Pitali smo stručnjaka

Kako na solarne elektrane utječu kiša, snijeg, ali i sve češći saharski pijesak: ‘Osiguranje je postalo ključno‘

Više o utjecaju padalina i vremenskih neprilika na solare objasnio nam je Tomislav Bunjevac, direktor u kompaniji ENNA Next koja trenutno poklanja besplatnu solarnu elektranu

Tomislav Bunjevac, direktor u kompaniji ENNA Next

 Marko Todorov/Cropix

Prošlo je više od godinu dana od snažne oluje koja je poharala kontinentalni dio Hrvatske, čija se šteta mjerila u milijunima eura te je čak nadmašila financijske posljedice ostale iza dva potresa.

Ovog ljeta nismo zabilježili vremensku nepogodu takvog intenziteta, ali je svejedno tijekom godine bilo dosta grmljavinskih nevremena popraćenih s tučom koji su također ostavili tragove štete iza sebe. Nažalost, klimatski stručnjaci su složni kako će olujne epizode u budućnosti biti sve češće. Štoviše, novo istraživanje je pokazalo da su takve oluje tri puta učestalije nego što je to bilo 1950-ih godina.

Osiguranje je tako postalo važan saveznik u gotovo svakoj industriji pa tako i kod solarnih elektrana koje, iako dolaze s izuzetno otpornim panelima, ne mogu uvijek podnijeti nepredvidljivost zvanu olujno nevrijeme. Trenutno jedina tvrtka koja u Hrvatskoj nudi desetogodišnje osiguranje solarne elektrane jest ENNA Next, dosadašnja ENNA Opskrba.

- U ENNA Next, naš tim inženjera putem posebne platforme prati rad solarnih elektrana naših klijenata, odnosno svakog panela kojeg smo postavili. Na taj način možemo detektirati eventualne probleme i na vrijeme reagirati kako bismo ih popravili, čak i prije nego što sami vlasnici shvate da je došlo do pada proizvodnje električne energije – objašnjava Tomislav Bunjevac, direktor u kompaniji ENNA Next.

image

Tomislav Bunjevac, direktor u kompaniji ENNA Next

Marko Todorov/Cropix

Kiša može biti korisna

Naravno, nisu oluje jedine nepogode koje mogu utjecati na rad solarne elektrane, s obzirom na to da se ipak radi o infrastrukturi koja je danonoćno izložena vremenskim uvjetima.

Kako nam je objasnio Bunjevac, kada je nebo prekriveno oblacima proizvodnja energije padne na otprilike 10 posto do 30 posto uobičajene proizvodnje, ovisno o količini i gustoći oblaka. Padaline, poput kiše i snijega, mogu imati različite učinke na rad solarnih panela. Kiša sama po sebi zapravo može biti korisna jer pomaže u održavanju čistoće panela. Naime, prašina i prljavština koje se nakupe na panelima mogu smanjiti njihovu učinkovitost jer blokiraju sunčevu svjetlost. Kiša obično ispere te naslage, čime pomaže zadržati maksimalnu učinkovitost panela.

Hladnoća ima pozitivan učinak

S druge strane, za vrijeme zimskih uvjeta, snijeg može privremeno zaustaviti proizvodnju kada u potpunosti prekrije panele, no većina solarnih panela je postavljena pod kutom kako bi se osiguralo da snijeg brzo sklizne s površine. Iako snježni pokrivač može smanjiti proizvodnju, zapravo se ne zadržava dugo na panelima te rijetko ima veći utjecaj na rad elektrane.

- Zanimljivo je napomenuti da hladnoća može imati pozitivan učinak na učinkovitost solarnih panela. Solarne ćelije rade bolje na nižim temperaturama jer visoke temperature smanjuju napon na kojem solarni paneli rade. Stoga, kad bi broj sunčanih sati ostao isti u hladnijim danima solarni paneli bi zapravo mogli biti i do 20 posto učinkovitiji – navodi Bunjevac.

Osim s klasičnim padalinama, posljednjih se godina vlasnici solarnih elektrana suočavaju sve češće s jednim drugačijim izazovom – saharskim pijeskom. Razlog su promjene u globalnim klimatskim obrascima, točnije neuobičajeno topli proljetni mjeseci koji doprinose jačanju južnih vjetrova odgovornih za prijenos pijeska iz Sahare preko Mediterana do Europe.

Bunjevac nam je odmah u startu napomenuo kako u Hrvatskoj ne moramo strahovati da će saharski pijesak napraviti štetu na solarnim elektranama ili da će dugotrajno smanjiti učinkovitost proizvodnje električne energije. U našim krajevima, kaže, u većini slučajeva vjetar ukloni čestice s panela, dok jača kiša obično ispere svu prljavštinu, tako da nema ni potrebe za njihovim čišćenjem.

