Stručnjak objašnjava

Dolazi novi val produktivnosti: Evo kako će 5G i umjetna inteligencija od nas napraviti ‘superljude‘

Nove tehologije će do 2030. godine stvorit prilike od 300 milijardi dolara

Infobip Shift

 Ustupljena Fotografija

Telekomunikacijski sektor, kao jedna od najvažnijih industrija današnjice, igra ključnu ulogu u povezivanju ljudi, kompanija i tržišta diljem svijeta. Stoga, jasno je da svijeta kakvim ga danas poznajemo praktički ne bi bilo da se nisu dogodile neki veliki proboji u telekomunikacijskom sektoru. Telekomunikacije i telekom operateri su zapravo imali ulogu enablera za mnoge tehnologije koje danas smatramo ključnima. Neke od njih vidljive su odmah, poput mogućnosti da u bilo kojem trenutku možemo nazvati gotovo bilo kojeg čovjeka na svijetu koji ima mobitel, odnosno, pristup mreži i internetu. Druge, poput pametnih elektroenergetskih sustava, pametna poljoprivreda i napredno upravljanje lancima opskrbe su neke od inovacija na koje odmah ne pomislimo.

Danas, možda više nego ikada prije, telekomunikacijske tehnologije poput 5G mreža, interneta stvari (IoT) i umjetne inteligencije transformiraju način na koji komuniciramo, poslujemo i živimo. U takvom okruženju, gdje korisnici imaju sve veće zahtjeve i očekivanja od mreža, presudno je razvijati se i inovirati, kako bi ostali konkurentni i relevantni.

Telekom sektor je sa svakim prijašnjim napretkom i tehnološkim skokom redefinirao način na koji komuniciramo, radimo i zabavljamo se. Primjerice, live streaming i video pozivi su se tako s godinama transformirali iz tehnološkog eksperimenta, egzibicije i mašte iz SF-a do toga da ih možemo vršiti gotovo svugdje i bilo kada, s uređajem kojeg svaki od nas nosi u džepu.

Prilike od 300 milijardi dolara

Uoči Shifta, najveće developerske konferencije u regiji, koja će se održati u Zadru od 15. do 17. rujna, razgovarali smo s nekim od predstavnika telekomunikacijskog sektora prisutnih na ovogodišnjoj konferenciji. Jedan od njih je Mark Cornall, tehnički direktor industrijske organizacije GSMA, koja okuplja više od 750 mobilnih operatera i 400 tvrtki diljem svijeta. Cornall je zadužen za projekt Open Gateway, koji predstavlja promjenu paradigme u načinu na koji telekom industrija i tvrtke surađuju globalno na dizajniranju i isporuci novih usluga u svijetu API ekonomije.

- Otvoreni API-ji mogu potencijalno otključati vrijednost u različitim industrijama, od zabave do proizvodnje i online trgovine, a McKinsey procjenjuje da mogu stvoriti dodatnu tržišnu priliku od 300 milijardi dolara do 2030. godine. GSMA je globalna organizacija koja ujedinjuje mobilni ekosustav kako bi otkrila, razvila i isporučila inovacije koje su temelj pozitivnog poslovnog okruženja i društvenih promjena. Naša vizija je otključati punu snagu povezivosti kako bi ljudi, industrija i društvo napredovali – kaže nam Cornall, koji je u svojoj bogatoj karijeri radio na raznim pozicijama u upravljanju programima i inženjeringu u velikim operaterima poput Vodafonea i Orangea.

image

Mark Cornall, tehnički direktor industrijske organizacije GSMA

Ustupljena Fotografija

Povezivanje svijeta

Cornall nam dalje tumači da su mobilni uređaji postali ključni alati kojima vodimo naše živote, od online kupovine i bankarstva, do zabave, putovanja i zdravstva, a dodaje i da postoji sve više načina kojima možemo komunicirati s državnim uslugama.

