbolje je uživati kada se lagano ohlade na 6 do 8 stupnjeva.

Experienced Sommeliers is Working in Restaurant. Sommeliers is Tasting Red Wine. Sommeliers is Old Man and Young Woman. People is Sitting at Table. People is Wearing Special Uniform.
Getty Images/iStockphoto

Koju čašu odabrati za koju vrstu vina

Prema vinskom bontonu, čaša se ne bi trebala držati za trbuh nego za nožicu. Ovdje nije riječ samo o otiscima prstiju na čaši, već i to što se vino neće nepotrebno zagrijavati od topline vaših dlanova. Vinska čaša prima se samo i isključivo za postolje, drži se pomoću kažiprsta i palca. Za crna vina koristite čaše s većom glavom zahvaljujući kojoj ćete najbolje doći do "bukea“ koje crno vino daje. Za bijela vina koristite nešto uže čaše, a za šampanjac specifične uske čaše. Naime, u njima se najduže zadržavaju slasni mjehurići.

VINSKE REGIJE HRVATSKE iz ponude INTERSPAR-a

Kako ispijati vino

Uživajte u svakom gutljaju, a dok točite vino, svakako držite bocu za samo podnožje. Vinski bonton nalaže da se toči manje od pola čaše kako bi vino moglo slobodno disati. Ako želite pokazati da znate što radite, prilikom degustacije vina lagano zavrtite čašu. Tako ćete moći uživati u okusu i mirisu vina jer će laganim miješanjem vino otpustiti arome unutar čaše, a ako se radi o visokokvalitetnom vinu, onda ćete svojim osjetilima priuštiti dodatan užitak.

Vrhunska vina za potpuno uživanje i relaksaciju pronađite u INTERSPAR ponudi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 16:43