Veliko slavlje

Iz najmanje hrvatske županije osvojili su čak 29 Decanterovih nagrada: Jedan vinar bio je posebno iznenađenje

Od ukupno 13 vinara s ove liste, za njih 11 ovo nije prvi Decanter, osvajali su ih i ranije, dok su vinarija Kerman i OPG Kovač prvi put ušli u elitno društvo

Međimurski vinari

 Terca Art

Kao što je Međimurje već godinama u samom vrhu kontinentalnog turizma, tako su vina međimurskih vinara dvaput podcrtana na popisu vinskih znalaca kao ona koja vrijede preporuke za kušanje. Međimurska vina redovito prolaze rigoroznu procjenu svjetskih stručnjaka enologa pri odabiru najboljih od najboljih. Jednako je bilo i ove godine. Međimurska su vina na Decanteru 2024. osvojili jednu zlatnu, 13 srebrnih i 15 brončanih medalja, ukupno, dakle, 29 Decantera.

Zlatom je ocijenjen Prestige Traminac vinarije St. Jerome iz Svetog Jeronima.

image

Zatna medalja otišla je za Prestige Traminac vinarije St. Jerome

Terca Art

Iako su se s ovogodišnjeg Decanter World Wine Awardsa, jednom od najuglednijih i najstrožih ocjenjivanja vina na svijetu, Međimurci vratili s manje nagrada nego lani, realno, teško je bilo za očekivati lanjski nevjerojatni rezultat, kad su na izložbi u Londonu osvojili 34 medalje. Taj je rezultat bio ravan čudu, a čuda se, osobito u tako kratkom roku, ne ponavljaju dvaput. Osobito kad je ljestvica postavljena tako visoko. Biti laureat najprestižnijeg natjecanja u svijetu veliki je pritisak, s kojim su se međimurski vinari hrabro uhvatili u koštac i njihova su vina i ove godine ocijenjena izvrsnima.

Srebrni su OPG Kovač Pušipel Classic 2023; Štampar Muškat žuti 2023.; Cmrečnjak Pušipel Mađerka 2022; Štampar Sauvignon 2023; Hažić Protagonist Toni Pušipel Extra brut 2022; Dvanajščak Kozol Prestige Mohokos Pušipel 2021; Cmrečnjak Pinot sivi 2023; Jakopić Pušipel Classic 2023; Kunčić Pušipel 2023; Kunčić Muškat žuti 2023; Kunčić Sauvignon 2023; Cmrečnjak Rajnski rizling 2022 i Cmrečnjak Pušipel x² 2021.

Spremnost na inovacije

Od ukupno 13 vinara s ove liste, za njih 11 ovo nije prvi Decanter, osvajali su ih i ranije, dok su vinarija Kerman i OPG Kovač prvi put ušli u elitno društvo. OPG Kovač pravo je iznenađenje. S velikih su 93 boda na svom prvom ocjenjivanju u Londonu predvodnici, "srebrne" liste, za samo dva im je boda izmaknulo zlato. Ovakav uspjeh novaka dokaz je da stručnom žiriju, čije ocijene nisu nikad dovedene u pitanje, nije pod dojmom razvikanih regija i vinarija.

image

OPG Kovač je bio iznenađenje Decantera; njihovom Pušipelu nedostajala su samo dva boda za zlato

Terca Art

- Ova priznanja nisu samo simbol izvrsnosti, već i potvrda naše predanosti, strasti i stručnosti u proizvodnji vina. Svaka boca vina predstavlja našu posvećenost kvaliteti i tradiciji, ali i našu spremnost na inovacije i iskorak prema budućnosti. Osvojiti Decanter nagrade u konkurenciji najboljih svjetskih vinara za nas vinare je neizmjerna čast i dokaz da smo na pravom putu. Ova priznanja su rezultat predanog rada i ljubavi prema vinogradu i vinu koja se prenosi s generacije u generaciju – kaže predsjednik Hortus Croatiae, Robert Horvat.

image

Robert Horvat, predsjednik udruge Hortus Croatiae

Terca Art

Uspjeh Međimuraca je tim veći kad se uzme u obzir da je Međimurje najmanja županija u maloj Hrvatskoj, u odnosu na redom veće zemlje koje šalju svoja vina na ocjenjivanje u London. Međimurski vinari svakako su zadovoljni. Iz godine u godinu dokazuju vrijednost međimurskih vina na svjetskoj sceni.

Ruše barijere tržišta

Međimurski vinogradari i vinari vrlo su ozbiljno ušli u brendiranje svojih vina, njihova udruga Hortus Croatiae najstarija u Hrvatskoj i uz Vinistru jedina profesionalizirana, na čelu joj je mlada direktorica Marina Srša. Članovi imaju cijelu godinu otvorene kušaonice, važna su karika lokalnog turizma, koji se orijentira na održivo i zeleno. Vinski festival Urbanovo u Štrigovi među top tri je vinska događanja u Hrvatskoj. Pritom, odvažno su se, kroz projekt Mlado Međimurje, upustili u još nedovoljno promoviranu proizvodnju mladih vina, ove su godine tek dozrelim vinom napunili 1500-2500 butelja. I oni koji su na spomen mladih vina sumnjičavo kimali glavom, nakon kušanja su međimurskih mladaca promijenili mišljenje. Jer, lagana, svježa, nježna, voćna i pitka, uspješno prkose predrasudama. Dojučerašnji skeptici danas će ih nazvati "zavodljivima". Isti vinari koji su predstavili mlada vina, dozrela su ih poslali u London na najmlađe, ali i najutjecajnije ocjenjivanje vina u London, gdje već i srebrna naljepnica označava izvrsnu kvalitetu, a ni bronca puno ne zaostaje. Brončana međimurska vina na Decanteru 2024. su K-32 Pušipel (Horvat), Graševina 2023. (Jakopić), Pinot bijeli 2023. (Horvat) Urban White Extra brut 2021. (Štampar), Chardonnay 2023. (Kovač), Pušipel 2023. (Horvat), Pušipel 2022. (Hažić), Pušipel Classic (Štampar), Muškat žuti 2023.(Medenjak), Pušipel Classic 2023. (Cmrečnjak), Sauvignon 2023. (Kerman), Pušipel Classic 2023. (Kocijan), Sauvignon 2023. (Jakopić), Pinot crni 2019. (Preiner) i Pušipel salix 2022. (Preiner).