- Najveći preokret u tome bio je lansiranje pametnih telefona prije više od 15 godina, a zatim i ubrzanje "App Economy" koju su omogućile brže 4G mobilne mreže. Na globalnoj razini, GSMA i mobilni partneri radili su na nizu inicijativa kako bi povezali nepovezane i osigurali napredak društva kroz digitalnu uključenost. To je uključivalo rad na osiguravanju povezivosti u udaljenim područjima kroz inovativna rješenja, pa sve do obrazovnih i programa pristupačnosti. U dijelovima svijeta gdje je mobilna povezanost preskočila tradicionalni fiksni širokopojasni internet, također smo vidjeli nove tržišne trendove poput mobilnih plaćanja u Africi južno od Sahare – kaže Cornall.

Kako je 4G omogućio razne inovacije, tako i 5G donosi daljnje inovacije, nudeći još veće brzine, nižu latenciju i mnogo više funkcionalnosti za potrošače i tvrtke. Cornall kaže i da 5G omogućuje razne druge inovacije koje još nismo imali prilike doživjeti u Europi, uključujući ogroman rast povezanih kućanskih i poslovnih uređaja te nosivih tehnologija. Mobilne mreže velike brzine potaknut će i rast mobilne umjetne inteligencije i proširene stvarnosti. Open Gateway ima ulogu u tome, stvarajući velike mogućnosti mreža kako bi aplikacije i mreže mogle surađivati u pružanju personaliziranih iskustava i stvarne vrijednosti.

Transformacija nije gotova

Što će nam donijeti mreže budućnosti, Cornall priznaje, teško je za procijeniti. Povlači paralelu s prvim iPhoneom i drugim pametnim mobitelima, za koje kaže da je također bilo teško pretpostaviti što će donijeti. Dodaje i da je teško procijeniti i što će sve svijetu donijeti 5G tehnologija.

- Ono što je jasno je da je 5G zabilježio najbrže uvođenje među generacijama mobilnih mreža do sada. Do 2030. godine, 5G će postati najkorišteniji oblik mobilne povezanosti na svijetu, s preko 5,5 milijardi povezanih korisnika globalno, prema GSMA Intelligence. Ako pogledamo druge zemlje gdje je 5G već dobro uspostavljen, poput Kine ili Južne Koreje, možete vidjeti kako tehnologija transformira način na koji mnogi ljudi rade, od proizvodnje i poljoprivrede, koje koriste robote i dronove, do putovanja gdje koriste autonomne metroe i autobuse. Iako je proširena stvarnost još uvijek u povojima, mislim da će potrošači uskoro primijetiti velike promjene u načinu na koji gledaju televiziju i filmove, igraju videoigre, pa čak i uče nove vještine poput kuhanja ili novih hobija u nadolazećim godinama – pojašnjava Cornall.

Kombiniranje 5G mreža i umjetne inteligencije će od nas napraviti „super ljude“, donoseći novi val produktivnosti koji poboljšava naše život - od jednostavnosti bankarstva, lakših interakcija s korisničkim službama tvrtki s kojima svakodnevno poslujemo, do pomoći u prijevodima i učenju.

- Postoji i više što možemo postići za dobrobit društva pružanjem povezanosti manje naseljenim, udaljenim ili planinskim područjima. Postoje ekonomske prepreke za postizanje ovog cilja, jer je teško i skupo implementirati tradicionalne mobilne mreže u ta područja. Međutim, kroz GSMA Foundry, naš mobilni inovacijski centar, razmatramo tehnologiju satelitske komunikacije i surađujemo s Europskom svemirskom agencijom kako bismo istražili nove načine povezivanja većeg dijela Zemljine površine – otkriva Cornall.

Treba paziti na etiku

Premda je već sada jasno da mobilni uređaji, pametne kuće i razne usluge poput streaminga već sada igraju ključnu ulogu u našim životima, Cornall smatra da će nove tehnologije poput 5G-a i satelitskih komunikacija otključati dodatni potencijal.

-Međutim, ono što nam treba su developeri, softverski inženjeri i tehnološki disruptori koji prisustvuju događajima poput Infobip Shift-a kako bi pomogli stvoriti sljedeće poglavlje i nove inovacije koje će transformirati način na koji živimo i radimo. Ključno za to bit će osiguravanje zajedničkih standarda i univerzalnih načina rada kao tehnološke zajednice. Inovirat ćemo u velikim razmjerima samo ako svi govorimo istim tehničkim jezikom, kako bi nove aplikacije i usluge radile gdje god se nalazili u svijetu, bez obzira na mrežu na koju ste povezani. Naša GSMA Open Gateway inicijativa, koja će biti predstavljena na Infobip Shift-u, odigrat će ključnu ulogu u tome – dodaje Cornall.

