Omiljeni napitak

Napravio je životopis par sati prije zatvaranja natječaja za baristu, evo što mu se dogodilo nakon

 privatna arhiva

“Idemo na kavu” uvijek znači puno više od pukog ispijanja šalice tog toplog napitka - to je poziv na opuštanje, poneki flert ili ozbiljan razgovor, smijeh i iznad svega uživanje. Miris svježe mljevene kave u jutarnjim satima za mnoge je nezamjenjiv početak dana, a kava je puno više od pića. U svijetu se dnevno popije oko 2,25 milijardi šalica kave, a Hrvati tu nisu iznimka godišnje popijemo oko pet kilograma kave po stanovniku. To znači da dnevno u prosjeku konzumiramo oko 4,5 milijuna šalica kave.

image
Julius Meinl

Dok ispijamo svoju šalicu omiljenog napitka, često ni ne slutimo koje je umijeće potrebno kako bi se ona pripremila da ispadne savršeno. Jer vrhunski bariste znaju kako u pitanju nije samo dobra mješavina, već je dobra kava kombinacija umjetnosti, znanosti i strasti. Oni su uvijek u potrazi za savršenim balansom između okusa i arome.

Prva prijava za posao u životu

- Kava ima bogatu povijest i kulturu i društveno je jedan od najznačajnijih napitaka, a svi mi koji radimo u industriji kave moramo biti ambasadori kulture ispravnog načina pripreme, pa onda i ispijanja same kave. Sigurno se možemo složiti da ako usporedimo stanje u Hrvatskoj danas i prije primjerice 15 godina imamo uzlaznu putanju kulture ispijanja kave i to je ono što me veseli. Mi u Julius Meinl kompaniji imamo još jedan zadatak, a to je prenošenje bečke kulture ispijanja kave svijetu. Ta kultura je jako slična našoj, jer zahtjeva da zastanemo i lagano uživamo u svakom gutljaju kave, što mi Hrvati i volimo - otkriva barista, Tihomir Ivanović, koji je već sedam godina zaposlen u kompaniji Julius Meinl i uživa u svakom trenutku.

image
privatna arhiva

Nije ni slutio da će se to dogoditi kada je slao svoj životopis, jer ga do tada - nije ni imao.

- Na nagovor prijatelja javio sam se na natječaj za posao bariste - quality supervisora - u kompaniji Julius Meinl Hrvatska. Bila je to moja prva prijava na natječaj za neki posao uopće, nekoliko sati prije zatvaranja natječaja napravio sam svoj CV i poslao ga - smije se Tihomir.

Kao konobar koji je radio većinom samo u šanku, kavu je znao skuhati ali ona nije bila njegova “ljubav” i nije znao previše o njoj. Tek nakon što je primljen i počeo raditi u kompaniji Julius Meinl, počeo je ulaziti dublje u svijet kave. Nakon što mu je to u početku bio samo posao, ubrzo je zavolio kavu i zaljubio se u njen svijet. Otkrio je i koja je to tajna pripreme savršene šalice kave.

- Osoba koja priprema kavu trebala bi znati rukovati opremom kojom se služi, znati pripremiti savršeni espresso, savršenu mliječnu kremu i različite napitke na bazi kave. Bitna je ta posvećenost samoj pripremi, te poznavanje i razumijevanje same kave kako bi mogli dobiti ono najbolje iz nje - kaže Tihomir koji osobno voli piti 100% arabicu jer voli kave u kojima do izražaja dolaze razne arome i okusi, posebno voćnost i slatkoća. I ako ste se pitali koliko baristi popiju kave dnevno, Tihomir je otkrio i to.

image

plantaža kave u Burundiju

Julius Meinl

Koliko kave dnevno piju bariste?

