Destinacije za poželjeti

‘Coolcationing‘ je osvojio svijet: Novi trend u odmorima idealan je za sve koje muče ljetne vrućine

Za rashlađenje nije potrebno daleko putovati - sjajan izbor zelenih kuća za odmor dostupan je već u okolici Zagreba
 Zvonko Pavić/Cropix

Umjetna inteligencija (AI) sve više ulazi u sve pore naših života, budući da alati postaju sve dostupniji i korisniji. AI tako sve manje djeluje kao akademski pojam, a sve više kao praktičan alat koji ima potencijal zamijeniti neke koje koristimo danas, poput web pretraživača. Temeljna namjena današnjih najpopularnijih AI alata, Chatbotova poput ChatGPT-a, zapravo nije pretraživanje interneta, već je rješavanje kompleksnih zadataka, za koje bi nam inače “pješke” trebalo puno vremena.

Jedan od boljih primjera, ali i trendova, je slaganje plana putovanja, za kojeg bi nam nekoć davno trebao odlazak u turističku agenciju, gdje bi odabrali neki gotov aranžman, ili s agentom sjesti za stol, uzeti kartu i slagati itinerar. Danas je dovoljno u Chatbot napisati koje putovanje želimo i koliko bi trebalo trajati, a on nam slaže turu s prijedlozima smještaja i restorana, s najlogičnijim redoslijedom posjeta ili pak održivo putovanje, kod kojeg je naglasak na pametno raspolaganje turističkim resursima. Ako ništa drugo, plan koji chatbot ponudi može poslužiti kao dobra baza za inspiraciju.

image
Shutterstock

Od astro turizma do coolocationinga

Jedan od sve popularnijih načina putovanja je astro turizam, odnosno tip turizma u kojem se odlazi u nešto osamljenija okruženja, u kojima nema svjetlosnih zagađenja od gradova i velikih prometnica, kako bi se mogli promatrati astrološki fenomeni na čistom noćnom nebu. Pritom ne mora nužno biti riječ o događaju koji se odvija jednom u parsto godina, poput polarne svjetlosti koja se mogla vidjeti u Zagrebu i njegovoj okolici krajem prošle godine. Zapravo je dovoljno pripremiti dekicu i rasprostrti ju na travu pored svog smještaja i promatrati zvijezde.

Za dobar dio turista godišnji odmor je nekoć podrazumijevao da se u prvom planu nalazi sunce i vrućina, bilo da su se istraživali lokaliteti uz more ili se izležavalo na plaži. No, otkako se praktički svake godine obore temperaturni rekordi, mnogi turisti razmatraju putovati u „drugom smjeru“. Budući da sve u današnje ime mora imati posebno trendy ime, tako se stvorila riječ Coolcationing, odnosno, odmor u hladnijim područjima, jednako daleko od užarenog pijeska i kamena koliko i od nesnosnih ljetnih gužvi. Tip turista koji više ne preferira ljetno sunce radije putuje u neke bar blago hladnije krajeve, okružene šumama i dalje od asfalta.

image
Shutterstock

Drugi način kako pobjeći van klasičnih turističkih gužvi je jednostavno putovati na datume koji nisu toliko popularni, odnosno, van sezone. Meteorološke prilike su uglavnom dobre i kada krene školska godina, što se može i smatrati relativnim početkom posezone u Hrvatskoj.

Sve veći faktor za turiste

Bilo gdje i bilo kako da se putuje, pokazuje istraživanje World Economic Foruma, 76 posto turista preferira održive opcije, odnosno, destinacije kojima ekologija i smanjenje ugljičnog otiska nije samo puko obećanje zagurano negdje u dubini njihove internetske stranice, već postulat kojeg se zaista drže. Održivi turizam se ne odnosi na određeni tip smještaja ili načina putovanja, no uvijek podrazumijeva minimiziranje negativnog učinka na okoliš, uz vođenje računa o ekonomskim, društvenim, ekološkim i kulturnim vrijednostima destinacije. Dakle, temeljna ideja je da se pametno raspolaže s turističkim resursima, bilo da je riječ o kulturnim ili prirodnim bogatstvima, te da dolazak, boravak i odlazak turista ostavi što manje traga.

image
ustupljena fotografija

Jedan od načina na koji se može ekološki prihvatljivije putovati je odsjedanje u kućicama za odmor, kojih u Zagrebačkoj županiji ima na pretek. Riječ je često o objektima koji se nalaze daleko od gradske vreve, no i dalje dovoljno blizu glavnom gradu da se putovanje do njih ne čini zamornim zadatkom na koji se moramo psihički pripremati. Takve destinacije su stoga idealne za vikend odmor, kada se šefovima iskrademo pola sata prije kraja radnog vremena, kako bismo izbjegli rush-hour u gradu.

Kućice za odmor najčešće nude pregršt zelenila i mir, koje pruža pravi doživljaj odmora, koji se nekoć davno nazivao i „ladanje“ - pojam koji polako pada u zaborav. Premda se pojam možda i gubi iz misli današnjih turista, taj način putovanja i dalje je jednako atraktivan.