Cornall se tijekom našeg razgovora dotaknuo i bitne teme - odgovornosti koje tehnološke kompanije i udruge imaju pri uspostavljanju etičkih smjernica.

- Nove tehnologije, poput umjetne inteligencije i društvenih medija, moćne su stvari koje transformiraju mnoge dijelove naših života. One nude ogroman potencijal koji, kada se koristi pozitivno, može pomoći u smanjenju nejednakosti, poboljšanju obrazovanja i zbližavanju zajednica. Međutim, kao kreatori tih novih tehnologija, također imamo odgovornost biti uzor kada je riječ o uspostavljanju etičkih smjernica i istraživanju novih poslovnih modela kako bismo sigurno iskoristili njihov potencijal. To je jedna od naših ključnih uloga u GSMA: surađivati s tehnološkom zajednicom kako bismo to osigurali – priča nam Cornall.

image

Infobip Shift

Ustupljena Fotografija

Simbioza je važna

Softverska i telekom industrija se u mnogo čemu, prema Cornallovom mišljenju, preklapaju. Kontinuiranim rastom 5G mreža njihovo preklapanje postat će i sve veće. Razlog tome je što se 5G, više nego bilo koja prošla generacija mobilnih mreža, definira i temelji u cloudu. Time se stvaraju goleme prilike za developere, koji mogu kreirati usluge i aplikacije bogate funkcijama koje su direktno integrirane u mobilne mreže.

- Odnos između telekom operatera koji upravljaju mrežama povezivanja i developera koji kreiraju nove aplikacije i usluge za potrošače i tvrtke postao je simbiotski. Jedno ne bi postojalo bez drugog. Na developerima je da dobiju jače razumijevanje bogatijih funkcionalnosti koje 5G mreže mogu pružiti, bilo da je to poboljšanje sigurnosti, kvalitete usluge ili izgradnja geo-lokacijskih usluga. S druge strane, na telekom industriji je odgovornost učiniti više kako bi developeri u potpunosti shvatili potencijal koji 5G može ponuditi – nastavlja Cornall.

Pohvalna inicijativa

Cornalla samo zamolili i da nam detaljnije pojasni jedno od glavnih područja kojima se bavi – mrežne API-je. U sušitini, mrežni API-ji su sučelja za programsko povezivanje aplikacija, odnosno, alat koji omogućuje aplikacijama, poput online bankovne aplikacije ili usluge strujanja TV sadržaja, da pristupe i koriste sve mogućnosti telekom mreže na automatiziran i konzistentan način. Dakle, što bolje aplikacija i mreža mogu međusobno komunicirati, to usluga bolje funkcionira. Tako bolji API-ji mogu dovesti do bolje online sigurnosti i efikasnije borbe protiv prevara, a s mogu i poboljšati kvalitetu usluge online igara ili video streaminga. Najjednostavnije rečeno, omogućuju personalizaciju mreže za aplikacije i osiguravaju da mreža i aplikacije rade zajedno, a djeluju kao ljepilo koje sve povezuje na što bolji način.

- Zato smo, radeći zajedno s mobilnom i developerskom industrijom, 2022. pokrenuli GSMA Open Gateway kako bismo razvili zajednički okvir za mrežne API-je. Ovo omogućuje bržu i učinkovitiju inovaciju, omogućujući developerima da kreiraju aplikacije visoke vrijednosti koje nadilaze osnovnu povezanost. Više od 280 mreža mobilnih operatera diljem svijeta, koje opslužuju dvije trećine svjetskih korisnika mobilnih uređaja, sada su dio ove inicijative, kao i istaknute tehnološke kompanije poput Amazona, Ericssona, Googlea, Infobipa, Microsofta i Nokije – kaže Cornall.

