Posao budućnosti

Bili smo na live baru i saznali zašto sve više mladih želi raditi iza šanka: ‘Ulazimo u zlatno doba‘

Budući barmeni Mateo Zorko i Mario Anić otkrili su nam zašto im je odluka da se dodatno školuju u ovom poslu bila najbolja u životu

Mario Anić

 Tomislav Kristo /Cropix

- Imate još 50 sekundi do kraja – odjeknulo je zrakom, a četvero mladih, budućih barmena užurbano je pripremalo treću po redu seriju koktela, dok su njihovi kolege pažljivo pratili rade li sve po PS-u. Njihov mentor Dominik Bečvardi, barmen i suvlasnik Peaches & Cream bara, odbrojavao im je vrijeme, a na popisu u njegovim rukama već se nazirao novi zadatak.

Bilo ih je užitak promatrati kako spretno i vrlo profesionalno pripremaju jedne od najboljih klasika među koktelima, kao što je Cuba libre ili Daiquiri. Pazili su na svaki pokret – od lomljenja leda, pripremanja čaša pa sve do miksanja sastojaka u shakeru. Baš pravi performans, kao što biste i očekivali da se nađete u nekom baru.

image
Tomislav Kristo /Cropix

Ovo je samo djelić užarene atmosfere Live bara u sklopu praktičnog dijela desetog izdanja Akademije Raise the Bar u organizaciji Coca-Cole HBC Adria. Akademija Raise the Bar besplatan je obrazovni program za barmene, bariste i konobare, s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu te usklađivanja vještina i znanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika s potrebama poslodavaca.

Jedinstvena prilika za napredak

Nakon što je prvih četvero polaznika Akademije napravilo svoj set zadanih koktela, na redu je bilo sljedećih četvero. Na njihovim licima, ali i na rukama, mogla se primijetiti doza treme, ali to ih nije omelo da pokažu sve što su naučili. Činjenica da su polaznici pri pripremi „koktela“ koristili samo vodu obojenu prema boji alkoholnog pića koje predstavlja, učinilo je ovu radionicu još izazovnijom. Dok je drugi set polaznika miksao svoja pića, Mateo Zorko (23) i Mario Anić (26) iz prve runde otkrili su nam zašto su se prijavili na Akademiju Raise the Bar i zašto uopće žele biti barmeni.

- Dolazim iz obitelji ugostitelja i već dugi niz godina radim s ocem u restoranu. Ipak, tek nedavno sam shvatio da je vrijeme za ozbiljnu edukaciju, nisam htio više odgađati. Prilika da se prijavim na Akademiju došla je u pravi trenutak jer je taman završila sezona pa sam si financijski mogao priuštiti doći u Zagreb – govori Mario, inače iz Splita.

image

Mario Anić

Tomislav Kristo /Cropix

Mateo je pak maksimalno iskorištavao studentska prava radom u ugostiteljstvu, skupljao iskustvo i formirao svoju strast prema ovoj struci.

- Otkrio sam da je ovo nešto čime se želim baviti, što me jako zanima i prije svega – da sam sposoban. Radom u koktel baru upoznao sam ljude koji su me uputili na Akademiju Raise the Bar, kako oni koji pohađaju program sa mnom, tako i oni koji su ga već završili. Shvatio sam da ako želim nešto napraviti od sebe u ovom svijetu, bilo bi dobro da jednostavno krenem – kaže Mateo.

image

Mateo Zorko

Tomislav Kristo /Cropix

Stresno, ali nevjerojatno zabavno

Dinamično, stimulativno, izazovno, a opet opuštajuće – tako je Mateo opisao posao barmena kojeg, kako kaže, mnogi još uvijek shvaćaju kao nešto prolazno i nedovoljno vrijedno.

- Godinama se na konobarenje ili rad „iza šanka“ gledalo kao na nešto privremeno. Znao sam čuti s raznih strana komentare poput „propao si u životu pa moraš ovo raditi“. Ljudi ne shvaćaju koliko je ovaj posao divan, ali i nevjerojatno stresan. Stres je sveprisutan, ali samo je do nas kako ćemo se nositi sa svime. Koliko god bili teški, takvi izazovi su mi zapravo zabavni. Što ima više posla, što je veća gužva i galama, to je meni zabavnije. Uživam u komunikaciji s gostima i kolegama jer sam po prirodi ekstrovert – s osmijehom govori Mateo.

image
Tomislav Kristo /Cropix

- Niti jedan dan nije isti. Proces stvaranja pića je vrlo kreativan, no barmen ne radi samo to. Vrlo je bitna i interakcija s gostima. A osjećaj kada stvoriš nešto i ljudima se to sviđa, vrlo je ispunjavajuć – nadovezuje se Mario.

Prijavite se i podignite hrvatsku barsku scenu na višu razinu!

Dok se deseta generacija polaznika priprema za ove izazove u karijeri, od 13. prosinca 2024. otvorene su prijave za jedanaestu generaciju Akademije Raise the Bar. Glavni predavač Dominik Bečvardi, barmen i suvlasnik Peaches & Cream bara, polaznike i polaznice provest će kroz povijest i proizvodnju jakih alkoholnih pića, piva, vina i kave te kroz suvremene barske tehnike i trendove. U tome će mu se pridružiti još čitav niz stručnjaka iz ugostiteljstva.