Zeleni prsten oko Zagreba skriva veliki broj takvih objekata, čiji broj iz godine u godinu raste, stoga sve više postaje i savršena boutique destinacija. Tako se broj smještaja u posljednjih pet godina povećao za 25 posto, a najveće povećanje zabilježeno među luksuznijim i komfornijim smještajima, koji imaju četiri ili pet zvjezdica.

Održive kuće

Jedna od kuća smještena u zeleni prsten je drvena kuća za odmor Wellspring, koja se nalazi u naselju Gorica Svetojanska, na oko 44 kilometra udaljenosti od Zagreba. Kuća je smještena na 350 metara nadmorske visine u podnožju Japetića, a nudi blizinu netaknute prirode i panoramski pogled. Dio prostrane parcele na kojoj je smještena kuća nalazi se u zaštićenom području Parka prirode Žumberak, stoga nudi mirno i opuštajuće okruženje. Kuća je građena prema načelima održivosti i ekološke osviještenosti, a istovremeno joj ne nedostaje ni sve potrebno i za smještaj u hladnije dane, poput centralnog grijanja, kamina i podnog grijanja u spa zoni.

A house with a pool in the middle of it</p><p></p><p>Description automatically generated

Wellspring

U mjestu Bedenica, na četrdesetak kilometara udaljenosti od Zagreba, smjestila se kuća Green Silence, čije ime već ukazuje na njene glavne odlike – smještenost u zelenilo koje pruža velik mir. Prostrana kuća ima i bazen, a vlasnici kažu kako jedino što se može čuti su glasanja srni i huka sova.

image

Wellspring

ustupljena fotografija

Green Silence

Posljednja kuća koju ističemo je Casa Jana, koja se nalazi nedaleko od Jastrebarskog. U svojih 270 metara kvadratnih smjestila je, uz druge prostorije poput spavaćih soba i kupaonice, prostran dnevni boravak i blagovaonicu, dok terasa nudi pogled na gustu šumu. U blizini se nalazi i potok sv. Jana s malim vodopadom, a kuća je opremljena i hidro-masažnom kadom, roštiljem i vrhunskom multimedijalnom opremom.

image

Green Silence

ustupljena fotografija

Casa Jana

U Zagrebačkoj županiji nalazi se i niz vinskih cesta, poput Plešivičke, Zelinske i Samoborske duž kojih se mogu pronaći poznate, ali i neke manje poznate vinarije. Uz vinske ceste nalaze se i restorani svih kategorija, od onih s domaćom hranom, pa sve do onih koji bi privukli i gastro turiste iz udaljenijih krajeva, ali i onih koji nose prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Restoran Korak na Plešivici nosi titulu jedinog restorana u kontinentalnoj Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom i prestižnom Zelenom zvjezdicom za izvrsnost u održivosti, a turopoljski restoran Mon Ami po sedmi put zaredom dobio je prestižnu Michelinovu preporuku. Osim uživanja u eno-gastro ponudi, ceste obiluju brojnim biciklističkim stazama, koje vode dublje u prirodu.

image

Casa Jana

ustupljena fotografija

Predvodnik kontinentalnog turizma

Zbog sve većeg broja kuća za odmor, Zagrebačka županija postaje sve atraktivnija ne samo turistima koji traže održivu i ekološki prihvatljiviju destinaciju, već je podjednako pogodna i za one koji traže oblike turizma koji su u trendu, poput astro turizma, ali i onih oblika turizma u kojima su uživali „naši stari“, poput ladanja. Kuća za odmor se može pronaći duboko u zelenilu, koje nude sigurno i ugodno okruženje, stoga se i za kontakt s prirodom ne mora otići dalje od ulaza kuće. Dobar dio kuća prihvaća i četveronožne turiste, što je također aspekt koji današnji turisti sve više cijene i traže.

image
ustupljena fotografija

Atrakcija su i prave netaknute prirodni lokaliteti, poput „Hrvatske Amazone“, kako se često naziva područje oko rijeke Save i njezinog riječnog toka u županiji. Planinarima ostaje istražiti staze raznih težina na Svetoj Geri, Japetiću i Plešivici, dok cikloturističke rute nude rekreativnu vožnju s pogledom, ponajviše vožnjama kroz blage šumske predjele. Ambiciozniji, odnosno brdski cikloturisti, mogu pronaći i nešto izazovnije staze.

Zbog svojeg fokusa na održivost i promicanje takvog tipa turizma, Zagrebačka županija slovi kao predvodnik kontinentalnog turizma u državi, a ujedno je i najveća certificirana održiva destinacija u Hrvatskoj. Certifikat Green Destinations Zagrebačkoj županiji dodijeljen je ovog proljeća, a iz Turističke zajednice ga prvenstveno smatraju rezultatom svojih petogodišnjih napora i predanosti održivim praksama u svim aspektima turizma.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:21