Uz Cornalla, na panelu o mrežnim komunikacijama na nadolazećem Shiftu bit će i predstavnici drugih aktera iz telekom sektora. Fokus panela bit će na tome kako otvoreni API-ji imaju potencijal otključati dodatnu tržišnu priliku od 300 milijardi dolara do 2030. godine u cijelom nizu industrija, od zabave do online trgovine i proizvodnje. Cornall kaže da će ta industrijska inovacija pomoći će u stvaranju izvrsnih novih usluga za potrošače i tvrtke te ubrzati prednosti 5G mreža.

- Također ćemo pozvati developere, softverske inženjere, osnivače i disruptore u publici da se uključe i sudjeluju u našim hackathonima koje ćemo organizirati na našim vlastitim MWC industrijskim događajima, kako bismo kao zajednica mogli eksperimentirati i stvarati ove nove usluge za dobrobit društva u cjelini – poručuje Cornall.

image

Noel Wirzius, voditelj proizvoda za mrežne API-je u Deustche Telekomu

Ustupljena Fotografija

Važna strateška inovacija

Nakon Cornalla, razgovarali smo i s Noelom Wirziusom, voditeljem proizvoda za mrežne API-je u Telekomu. Wirzius priča da DT-ov naglasak na mrežnim API-jima označava stratešku inovaciju koja značajno utječe na cijelu telekomunikacijsku industriju.

- Ovi API-ji pružaju programerima izravan pristup naprednim značajkama 5G mreže, poput ultra-pouzdane povezanosti, preciznih podataka o lokaciji, poboljšane sigurnosti i uvida u mrežu u stvarnom vremenu. Olakšavajući pristup ovim mogućnostima putem standardiziranih API-ja, DT ne samo da pojednostavljuje razvoj aplikacija nove generacije već i otvara nove načine monetizacijeprev ulaganja u mrežu – objašnjava Wirzius.

Zbog toga developeri mogu razvijati aplikacije koje su usko integrirane s mrežom, nudeći prilagođene usluge poput daljinskog održavanja, sigurnih komunikacija za poduzeća ili usluga temeljenih na lokaciji. Mogućnost izravnog pristupa osnovnim značajkama mreže otvara prilike za stvaranje usluga koje nadilaze ono što je prije bilo moguće.

U budućnosti, možemo očekivati da će telekomunikacijska industrija raditi na standardiziranim API-jima na zajednički način. Uz dodatne inicijative poput Open Gateway, telekomi će biti još povezaniji kako bi promicali pokrivenost mrežnim API-jima širom svijeta.

Tijekom 2020. i 2021. godine u Deutsche Telekomu formiran je projektni tim s ciljem istraživanja izlaganja mrežnih mogućnosti putem API-ja za korisničku upotrebu. Sljedeće, 2022. godine, nakon što je prepoznata potreba za "standardizacijom" API-ja kako bi se odgovorilo na zahtjeve poslovnih korisnika za besprijekornim iskustvom preko telekomunikacijskih mreža i zemalja, pokrenuta je CAMARA alijansa od strane Deutsche Telekoma. CAMARA je sada open source projekt unutar Linux Foundationa.

Ove godine osnovana je MACE jedinica u Deutsche Telekomu kako bi objedinjavala sve aktivnosti Deutsche Telekoma vezane uz izlaganje mrežnih mogućnosti, od inženjeringa do komercijalnog razvoja, u snažnoj usklađenosti s prodajnim i dostavnim jedinicama NatCos-a.

Suradnje ključne za industriju

Wirzius se slaže s Cornallom da mobilni uređaji i mobilne mreže imaju veliku, te da dobivaju sve veću ulogu u našim životima. Jedan od razloga je i korištenje API-ja za poticanje inovacija i omogućavanje stvaranja novih digitalnih usluga. Bliskom suradnjom s programerskom zajednicom, telekomi mogu ubrzati razvoj i implementaciju usluga koje poboljšavaju povezanost, sigurnost i korisničko iskustvo u raznim područjima.

- U budućnosti, kako telekomi nastavljaju pojednostavljivati i širiti dostupnost API-ja, možemo očekivati porast novih aplikacija koje će telekom usluge još dublje integrirati u naše svakodnevne živote. Ova stalna inovacija osigurat će da telekomi ostanu na čelu digitalne transformacije, igrajući ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti kako živimo, radimo i komuniciramo – kaže Wirzius.