Važnu ulogu igra odabir opreme

Iako, kada govorimo o kratkoročnom smanjenju proizvodnje električne energije uslijed pada saharske prašine, veliku ulogu igra vrsta ugrađene opreme, ali i druge značajke poput korisničke podrške, osiguranja te novih tehnologija. ENNA Next, kao što smo naveli, putem posebne platforme prati rad solarnih elektrana svojih klijenata, tako da može promptno reagirati ako dođe do neočekivanog pada proizvodnje električne energije.

image
Enna Next

- Sustavi s mikroinverterima, kakve nudi ENNA Next, omogućuju da i u slučaju da je jedan od panela prekriven prljavštinom ili prašinom, ostatak sustava nastavi raditi punim kapacitetom, što smanjuje rizik od većih gubitaka proizvodnje. Također, ugrađeni mikroinverteri omogućuju praćenje svakog panela zasebno, čime se brzo mogu detektirati eventualni problemi i osigurati brzo rješavanje istih – objašnjava Bunjevac.

ENNA Next poklanja solarnu elektranu

ENNA Next je prošle godine poklonila jednu solarnu elektranu u sklopu nagradnog natječaja "Uzmi svoj dio sunca" te na jednu dala 50 posto popusta i na jednu 25 posto popusta. Ove su godine ponovno odlučili organizirati nagradni natječaj, ovoga puta pod imenom "Život sa zvijezdom".

Svi koji se žele prijaviti trebaju samo na najoriginalniji i maštovitiji način opisati tko ili što je zvijezda njihova kućanstva te u kojim trenucima zasja najjače. Također, moguće je dodatno učitati i fotografiju ili crtež svoje zvijezde. Najkreativnija prijava osvaja ENNA Next kućnu solarnu elektranu, dok će drugoplasirani osvojiti 50 posto popusta na ENNA Next solarnu elektranu, a treće mjesto dobiva 25 posto popusta na ENNA Next solarnu elektranu.

Prijave traju do 30. studenog 2024. godine. Pravo sudjelovanja u nagradnom natječaju imaju sve fizičke osobe starije od 18 godina, koje su vlasnici kuća.

Mikroinverteri također omogućuju veću učinkovitost u sjeni ili nepovoljnim uvjetima, jer se svaki panel optimizira zasebno. To je ključna prednost za kućanstva, pogotovo u urbanim sredinama, gdje sjene od drveća ili susjednih zgrada mogu povremeno prekriti jedan ili više panela. Osim toga, sustavi s mikroinverterima podrazumijevaju neovisan rad svakog panela. To znači da, ako jedan panel prestane raditi ili je oštećen, ostatak sustava nastavlja raditi bez gubitaka u proizvodnji.

- Ogrebotine na površini panela, iako mogu zvučati ozbiljno, obično ne utječu značajno na njihovu učinkovitost, naročito ako su površinske. Ipak, važno je odabrati elektranu koja za svoj rad koristi mikroinvertere koji, u slučaju manjih oštećenja na jednom panelu, omogućuju da ostatak sustava nastavi neometano raditi punim kapacitetom. Solarni paneli visoke kvalitete, poput opreme koju koristi ENNA Next, dizajnirani su da izdrže vremenske nepogode, uključujući tuču. Kvalitetni paneli prolaze rigorozne testove kako bi se osiguralo da mogu podnijeti vremenske neprilike. Ipak, vrlo jaka tuča može izazvati oštećenja, što je razlog zašto je važno odabrati solarnu elektranu koja dolazi s osiguranjem – navodi Bunjevac.

Osiguranje solarne elektrane

ENNA Next je, naime, jedina kompanija na hrvatskom tržištu koja nudi desetogodišnje osiguranje solarne elektrane, kao i stručnu korisničku podršku koja je dostupna i nakon što je elektrana puštena u rad. Ta se pogodnost pokazala vrlo korisnom za njihove kupce čije su elektrane nastradale u snažnom nevremenu koje je prošle godine pogodilo kontinentalni dio zemlje. Njihovoj korisničkoj podršci se nakon oluje javilo desetak klijenata i prijavilo razbijene panele na svojim krovovima. I svima njima je u vrlo kratkom roku sanirana šteta, bez da su išta morali napraviti ili dodatno platiti.

image
Shutterstock

- ENNA Next nudi desetogodišnje osiguranje kao standardni dio svoje ponude kako bi klijentima omogućili potpunu zaštitu njihove investicije. Solarni paneli su dugoročna investicija, a vremenske nepogode i drugi nepredvidivi događaji mogu izazvati oštećenja koja zahtijevaju skupe popravke ili zamjene. Stoga, jedino uz osiguranje koje pokriva troškove popravaka ili zamjene dijelova oštećenih uslijed tuče, oluja, požara ili drugih nepogoda, klijenti mogu mirno spavati znajući da im je, bez obzira na vremenske uvjete, investicija dugoročno uvijek sigurna – kaže Bunjevac te dodaje da budući kupci solarne elektrane svakako moraju u obzir uzeti i klimatski faktor prilikom odabira kompanije.

Klimatski se stručnjaci slažu da ćemo u budućnosti imati sve češće oluje kao što je bila ona od prošle godine. Sustavi s osiguranjem, poput onih koje nudi ENNA Next, pružaju stvarnu sigurnost protiv oštećenja izazvanih ekstremnim vremenskim uvjetima​.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i ENNA Nexta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 10:53