Obratite pažnju

Nikako da vam krene na poslovnom planu? Ova neprimjetna pogreška može značajno pokvariti vaše rezultate, a lako ju je spriječiti

Bez obzira na sektor u kojem se nalazili, digitalizacija i napredak tehnologije mijenjaju način rada, komuniciranja i donošenja odluka. Tako pri stupanju na tržište rada praktična znanja nisu prednost, već gotovo imperativ.
 Shutterstock

Poslovno okruženje današnjice obilježeno je brzim i dinamičnim promjenama pa posjedovanje širokog spektra vještina postaje neophodno. Bez obzira na sektor u kojem se nalazili, digitalizacija i napredak tehnologije mijenjaju način rada, komuniciranja i donošenja odluka. Tako pri stupanju na tržište rada praktična znanja nisu prednost, već gotovo imperativ. Kako bi odgovorili na te izazove, obrazovni programi sve više naglašavaju stjecanje praktičnih znanja koja se mogu odmah primijeniti u radnom okruženju.

To i ne treba čuditi, budući da se pokazalo da učenje kroz praksu pomaže bržem i efikasnijem usvajanju informacija, čak i onih kompliciranijih. Osim toga, vještine usvojene praktičnim radom lakše se unaprjeđuju, a takav način učenja ima pozitivan utjecaj i na koncentraciju. Stručnjaci naglašavaju da inteligencija i motivacija igraju ulogu u usvajanju novih vještina, no i to da je praksa prijekopotrebna jer osigurava zadržavanje znanja.

Realno stanje

Prema nedavnim podatcima, u Hrvatskoj su drugi najplaćeniji direktori u IT sektoru, čija prosječna plaća iznosi 2.995 eura, a može doseći i 5.032 eura. Svakodnevni rad u ovom sektoru iziskuje kombinaciju teorijskog i praktičnog znanja s proaktivnošću te inovativnošću. IT stručnjaci stalno se suočavaju s mnogim izazovima u rješavanju raznih informatičkih problema pa je nužno što ranije krenuti učiti iz pravih primjera. Zbog sve većeg značaja kojeg informatički stručnjaci dobivaju i potreba tržišta rada, Veleučilište Baltazar Zaprešić pokrenulo je stručni diplomski online studij Primijenjene informacijske tehnologije.

- Studij Primijenjene informacijske tehnologije osmišljen je kako bi studentima pružio napredne kompetencije u ključnim područjima IT-a poput programiranja, umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i analize podataka. Studij je razvijen u suradnji s poslodavcima i temeljen na istraživanju potreba tržišta rada. Naš cilj je osposobiti studente za izazove moderne industrije kroz praktičnu primjenu stečenog znanja, radeći na projektima i kroz stručnu praksu. Ovaj studij pruža priliku za praćenje tehnoloških trendova i razvoj vještina koji će vam otvoriti širok spektar karijernih mogućnosti – govori dr. sc. Alisa Bilal Zorić, voditeljica studija Primijenjene informacijske tehnologije.

image

dr. sc. Alisa Bilal Zorić, voditeljica studija Primijenjene informacijske tehnologije

Ustupljena Fotografija/

Studenti ovog studija mogu se specijalizirati u određenim područjima IT-a koja su im najzanimljivija ili koja najviše odgovaraju njihovim karijernim ciljevima. Tako budući IT stručnjaci mogu birati između specijaliziranja u području razvoja softvera, analitike podataka, upravljanja IT projektima ili sigurnosti informacijskih sustava, a čitav studij održava se online.

Iz Veleučilišta Baltazar Zaprešić kažu kako ovaj studij otvara vrata brojnim karijernim prilikama u Hrvatskoj i inozemstvu. Studenti ovog smjera, osim s potrebnim teorijskim i praktičnim znanjem, na tržište rada dolaze i s drugim visoko traženim kompetencijama u industriji. Samo neke od tih kompetencija su izražene komunikacijske vještine, racionalno upravljanje vremenom, visoka stopa odgovornosti prema radu te primjena etičkih načela – kompetencije koje postaju sve potrebnije u svakom pa tako i u IT sektoru. Poseban naglasak na ovom diplomskom studiju stavlja se na inovacije, istraživanje i razvoj, a studente se konstantno potiče na primjenu vlastitog znanja u stvaranju novih rješenja.