- Pijem dosta kava dnevno jer mi je to u opisu posla, pa mi je samim time “lakše” ako pijem arabicu, radi manjeg postotka kofeina koje one imaju u sebi. Naravno ima i dobrih i kvalitetnih mješavina arabice i robuste, pa i 100% robuste ali zadržat ću se na tome da volim i preferiram 100% arabice - kaže Tihomir i dodaje kako nema neke satnice u danu kad bi se kava trebala prestati piti, jer je to individualno.

image
privatna arhiva

- Na nekoga kava ima jači utjecaj na nekoga slabiji, netko pije jednu kavu dnevno, netko u njoj uživa cijeli dan. Isto tako velik utjecaj ima i način pripreme kave, primjerice pijemo li tursku kavu, espresso ili filter. Mogu reći jedino da kavu ne bi trebalo piti odmah ujutro na prazan želudac. Svakako bi bilo dobro popiti vode i pojesti nešto prije konzumacije prve jutarnje kave. Sve ostalo je individualno. Ja je osobno rijetko pijem poslije 18 sati - poručuje barista koji najviše voli popiti espresso ili neku visoko kvalitetnu kavu pripremljenu jednom od filter metoda. Kaže i kako je njegov posao dinamičan i svaki dan je drugačiji.

- Moji radni zadaci su dosta raznoliki pa tako i moj radni dan nije uvijek isti ali je uvijek jako dinamičan, jer zahtijeva stalna putovanja po Hrvatskoj, ali i van granica Lijepe naše. Osim provođenja edukacija za djelatnike ugostiteljskih objekata koji poslužuju Julius Meinl kavu, radim i interne edukacije za sve naše Julius Meinl zaposlenike u Hrvatskoj. Tu su naravno i prezentacije za sve potencijalne ili postojeće kupce koji žele probati neke od Julius Meinl mješavina. Stalna sam podrška prodajnoj i servisnoj službi. Također, dio sam i našeg globalnog Julius Meinl Quality tima, što znači putovanja u našu centralu u Beč i Vicenzu gdje imamo veliku pržionicu. Tu je i kontrola kvalitete kave i konstantna testiranja kave, odnosno cupping. Svake godine pohađam i neke certificirane treninge u svijetu kave, a od sada i čaja - otkriva Tihomir. Dodaje kako u njegovom poslu ima i dosta izazova s kojim se susreće - počevši od rasta cijena sirove kave, klimatskih promjena koje utječu na prinose i proizvodnju sirove kave, te izazova s radnom snagom u ugostiteljskim objektima. No vrlo je optimističan i kaže kako je njegova poruka za sve one koji požele postati bariste - samo naprijed.

Posebna kava iz istočne Afrike

- Ovo je jako zanimljiva djelatnost, kava je dinamičan posao, konstantno izlaze novi trendovi, mijenjaju se navike ljudi, ima puno stvari za naučiti u svijetu kave. Sviđa mi se kada se ljudi nađu u nečemu i specijaliziraju se za jednu posebnu granu nekog posla. Između ostalog, konstantno smo u potrazi za kvalitetnom radnom snagom, tako da za posao ne brinite - samo naprijed! - poručio je Tihomir.

Dodaje kako u Hrvatskoj ljudi vole sjediti u caffe barovima pa se popije dosta espresso kave od koje veliki postotak otpada na kave s mlijekom. Također, u kućanstvima je još uvijek dosta zastupljena i turska kava. Jedna od dodanih vrijednosti koje brend Julius Meinl nudi svojim kupcima su specialty kave, koje imaju jako visoke ocjene, a neke od njih su jako rijetke i svaka ima svoju priču.

image
Julius Meinl

Povodom Međunarodnog dana kave, koji se obilježava 1. listopada, Julius Meinl nudi Burundi Gakenke specialty kavu. To je ručno brana 100 posto arabica iz istočne Afrike, koja raste na visini između 1500 i 1800 metara. Obrađena je prirodnim procesom ili suhom metodom. Karakteriziraju je voćne note i bogata slatkoća, a pri aftertasteu dominiraju ugodni citrusni okusi isprepleteni slatkoćom. I inače se dva do tri puta godišnje nudi različita Julius Meinl Single origin kava i daje mogućnost kupcima da svojim gostima ponude visoko kvalitetne specialty kave, te tako probaju, dožive ili upoznaju kavu na jedan potpuno drugi način što se tiče aroma i okusa koje takva kava sadržava.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Julius Meinla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 13:25