Iza nas je još jedna sezona blagdana koja se kod većine ljudi uglavnom svede na pretjeranu konzumaciju hrane. Krajem prosinca si lakše opraštamo višak kilograma, a brojanje kalorija postaje matematika koju izbjegavamo u širokom luku.
No, onda stigne sredina siječnja, a s njom kod mnogih ljudi i grižnja savjesti. Vaga postaje najomraženiji kućanski uređaj, omiljene traperice nam više nisu tako drage jer ih ne možemo zakopčati, a spoznaja da je sve bliže izaziva posebnu vrstu anksioznosti. Zato brže-bolje postavljamo često nerealne novogodišnje ciljeve poput onih da ćemo uz novu revolucionarnu dijetu u samo nekoliko dana istopiti višak nakupljenih kilograma ili pak da ćemo svaki dan beskompromisno posjećivati teretanu. No, mnogo nas je iste rezolucije izreklo i prošle godine pa se stoga nameće pitanje – zašto ih nismo ispunili i hoće li se ove godine napokon nešto promijeniti?
Ako je suditi prema istraživanju u kojem čak 43 posto ljudi već u prvom tjednu veljače odustane od svojih novogodišnjih ciljeva, vrlo vjerojatno neće. Šanse da ćemo ih ostvariti su još manje ako si za cilj zacrtamo dijetu koja prema mnogim studijama ne uspijeva kod čak 95 posto ljudi, a od kojih u prva tri mjeseca odustane njih čak 80 posto. Premda su stručnjaci dosad naveli pregršt razloga zašto one ne uspijevaju, oko jednoga su se svi složili – nisu trajne.
Procvat intuitivne prehrane
Iako se intuitivna prehrana u SAD-u prakticira već 26 godina te je u posljednjih pet godina doživjela pravi boom, hrvatski građani su još uvijek slabo upućeni u to što točno zagovara.
Intuitivna prehrana potiče da osluškujemo svoje tijelo i konzumiramo ono što nam u datom trenutku najviše odgovara.
Baš zato što ne moramo ograničiti pojedine namirnice, niti je prakticirati s ciljem da izgubimo ili pak dobijemo kilograme, intuitivna prehrana ne smatra se dijetom. Ideja je, kaže nutricionistica Vedrana Fontana Mikulić, ujedno i jedina certificirana savjetnica za intuitivno hranjenje u Hrvatskoj, da svatko pronađe namirnice koje najbolje djeluju na cjelokupno fizičko, ali i mentalno zdravlje.
Primijetila je kako standardni način nutricionističkog savjetovanja dugoročno ne dovodi do željenih promjena pa je odlučila nadopuniti svoja znanja i vještine. S tim promišljanjima i željom za promjenom doznala je za intuitivnu prehranu koje se i sama pridržava.
- Intuitivno jedenje je znanstveno potvrđeni obrazac jedenja kroz koji pojedinac može razviti zdrav odnos prema hrani, a samim time može poboljšati i svoje zdravstveno stanje – rekla je vlasnica obrta Opušteno hranjenje koja svojim nutricionističkim savjetima pomaže pojedincima na putu prema zdravijem načinu života.
Spoj nutricionizma i psihologije
Istaknula je i kako među ljudima postoji uvriježeno mišljenje da intuitivno hranjenje uključuje konzumiranje ponajprije nezdravih namirnica, najčešće u velikim količinama ili da pak potiče emocionalno jedenje i loš odnos prema hrani, baš zato što ne zahtijeva posebne restrikcije. No, ovdje je zapravo riječ o klasičnom mitu jer postoje brojne istražene zdravstvene dobrobiti intuitivnog konzumiranja hrane.
- Znanost je dokazala da osobe koje intuitivno konzumiraju hranu imaju viši HDL kolesterol, odnosno dobre masnoće u krvi, više samopouzdanja, blagostanja i optimizma, raznoliko se hrane, bolje prihvaćaju svoje tijelo, znaju kako uživati u obroku, imaju više poštovanja prema sebi i drugima te su općenito zadovoljnije svojim životom. No, ovdje je spomenuto sve ono što je do danas istraženo, a sigurna sam da postoje brojne druge zdravstvene dobrobiti koje će se tek otkriti – objasnila je Fontana Mikulić.
