Uspješna i stabilna

Drugu godinu zaredom su među top 10 tvrtki u Hrvatskoj i znaju zadržati zaposlenike, koja je njihova tajna?

Mario Matković, izvršni direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade otkrio nam je sve o njezinom poslovanju i njihovoj iznimnoj poslovnoj kulturi
 Ustupljena fotografija

Kompanija MET Croatia Energy Trade obilježava 10. godinu poslovanja i za to je vrijeme doživjela značajan rast u svakom smislu. MET Croatia Energy Trade inače je dio MET Grupe sa sjedištem u Švicarskoj koja pruža globalni pogled na energetsko tržište, znanje, standardizirane edukacije i svakodnevnu podršku svim svojim podružnicama. Upravo je hrvatska podružnica sa svojim timom postigla zavidne rezultate.

Prošlu, 2023. godinu završili su s prihodom od 1,24 milijarde eura, svrstavši se već drugu godinu zaredom u društvo 10 najvećih kompanija u Hrvatskoj po prihodu. Na LNG terminalu na Krku imaju dugoročni zakup kapaciteta, koji je MET Grupa osigurala sve do 2032. godine.

Od pet do 17

- Na samom početku, MET Croatia Energy Trade imala je svega petero zaposlenih, od kojih je dvoje nedavno proslavilo čitavo desetljeće rada u tvrtki. Danas se naš tim sastoji od 17 vrhunskih domaćih stručnjaka sa sveobuhvatnim znanjem i dubinskim razumijevanjem izazova s kojima se korisnici susreću na hrvatskom tržištu plina. Posebno smo ponosni na to što smo u desetoj godini postojanja ostvarili i rekordne rezultate, s prihodima koji nas već drugu godinu za redom svrstavaju među top 10 tvrtki u Hrvatskoj. Jedan smo od prvih značajnih zakupaca na LNG terminalu na Krku te s ugovorenim skladišnim kapacitetima u Podzemnom skladištu plina (PSP) Okoli kontinuirano doprinosimo nacionalnoj sigurnosti opskrbe energijom - kaže Mario Matković, izvršni direktor tvrtke.

image

Mario Matković, izvršni direktor MET Croatia Energy Trade

Ustupljena fotografija

Iz MET Croatia Energy Tradea kažu kako je njihova tvrtka samostalno uspješna i stabilna, a pripadnost jednoj još većoj grupaciji dodatno učvršćuje taj pozitivan imidž kod klijenata. Sinergijska snaga MET Grupe u operativnom poslovanju najviše se očituje kroz financiranje, odnosno podršku trading floora u Švicarskoj, zahvaljujući kojem hrvatska podružnica brzo i efikasno provodi transakcije. Preostale podružnice se nalaze u još 13 europskih zemalja, dok je azijski ogranak Grupe formiran u Singapuru. Globalno, u području prodaje, infrastrukture i proizvodnje električne energije, sve se veći naglasak stavlja na obnovljive izvore energije.

Mlade snage

Svoj uspjeh MET Croatia Energy Trade uvelike zahvaljuje i svojoj poslovnoj kulturi. Ona je, naime, osmišljena sa zaposlenicima u prvom planu, a jedna od vrijednih inicijativa na razini čitave grupacije je interni „Program razvoja talenata”, usmjeren na kontinuiranu edukaciju i profesionalni razvoj.

- Kao nekadašnji polaznik tog programa na početku svoje karijere u MET Grupi, iz prve ruke mogu reći da ovakav sustav edukacija omogućuje našem timu snažan i usmjeren interni rast, stavljajući mlade snage na važne i značajne pozicije na samom početku njihovih karijera. Ponosni smo na to što su mnogi članovi tima s nama od samog početka svoje karijere ili iz vrlo ranih faza, te što su razvili svoju stručnost, ne samo kroz brojne eksterne i interne edukacije, već i kroz mentorstvo od strane iskusnijih kolega unutar čitave MET Grupe - navodi Matković.

Zanimljivo je kako je upravo Matković u istoj godini završio program razvoja talenata MET Grupe i postao izvršni direktor MET Croatia Energy Tradea. No, da njegov primjer nije iznimka unutar grupacije, potvrđuje i slična situacija u Češkoj. Rast MET Grupe od njezina osnutka temelji se na priči o uspjehu u ljudskim resursima, gdje je promicanje vrhunskih talenata dio svakodnevnog poslovanja.

5 stvari koje možemo naučiti od tvrtke MET Croatia Energy Trade

- Poslovna kultura stavlja zaposlenike na prvo mjesto jer znaju da je dobar tim srce kompanije.