Akademiju Raise the Bar do sada je završilo više od 90 konobara, barista i barmena, a većina ih danas radi u najboljim restoranima i barovima u Hrvatskoj kao što su restorani s Michelinovom zvjezdicom Noel i Dubravkin put, hostel Swanky Mint, Peaches & Cream bar i Roots Bar u Zagrebu te Bar Sistema u Splitu.

Akademija je dio strateške platforme Raise the Bar Adria kojom Coca-Cole HBC Adria doprinosi povećanju kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Uz Akademiju, projekt obuhvaća Stipendije za kuhare i slastičare te obrazovni program Raise the Bar Youth namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola.

Upornost, odlučnost i staloženost neke su od najvažnijih odlika koje traži kod budućih barmena, kaže Dominik Bečvardi, i to ne samo u svojem baru, već i kod odabira polaznika Akademije.

- Na Akademiju Raise the Bar svake se godine prijavljuje sve veći broj interesenata, ali biramo maksimalno 15 ljudi. Zato nam je jako bitno da kroz cijeli proces intervjua procijenimo hoće li odabrani ostati razvijati lokalnu barsku scenu te jesu li dovoljno motivirani i uporni izdržati cijelih 10 tjedana obuke. Tu ne pričamo samo o baznim stvarima poznavanja spirita i slično, nego o mentalnoj stabilnosti. Ovaj posao je fizički i psihički težak jer se često radi i noću te je okolina nešto drukčija nego kad, primjerice, radite administrativni posao – kaže Dominik koji podučava već četvrtu generaciju polaznika Akademije.

image

Dominik Bečvardi

Tomislav Kristo /Cropix

- Oduševljen sam kandidatima i njihovom spremnošću na upijanje znanja te pokazivanje tog znanja kroz konkretan rad. Svi ovi mladi ljudi žele se ozbiljnije baviti ugostiteljstvom i žele podići svoju karijeru na višu razinu. Iz godine u godinu dolaze ljudi koji već donekle poznaju barsku scenu te su fokusirani naučiti još više o njoj – dodaje Dominik.

Zlatno doba ugostiteljstva

Bez obzira na gore navedene predrasude, budućnost miksologije i ugostiteljstva općenito je svijetla, kažu Mateo i Mario, i to upravo zahvaljujući projektima poput Raise the Bara koji im je pružio neke nove perspektive na ovaj posao.

image
Tomislav Kristo /Cropix

- U zadnja dva mjeseca Akademija mi je postala svojevrsni happy place, i da se prvi puta u životu veselim ponedjeljcima. Čim voliš to što radiš, izazove i stres lakše „pregrmiš“ jer te dinamičnost, šarolikost i zabavnost ovog posla potpuno obuzme. Sve mi je zabavno, od ubacivanja mente u čaše, do double shake-anja koktela pred gostima. Što god radio, uživam u tome – ponosno govori Mateo.

Da si koktel, koji bi bio?

Mario: Sidecar

„Volim jačinu konjaka u kombinaciji s citrusnim notama.“

Mateo: Paloma i Margarita

„Obožavam kiselkaste koktele s bazom od tekile.“

Dominik: Paloma

„Volim gorčinu i slatkoću u Palomi, a ‘salt rim‘, odnosno slani rub, daje poseban ‘kick‘ cijelom iskustvu ispijanja.“

- Izrazito mi je drago što sam došao na Akademiju. Vrlo često je naporno jer moraš puno toga naučiti, stalno rješavamo testove, ali postoji razlog zašto je tako. Kombinacija teorije i prakse omogućuje nam da kompletiramo svoje vještine u miksologiji te smo po završetku spremni da ih nastavimo graditi i dalje. Upravo je zbog mladih, perspektivnih ljudi budućnost hrvatskog ugostiteljstva dosta vedra. Ako gledamo Zagreb i Split, tamo zadnjih godina više nije sve u znaku pizza, burgera i kava, već ljude zanima prava barska scena i žele mjesta gdje mogu popiti kvalitetna pića, koja im pripremaju obrazovani stručnjaci. Zato je važno da se oni koji žele raditi ovaj posao obrazuju na najbolji mogući način. Jedino će tako pružiti barskoj sceni ono najbolje od sebe. Jer, znate i sami da se znanje širi – smatra Mario.

image
Tomislav Kristo /Cropix

Hrvatska miksologijska scena u Hrvatskoj tek je u razvoju, smatraju Mateo i mentor Dominik, ali ima velikog potencijala postati reprezentativnom i doći do razine da postavlja trendove, i to ne samo u pripremi pića, već i u zapošljavanju kvalitetnih radnika.

- Ulazimo u zlatno doba ugostiteljstva. Zato pozivamo svakoga tko je iole razmišljao da se ovim poslom bavi na većoj razini, da se prijavi na Akademiju Raise the Bar. Dobit ćete puno znanja i steći jednako tako puno vještina. Ali dobro se mentalno pripremite jer nije lagano. Ne dajte da vas to pokoleba jer će se trud isplatiti. Ne može nikako drugačije – zaključuju naši sugovornici.

I za kraj, svima smo postavili krucijalno pitanje: „Želite li jednog dana otvoriti vlastiti bar?“

- Da, apsolutno!! – u jedan glas su uzbuđeno povikali.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Coca-Cole HBC Adria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 17:26