Scenarij je svima dobro poznat: doručak prije odlaska na posao, unaprijed pripremljeni ručak u podne jer više ne možete izdržati glad, a onda krajem radnog vremena posežemo za grickalicama poput čipsa, flipsa ili proteinskih pločica. Dolazimo doma, pojedemo večeru i odradimo trening. Nakon treninga, ponovno glad i spas u shakeu punom šećera ili još jednoj proteinskoj pločici. Glad prolazi, ali se nedugo nakon toga ponovno javlja. Kako doskočiti ovom problemu, kako odabrati međuobrok koji će vas zasititi, a zbog njega nećete osjećati grižnju savijesti?
Granola, chia sjemenke i shakeovi zaslužili su odmor jer na scenu nastupaju nove zdrave grickalice – one od mesa. Mesni zalogaji nova su "it" hrana kada su u pitanju grickalice, a taj trend već godinama vlada na svjetskoj gastro sceni te je napokon ugledao svjetlo dana i u domaćoj ponudi.
Krekeri, voće i jogurti sa žitaricama neka ostanu doručak, a vrijeme međuobroka začinite uz fantastičnu PIK ponudu mesnih grickalica. Zašto? Zato što je meso s visokim udjelom proteina savršen međuobrok bogat bjelančevinama koji vas drži sitima, a istovremeno pomaže u održavanju čiste mišićne mase.
Prvenstveno prednost mesnih grickalica leži u tome što se u mesu nalazi dovoljno proteina da ga čini savršenom grickalicom koja pomaže u borbi protiv, svima nam dobro poznate, želje da nešto prigrizemo između obroka. Razlog zbog kojeg nerijetko u tom periodu osjećate glad mogao bi biti zbog činjenice da unosite previše ugljikohidrata koji se zatim razgrađuju u šećer. Prebacivanjem međuobroka na mesnu opciju ne samo da ćete utažiti glad, već će vam pomoći da duže ostanete siti.
Kvalitetna i raznolika prehrana jednako je važna za naše zdravlje i organizam poput tjelesne aktivnosti, a meso sa sadrži aminokiseline bez kojih se vaši mišići ne mogu obnoviti i rasti. Također, zbog visoke razine bjelančevina u mesnim grickalicama, gotovo 30 posto kalorija koje unesete sagorijeva tijekom probavljanja. Usporedno, kada se konzumiraju ugljikohidrati, u probavi ih sagorijeva tek 6 do 8 posto. Također, ugljikohidrati se u tijelu obično razgrađuju u šećer što rezultira umorom i tromošću, dok aminokiselina proteina iz mesa u mozgu oslobađaju kemikaliju nazvanu oreksin koja potiče energiju i budnost.
Dodatni benefit mesnih grickalica jest što mesne masnoće sadrže bjelančevine koje stabiliziraju šećer u krvi, posebice između obroka kada vam šećer u krvi počne padati. Osiguravanje konstantnog održavanja šećera u krvi iznimno je važno u prevenciji dijabetesa tipa II i drugih kroničnih bolesti.
Za kraj, osim proteina, meso sadrži i važne vitamine i minerale. Primjerice, govedina je fantastičan izvor folne kiselina, cinka i željeza. Također, sadrži i vitamin B-12, vrlo važan za mentalno zdravlje, kvalitetu pamćenja i dobar san.
Stoga ni najmanje ne iznenađuje da su mesne grickalice polako ali sigurno preuzele prvo mjesto kao novi "it" međuobrok. Na vama je da odaberete između Beef Jerkeyja s komadićima mariniranog, sušenog i dimljenog junećeg odreska od buta. Komadići su nepravilnog oblika, Trail Mixa - sušene govedine uz dodatak bučinih sjemenki, sušenih brusnica i jezgre badema ili kombinacije osam mesnih štapića. Grickajte bez grižnje savjesti i dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....