Može se!

Ne bacajte hranu – imamo savršene recepte koje možete napraviti od ostataka koji bi vjerojatno završili u smeću

Rižoto od ostataka mesa, fritata s povrćem i kroketi od pirea su jednostavna, a prefina jela od hrane koju smo već skuhali prije
 Shutterstock

Koliko vam se puta dogodilo da nakon ručka ili večere ostane hrane? Možda nije dovoljno za cijeli novi obrok, ali ipak previše da biste to mogli zanemariti. Stalno se pitate što učiniti s ostacima, a baciti hranu zvuči kao prava šteta. Zato, kada vam ostane viška hrane, to je idealna prilika da probudite kreativnost u kuhinji i postanete pravi kućni chef. S malo mašte i volje, možete pretvoriti ostatke obroka u ukusna, nova jela koja će oduševiti vašu obitelj i prijatelje.

Danas je smanjenje otpada od hrane važnije nego ikad. Prema posljednjim rezultatima Eurostata, u Hrvatskoj godišnje bacamo gotovo 280.000 tona hrane, a većina tog otpada od hrane, čak 76 posto, dolazi iz naših domova. Jeste li znali da prosječno bacamo 72 kilograma hrane po osobi? To su podaci koji nas tjeraju na razmišljanje o tome koliko je važno savjesno upravljati hranom koju kupujemo i pripremamo. Uz malo planiranja i pametnih trikova, možete ne samo smanjiti otpad od hrane, nego i uštedjeti novac te pridonijeti očuvanju okoliša.

image
Shutterstock

Ključno je naučiti kako pametno iskoristiti sve što imamo u hladnjaku ili ostavi. Jer tada ostaci hrane ne moraju biti problem - oni su zapravo fantastična prilika!

Kako učinkovito smanjiti otpad od hrane?

Često nas loše planiranje ili nerazumijevanje rokova trajanja hrane dovede do toga da bacimo namirnice koje smo mogli iskoristiti. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u tome da manje bacate, a više uživate u ukusnim obrocima:

Planirajte obroke unaprijed

Napravite tjedni jelovnik i kupujte samo ono što vam stvarno treba. Isto tako - nikada nemojte ići u kupovinu gladni. Svi smo barem jednom napravili tako nešto, a rezultat je bio višak hrane i potrošenog novca.

Ispravno skladištite hranu

Značajan dio hrane može trajati duže ako je pravilno pohranjen. Važno je pridržavati se uputa proizvođača za pravilno čuvanje hrane. Ako je riječ o ostatcima obroka koje ne planirate pojesti odmah sljedeći dan, možete ih zamrznuti te onda odmrzavati po potrebi. Osim toga, važno je hranu slagati prema duljini roka trajnosti, odnosno hranu kraćeg roka trajanja staviti na vidljivije mjesto u hladnjaku i policama, a novokupljenu hranu i onu s duljim rokom trajanja staviti u pozadinu.

Razumijevanje oznaka roka trajanja na hrani – Oznaka „upotrijebiti do“ znači da nakon isteka datuma navedenog iza te oznake hrana više nije sigurna za konzumaciju i mogla bi prouzročiti zdravstvene tegobe, dok oznaka „najbolje upotrijebiti do“ znači da je hrana sigurna za konzumaciju i nakon isteka datuma navedenog iza oznake, ali možda neće imati jednako dobar okus ili teksturu.

Nakon što usvojite ove navike, sljedeći put kad vam ostane komadić mesa, pire krumpira ili povrća, nećete se pitati što s njima. Bit ćete spremni izvući maksimum iz ostataka hrane i pretvoriti ih u novo, slasno jelo.

image
Shutterstock

Ostaci hrane mogu biti pravi izvor inspiracije. Primjerice, pečeno meso od nedjeljnog ručka može postati zvijezda rižota, a pire krumpir možete pretvoriti u hrskave krokete. Povrće koje je preostalo nakon pripreme večere možete upotrijebiti za jednostavnu, ali ukusnu fritatu. Možda čak otkrijete da se najbolja jela stvaraju iz improvizacije i iskorištavanja onoga što već imate kod kuće.

Bacanje hrane nije samo ekonomski gubitak, već ima i značajan negativan utjecaj na okoliš. U Europi se godišnje baci čak 59 milijuna tona hrane. Da bismo smanjili tu količinu otpada od hrane, moramo postati svjesniji kako koristimo hranu u svakodnevnom životu.

Evo nekoliko recepata koji vraćaju život ostacima hrane i uz to su jako fini:

Brzi i ukusni recepti od ostataka

Rižoto od ostataka pečenog mesa

Ako vam je ostalo pečenog mesa, iskoristite ga u jednostavnom rižotu. Dodajte povrće i začine po želji.

Sastojci:

• ostatci pečenog mesa (piletina, svinjetina ili govedina)

• 200 grama riže

• 1 glavica luka

• 1 mrkva

• 1 paprika

• maslinovo ulje

• povrtni temeljac

• sol i papar

Priprema: Na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk, mrkvu i papriku. Dodajte narezane ostatke pečenog mesa, a zatim rižu. Kratko prepržite, dodajte temeljac i kuhajte dok riža ne omekša.

image
Shutterstock

Kroketi od pirea

Ostatci pire krumpira mogu postati savršeni hrskavi kroketi.

Sastojci:

• 300 grama pire krumpira

• 1 jaje

• 100 g krušnih mrvica

• 50 g ribanog sira

• sol i papar

• maslinovo ulje

Priprema: Pomiješajte pire s jajetom, krušnim mrvicama i sirom. Oblikujte krokete i pržite ih dok ne postanu zlatni.

image
Shutterstock

Fritata s povrćem

Preostalo povrće je savršeno za brzinski doručak i finu fritatu.

Sastojci:

• Ostaci kuhanog povrća (tikvice, paprika, brokula)

• 4 jaja

• 50 g sira

• Sol i papar

• Putar

Priprema: Zagrijte tavu, dodajte putar i povrće, ali na slaboj vatri. Kad se sve ugrije, prelijte povrće umućenim jajima i sirom. Pecite sve dok smjesa ne postane čvrsta.

Ostaci hrane ne moraju biti problem, već prilika da budete kreativni u kuhinji. Iskoristite svaki komadić hrane i pretvorite ga u novi, ukusni obrok. Na taj način ne samo da ćete smanjiti otpad od hrane, već ćete i pridonijeti održivijem načinu života. Svi možemo učiniti mali korak prema boljem sutra, a kuhinja je savršeno mjesto za početak.

image
Shutterstock

Safe2Eat

Smanjenje bacanja hrane u fokusu je i ovogodišnje kampanje „Safe2Eat“, koja se ove godine provodi u 17 europskih zemalja. Kampanju je pokrenula Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), a Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s EFSA-om, kampanju provodi u Hrvatskoj. Cilj je kampanje povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane te povećati svijest o važnosti smanjenja nastanka otpada od hrane. Osim toga, kampanja uključuje i teme razumijevanja oznaka na hrani, pravilnog postupanja s hranom te bolesti koje se prenose hranom. Naime, Europska unija ima jedan od najstrožih sustava sigurnosti hrane na svijetu utemeljen na znanstvenoj izvrsnosti, zbog čega su njezini potrošači među najbolje zaštićenima, no važno je pobrinuti se i u našem kućanstvu da je ona pravilno skladištena i pripremljena kako bi ostala sigurna.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Europske agencije za sigurnost hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:36