No, osim znanosti, iskustva osoba koja su na navedenoj prehrani također razbijaju mit da intuitivno hranjenje uključuje konzumiranje ponajprije nezdravih namirnica jer pojedinci s vremenom nauče kako biti fleksibilni, kombinirati nutritivno bogatije i siromašnije namirnice te kako konzumirati hranu u skladu sa svojim individualnim potrebama. Na ovoj prehrani uvijek za doručak možemo pojesti, primjerice, Boom Box zobenu kašu, dodamo još dva međuobroka i balansirani ručak te dan završimo još jednim glavnim obrokom.
- Najvažnije od svega je da svaka osoba na ovoj prehrani korača kroz život ne opterećujući se oko hrane, brojeva koje pokazuje vaga ili indeksa tjelesne mase. Svoje klijente usmjeravam na to da budu fleksibilni oko izbora namirnica, a da pritom znaju koje će ih nutritivno nahraniti i pružiti lijepo emocionalno iskustvo. Važno je da istražuju, kako hranu, tako i sebe same te da otkriju što im najviše odgovara, bez pritiska agendi koje nalažu dijete – rekla je nutricionistica koja ne može sigurno reći hoće li osoba na intuitivnoj prehrani smršavjeti, udebljati se ili ostati na istoj tjelesnoj masi, ali je sigurna u to da će uz pomoć nutricionističkih savjeta pojedinac naučiti kako slušati svoje tijelo.
Omiljena među zvijezdama
Ovoj vrsti prehrane ne mogu odoljeti niti mnoge poznate ličnosti, među njima i pjevačica Demi Lovato te mnoge glumice uključujući i Jennifer Lawrence. Osim po svojim talentima, poznate su i po tome da dugi niz godina podržavaju društvene pokrete koji promiču suzbijanje nerealnih standarda ljepote i dijeta koje dovode do poremećaja u prehrani.
Pjevačica Lovato za medije je izjavila kako joj je intuitivno hranjenje pomoglo u borbi protiv osjećaja srama koji je ranije imala kad bi pojela desert ili visokokaloričan obrok. Na svojim društvenim mrežama podijelila je kako, otkad sluša potrebe svog tijela i ne prati režime pojedinih dijeta, ima puno zdraviji odnos s hranom i svojim tijelom.
Intuitivnu prehranu prigrlila je i mnogima omiljena Jennifer Lawrence koja je 2018. godine, nakon završetka snimanja filma „Red Sparrow“, odlučila kako nikad više neće odlaziti na dijete da bi bila perfect fit za pojedinu ulogu.
Idealan saveznik intuitivne prehrane
Uz navedeno, ove talentirane žene imaju još nešto zajedničko, a to je da dan vole započeti kremastom zobenom kašom, njihovom glavnom saveznicom intuitivne prehrane. Lovato svoju oplemenjuje borovnicama, dok glumice u svoje kaše radije dodaju šaku orašastih plodova. No, pronađe se u njihovoj prehrani još kvalitetnih namirnica od zobi koji utažuju glad i ispunjuju potrebe zdrave i kvalitetne užine, kakve se mogu pronaći i u asortimanu Boom Boxa.
Njihovi proizvodi razvijeni su s nutricionistima i 100 posto bazirani na biljnim sastojcima, a među njima je zob apsolutni heroj. Ako ste na intuitivnoj prehrani ili razmišljate o njoj, zobenu kašu iz Boom Boxa možete jesti za bilo koji obrok i međuobrok. Kremasta je, ukusna, ne sadrži dodani šećer i umjetne arome, no najbolje je što je bez kuhanja spremna u samo dvije minute, kraće nego što biste čekali u redu u pekari. Dolaze u raznim kombinacijama okusa koji zadovoljavaju baš svako nepce, bilo da više volite čokoladne ili voćne note pa ih ne morate dodatno oplemeniti borovnicama ili orašastim plodovima kako to rade celebritiji.
Na policama ih možete pronaći u praktičnom pakiranju za jedan, idealno ako želite isprobati više okusa, za posao i put, ili u velikom za pet brzih obroka, takozvani family pack, tako da doručak bez dodanog šećera imate za cijeli tjedan.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boom Boxa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....