Božić je jedno posebno doba kada naša osjetila stvaraju vlastite uspomene. Čim netko spomene 25. prosinac odmah nam se pred očima stvori božićno drvce, a u ušima zasvira vječni hit Mariah Carey „All I Want for Christmas Is You“. Na tanjuru nam je nezaobilazna francuska salata, dok nam se prsti stišću u toplom zagrljaju rukavica. No, jedan osjet budi daleko najjače uspomene. Riječ je, dakako, o mirisu. Slatka aroma kakaa, šumski dašak jelke, osjećaj u zraku prije pada prvih pahulja. Sve su ovo mirisi koje vežemo uz Božić i stoga vam donosimo maleni vodič kako da sami unesete miris blagdana u svoj dom.
Cimet i klinčići
U vrijeme blagdana cimet i klinčići napuštaju sigurnu domenu jela i sljubljuju se sa svim omiljenim božićnim pićima. Obavezan su dodatak kuhanom vinu i toplom kakau u kojima plutaju kao samostalna atrakcija. Pronalazimo ih u i kolačićima te keksima koje jedemo uz vrući napitak, a pojam zimskog čaja podrazumijeva da se oba ili barem jedan od ova dva začina nalazi u njemu.
Na našim ulicama rijetko nalazimo kuhani rose pa smo odlučili s vama podijeliti nama omiljeni kako biste ga dodali na svoju listu božićnih pića za brojna druženja koja vas čekaju. Brz, jednostavan i neodoljiv. Provjerite!
Izazov: Ove sezone isprobajte nešto novo i svojoj jutarnjoj kavi dodajte Deluxe začine za kavu u kojima ćete pronaći ove i brojne druge neodoljive arome.
Naranča i đumbir
Jedna voćka i jedan korijen nezaobilazni su u blagdansko vrijeme. Koristimo ih kao namirnice u kolačima, ali i nekim slanim jelima, kao ukrase na božićnoj jelci i adventskom vijencu te ih kandiramo za one trenutke kad smo u potrazi za zrnom slatko-kisele ili slatko-ljute senzacije. Naranča i đumbir čest su začin i u omiljenim sezonskim napitcima pa ih nalazimo i u kuhanom vinu ili kakau. Nekada dolaze odvojeno, a nekada u tandemu, no nama je svaka kombinacija pravo božićno djelo.
Ove smo godine potražili inspiraciju u 'uradi-sam' ukrasima koji izgledaju retro, daju dašak boje domu, ali ostavljaju i onaj divan miris u zraku koji u trenutku otvori apetit.
Jelka
Mnogima je upravo miris prave jelke razlog zašto se toliko teško odlučuju na plastičnu. Međutim, oni koji su tu odluku napokon donijeli znaju da je ona održivija, isplativija i na kraju dana, značajno nam olakšava pripremu za i pospremanje nakon blagdana. Kako biste povratili miris svježe jelke u svoj dom postoji mnoštvo trikova.
Sakupite manje grane zimzelenog bilja i postavite ih u blizinu nekog izvora topline. To može biti polica ili prozor iznad radijatora, pročelje prolaza iz kuhinje u dnevni boravak ili pak neko mjesto u kupaonicu gdje će para tijekom tuširanja aktivirati mirise u iglicama.
Dobra su alternativa i češeri koje možete posvuda naći. Važno ih je samo dobro osušiti te ih potom možete koristiti kao ukrase svuda po domu. Dapače, na latice češera možete staviti i koju kapljicu omiljenog eteričnog ulja.
Ako ste ljubitelj mirisa poput sandalovine, tu su osim ulja i vizualno atraktivni mirisni štapići. Osim što daju divan miris, mogu se odlično uskladiti u interijeru kao minimalistički ornament. Već danas možete posjetiti najbližu Lidl trgovinu i potražiti štapiće s mirisom sandalovine i vanilije.
Prženo kestenje
Prženo kestenje mnogi drže kao prvi nagovještaj zime i sezonskih blagdana. Biramo mjerice, snalazimo se s čišćenjem u hodu, skrivamo crne prste i uspoređujemo koji su bili bolje. Kestenje je vrlo zahvalna namirnica za stvaranje ugođaja u domu jer ih vrlo jednostavno možete pripremiti sami doma, a tako je malo potrebno da se cijelom kućom ili stanom proširi ta divna aroma.
Na svakom kestenu zarežite dugu liniju oštrim nožem. Stavite kestenje u lonac pun vode i dovedite ga do vrenja. Potom ocijedite kestenje i stavite ih u pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva na dvadesetak minuta. I to je to!
Topla čokolada
Topla čokolada ima svoje obožavatelje među malima i velikima. Otopljena čokolada s klinčićima, malo mente ili jednim malim štapićem od vanilije, svakome garantira široki osmijeh na licu. Dok je oni mlađi vole nešto rjeđu poput kakaa, oni stariji će možda odabrati verziju s malo crvenog vina.
Ako se i kod vas doma uz doručak obavezno pije šalica kakaa, svakako preporučujemo malo eksperimentiranja tijekom blagdana s Deluxe aromatiziranim kakaom. Svoje mališane možete razveseliti i sa zabavnom Deluxe Vrućom čokoladom na štapiću koja dolazi u četiri različita okusa: tamna čokolada, Spekulaas, bijela čokolada i karamela.
Za starije ukućane koji bi voljeli isprobati pijanu toplu čokoladu, obavezno odaberite Feravino Cabernet Sauvignon i isprobajte naš recept.
Orašasti plodovi
Gotovo svi slatki klasici božićne kuhinje u sebi imaju jedan ili sve orašaste plodove kojih se možete sjetiti, od badema koje bake ušećere preko mljevenih oraha u vanilin kiflicama.
Zgodno rješenje za sezonu druženja nudi Lidlova Deluxe linija sa svojom Mješavinom orašastih plodova koji dolaze s lopaticom za serviranje. Za ljubitelje prženih badema tu su i Deluxe Prženi začinjeni bademi koji dolaze u tri verzije – čoko karamela, u cookie tijestu ili soljeni – a mogu biti i odličan dodatak u poklonu prijateljima. Totalni hedonisti mogu užitak pronaći i u Deluxe Čokoladnim kuglicama od lješnjaka.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....