Wirzius kaže da je suradnja između softverske i telekomunikacijske industrije ključna je za poticanje inovacija i poboljšanje pružanja usluga u današnjem digitalnom okruženju. Industrije ovise jedna o drugoj kako bi zadovoljile rastuće zahtjeve i pomaknule tehnolške granice.

- Softverske tvrtke oslanjaju se na telekomunikacijsku infrastrukturu kako bi isporučile besprijekornu komunikaciju i napredne digitalne usluge, dok se telekom operateri oslanjaju na softverska rješenja za optimizaciju performansi mreže i širenje svojih ponuda usluga. Bez ove integracije, napredak digitalnih usluga i učinkovitost telekomunikacijskih mreža bili bi značajno ograničeni, što ističe neophodnost njihovog partnerstva. Preklapanje će se dogoditi u području mrežnih API-ja, gdje telekomi nude API-je prema softverskoj industriji, njihovim agregatorima i hiperskalerima – objašnjava Wirzius.

image

Shkumbin Hamiti, Head of Network Monetization Platform, Cloud and Network Services, Nokia

Ustupljena Fotografija

Neiskorišteni potencijal

Jedan od većih igrača na telekomunikacijskom tržištu je i Nokia, s čijim smo Shkumbinom Hamitijem, Head of Network Monetization Platform, Cloud and Network Services također razgovarali. Hamiti kaže da današnje mreže, koliko god da su napredne, i dalje imaju neiskorišteni potencijal, no da se industrija sve više mobilizira kako bi otključala mogućnosti za stvaranje inovativnih ekosustava.

-Svi sudionici unutar dinamičnog ekosustava otvorenih mrežnih API-ja imaju koristi: pružatelji komunikacijskih usluga (CSP-ovi) proširuju pristup mrežnim atributima programerima, programeri stvaraju nove aplikacijske iskustva, a poduzeća predstavljaju inovativne proizvode i usluge. Ova sinergija osnažuje CSP-ove da u potpunosti iskoriste potencijal svoje mreže kroz strateške suradnje s programerima aplikacija, uvodeći pionirske slučajeve upotrebe u industriji 4.0 i kod potrošača.

Stoga, mrežni API-ji igraju ključnu ulogu u poticanju značajnog rasta prihoda strateškim usklađivanjem mogućnosti 5G mreža s najnovijim aplikacijama. Tako se omogućuje programerima softvera za dronove poboljšanje navigacije i funkcionalnosti, a poboljšanjem programabilnosti mreže kako bi programeri mogli poboljšati otkrivanje sigurnosnih rizika i nesreća. Unaprjeđenje mogućnosti mreža pomoći će u upravljanju flotama, autonomnim vozilima i drugim sustavima, pomoću besprijekorne integracije programabilnih mreža i 5G IoT tehnologija.

image

Infobip Shift

Ustupljena Fotografija

Najveća developerska konferencija u regiji

Uz predstavnike telekom industrije koji sudjeluju na panelu o otvorenim mrežnim API-jima, na Shiftu će biti i drugi stručnjaci iz IT svijeta, poput Spofifyjevog backend engineera Mohammeda Aboullaitea, koji nam je u nedavnom razgovoru otkrio poneke detalje o naprednijim metodama kibernetičke zaštite.

Startupovi na svakom dosadašnjem Shiftu nisu bili samo usputna tema, pa će i ove godine biti jedan od ključnih aspekata konferencije. Kako nam je ispričala Infobipova Lucija Reić, upoznavanje startupa face-to-face s investitorima gradi međusobno povjerenje, te im povećava šanse za potencijalno ulaganje. Startupi će također dobiti ansu predstaviti svoju poslovnu ideju investitorima uživo, ali i dobiti odgovarajući feedback.

Jedan od investitora s kojima smo pričali je i David Clark iz Tera Venturesa, koji nam je u razgovoru istaknuo da se Shiftom usmjerava međunarodna pozornost na lokalni startup ekosustav, što smatra ključnim za privlačenje investicija.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Infobipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:32