- Zdravlje zaposlenika je prioritet i potiče se mnogim internim pogodnostima.

- MET Croatia Energy Trade kontinuirano doprinosi nacionalnoj sigurnosti opskrbe energijom.

- Partneri su svojim kupcima i stručnim savjetima s konkretnim rezultatima stvaraju dugoročno povjerenje.

- Dio su „Programa razvoja talenata” švicarske MET Grupe koji educira mlade snage i pruža im mogućnost za napredak.

Financijski uvjeti također su važan faktor u zadovoljstvu zaposlenika, a MET Croatia Energy Trade velik naglasak stavlja i na njihovo zdravlje. Nude inicijative poput besplatnih zdravstvenih pregleda, edukacije o važnosti kvalitetne prehrane i tjelovježbe te financiranje sportskih aktivnosti. Timski duh bitan je faktor njihove poslovne kulture i zato organiziraju minimalno tri team buildinga godišnje, s ciljem poticanja suradnje i jačanja odnosa među zaposlenicima. Zbog specifične dinamike sektora, ekipa MET Croatia Energy Tradea treba moći brzo i složno reagirati.

- Tržište plina u Hrvatskoj prisilno se promijenilo nakon nekoliko „sporijih” godina i postalo kompleksnije. Tome je pridonijela pandemija virusa COVID-19, a posebice rat u Ukrajini. Ponosan sam na naše iskusnije kolege koji su iznijeli ovaj izazovan period, ali i na mlađe kolege koji su tada naučili raditi u kriznom okruženju te u svom radnom vijeku još nisu vidjeli „stabilno” tržišno okruženje. Smatram da jedna takva godina vrijedi kao tri „normalne”, po pitanju stečenog znanja i iskustva - navodi direktor.

Dobrobit kupaca na prvom mjestu

Kako bi se uspješno prebrodila spomenuta krizna razdoblja i uspješno ispunile sve obveze, pozornost su usmjerili u zaštitu rizika i osiguranje financiranja. U periodu kada su se cijene plina na najvišim razinama kretale preko 300 EUR/MWh, MET Croatia Energy Trade je imao klijente koji su ga plaćali 20 EUR/MWh.

- Taj smo uspjeh osigurali držeći se internih pravila zbog kojih smo možda imali manju zaradu, ali je i rizik bio umanjen za boljitak svih uključenih strana. Dugoročno smo zadržali povjerenje kupaca i zajedno s njima prebrodili razdoblje ekstrema. Takav partnerski odnos nastavljamo i danas te, bez obzira na trenutnu stabilnost, svim kupcima koji imaju tu mogućnost, savjetujemo da razmotre barem djelomično zaključavanje cijene, odnosno njenu fiksaciju. Zbog dinamike tržišta, uvijek postoji mogućnost poremećaja cijena u obliku znatnog povećanja, a na ovaj način taj rizik smanjujete najviše moguće - kaže Mario Matković.

Bez gubljenja vremena

Tržište plina dinamično je, a najveći izazov na svjetskom tržištu predstavlja spremnost na sve izazove koje može donijeti razvoj geopolitičke situacije i s njime povezani neočekivani događaji. MET Grupa, sa sjedištem u Švicarskoj, upravo zbog svoje razgranatosti ima sjajan pogled na takva globalna zbivanja. Matković pojašnjava kako na lokalnoj razini najveći izazov ostaje iskorištavanje trenutka za pozicioniranje Hrvatske kao regionalnog plinskog čvorišta povećanjem kapaciteta LNG terminala i razvojem transportne mreže.

Što se tiče krajnjih potrošača, izazov će donijeti napuštanje subvencioniranja troškova energije, pa tako i plina, s obzirom na normalizaciju cijena na tržištu.

- Nažalost, i dalje je potrebno objasniti kupcima kako je došlo do promjena na tržištu energenata, pogotovo u pogledu volatilnosti, te da bi trebali ugovarati plin na drugačiji način nego prije tri godine. Kada tržište pada, neki iskoriste priliku te fiksiraju cijenu, dok drugi čekaju da cijena dotakne dno i krene rasti te onda reagiraju, a treća kategorija je ona koja nakon pada i rasta opet čeka pad. Nažalost, ta kategorija često propusti dobar trenutak za fiksiranje jer nemaju određenu razinu na kojoj će donijeti odluku o fiksiranju cijene. Naša uloga je redovno informirati i savjetovati kupce, ali ultimativna odluka je na njima - zaključuje direktor ove uspješne kompanije.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke MET Croatia Energy Trade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 09:32