image

Predstavljanje međimurskih vina nagrađenih Decanterom

Terca Art

- Decanterove medalje koje su i ove godine dodijeljene Međimurskim vinarima samo su dokaz kontinuirane kvalitete naših vina. Od ukupno 29 medalja čak 15 ih je dobiveno za vina proizvedena od naše autohtone sorte pušipel na što smo izuzetno ponosni. U svako vino utkan je rad, trud, znanje i ljubav naših vinara i kao rezultat toga dobivena je izvrsna kvaliteta koja je potvrđena i ove godine na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina – kaže Marina Srša, direktorica Hortus Croatiae.

Međimurski vinari, udruženi u Hortus Croatiae, međusobno se podržavaju i zajedno ruše barijere vrlo izbirljivog tržišta. Društvo postoji dulje od tri desetljeća i prvim je članovima vinarstvo bio hobi, njihovim je nasljednicima ono danas profesija. Mogu se pohvaliti kvalitetnim, svjetski priznatim vinima, koja ravnopravno pariraju svjetski najcjenjenijima, zbog čega se Međimurje već svrstava uz bok najpoznatijim vinskim regijama svijeta, francuskim, njemačkim i talijanskim te je kao takvo upisano na svjetsku enološku mapu. Od kad nastupaju na Decanterima, vinari se doma vraćaju s nagradama, uvijek s barem jednim zlatom. Lani je 12 vinarija osvojilo ukupno 34 medalje. Prijavljeno e bilo 18.250 vina iz čak 57 zemalja svijeta. Ove su godine brojke narasle. Iznova je ocijenjeno više od 18.000 vina, iz Hrvatske njih šestotinjak, što je značajno veći broj nego 2023. godine, kad su hrvatski vinari na ocjenjivanje u London poslali 480 vina i za njih dobili čak 11 zlata. Decanter 2024. Hrvatskoj je ukupno donio 366 medalja, od kojih je 29 stiglo u Međimurje, što je sjajan postotak. Iako je ocjenjivanje održano sredinom svibnja, svi osvajači zlata svijetu su otkriveni tek 19. lipnja, kad su i Međimurci saznali da iznova imaju zlatni Decanter – St. Jerome Prestige Traminac, koji je kao i ostalih jedanaestero zlatnih dobio 95 boda.

image

Rudi Grula, predsjednik TZMŽ u društvu uzvanika među kojima je i Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, ‘najvinarskije‘ općine u Međimurju, kao i Ivan Kolmanić, predsjednik u UOMŽ

Terca Art

Oživljavanje tradicije

Ova je vinarija novost na međimurskoj vinskoj sceni, osnovana je 2019. godine, kad je varaždinska poduzetnička obitelj Kišiček kupila Podrume Štrigova, obnovila ih i posvetila se već dokazano uspješnim sortama u Međimurju – pušipelu, sauvignonu bijelom, chardonnayu, muškatima i tramincu. St. Jerome ima oko 65 hektara vinograda, na svom su prvom zagrebačkom predstavljanju 2024, godine, nakon pet godina rada, istaknuli da je njihov svjetonazor „uz minimalnu se intervenciju oslanjati na prokušana svojstva međimurskih vina, očuvanje svježine i aromatičnosti te „istovremeno postizanje dubine, mineralnosti i intenziteta okusa.

image

Suzana Operman, Bregovita Hrvatska

Terca Art

I na ovogodišnjem su se Decanter World Wine Awardsu Međimurci posebno istaknuli autohtonom sortom bijelog vina, pušipelom, poznatom još iz 19. stoljeća, ali koju su međimurski vinari, na inicijativu Hortus Croatiae, ponovno počeli proizvoditi i tijekom vremena doveli do vrhunske kvalitete s maksimalnim rodom od 1,5 kilograma po trsu. Pušipel zahtijeva vrlo stroge standarde kvalitete, međimurski ga vinari pune u jedinstveno dizajniranu bocu za čiji je dizajn zaslužan Studio Reci DA, Ivan Goričanec & Denis Perčić i pije se iz posebno izrađene čaše. Opisuju ga kao lagano i živahno vino, žućkaste je boje, okus i miris iznimne su kvalitete. Pušipel se dijeli na classic – vino iz redovne berbe, prestige – vino iz kasnijih berbi i na pjenušac. Uglavnom, a što pokazuju i nagrade na Decanterima, pušipel danas predstavlja prestižnu autohtonu marku Međimurskog vinogorja.

image

Jedan od prezentera događanja Rene Bakalović i vinar Nenad Preiner

Terca Art

Prezentacija nagrađenih vina održana je u petak u Atriju Staroga grada u Čakovcu, preuređenom dvorcu gdje su nekad stolovali Zrinski. Svi okupljeni, među kojima i međimurski župan, Matija Posavec te gost prezenter Rene Bakalović, slažu se da iako su dosad već osvojili mnoge Decantere i time se uvrstili među najprestižnije vinarske regije, međimurska vina tek čeka sjajna budućnost na svjetskoj enološkoj sceni.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Udruge vinara Međimurje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 14:00