image

Veleučilište Baltazar Zaprešić

U korak s trendovima

Uz Primijenjene informacijske tehnologije, online izvođenje nastave održava se i na stručnom diplomskom studiju Projektnog menadžmenta. Online predavanja, seminari i vježbe daju dodatnu dozu fleksibilnosti u učenju te optimalnu ravnotežu između studija i drugih obveza kako bi ga uspješno mogli pratiti i već zaposlene osobe. Istraživanje Instituta za projektni menadžment pokazalo je da se oko 11 posto resursa u poslovnom okruženju današnjice uzaludno troši zbog neadekvatnog upravljanja projektnim procesima. Da bi se neki projekt istaknuo u vrlo konkurentnom poslovnom svijetu, potrebno je mnogo rada, truda i specifičnih vještina. Tako je diplomski studij Projektnog menadžmenta još jedan program Veleučilišta Baltazar Zaprešić koji odgovara na potrebe tržišta u visoko konkurentnom poslovnom modernom svijetu.

Na studijima koji se izvode u potpunosti online, nastava se izvodi uz stalnu, snažnu podršku i mentorstvo nastavnika, kao i nenastavnih stručnih službi. Stečene kompetencije, akademski naziv i diploma koja se steknu završetkom online studija u potpunosti su ravnopravni s akademskim nazivom stečenim završetkom studija u klasičnom obliku

- Znanja i vještine iz područja projektnog menadžmenta postaju sve važniji čimbenik za postizanje konkurentnosti svake organizacije te im omogućuje postizanje ciljeva unutar definiranih vremenskih i financijskih okvira. Projektni menadžeri također postaju i nositelji inovativnosti, s obzirom da su zaduženi za implementaciju novih ideja, ali i tehnologija ključnih za uspješnost svakog poslovnog sustava, što je posebno važno u eri digitalne transformacije. Studiranje projektnog menadžmenta između ostalog studentima omogućuje razvoj liderskih i komunikacijskih vještina, kao i osnaživanje sposobnosti rada u multidisciplinarnim timovima – govori dr. sc. Zlatko Barilović, voditelj studija Projektni menadžment u Zaprešiću.

image

dr. sc. Zlatko Barilović, voditelj studija Projektni menadžment u Zaprešiću

Ustupljena Fotografija/

-Osim toga, studij omogućuje i stjecanje znanja o korištenju suvremenih ICT alata za podršku projektnom menadžmentu u različitim industrijama. Nije slučajno kako i ugledni časopis Forbes, uz generativnu umjetnu inteligenciju i vještine održivosti, upravo projektni menadžment smatra jednom od ključnih vještina u 2024. godini – nastavlja voditelj studija.

Standardi ovog studija zaista su na zavidnoj razini. Osim što je studij Projektnog menadžmenta na Veleučilištu Baltazar Zaprešić prvi međunarodno registrirani program obrazovanja projektnih menadžera u Republici Hrvatskoj i široj regiji, usklađen je i s pravilima međunarodne udruge International Project Management Association (IPMA). Uz to, ovim studijem Veleučilište surađuje s Hrvatskom udrugom za upravljanje projektima, tako da studenti imaju mogućnost, osim diplome, steći i međunarodno priznate certifikate s područja projektnog menadžmenta u skladu s IPMA-inim četverostupanjskim sustavom ovjere.

Kroz brojne kolegije i praktičan rad, studenti su nakon završetka studija spremni samostalno odraditi svaki korak potreban za uspješno bavljenje projektnim menadžmentom. Uz komunikaciju s ostalim studentima i sudionicima projekata, uvježbavaju i dodatne vještine potrebne za konkurentnost na tržištu rada, poput komunikacijskih vještina i upravljanja vremenom.

image

Veleučilište Baltazar Zaprešić

Veleučilište je, zahvaljujući ovom diplomskom studiju, postalo i ponosni ORACLE Academy Member Institution, zbog čega studenti imaju mogućnost korištenja najsuvremenijih ICT alata za projektni menadžment.

Jedan od najistaknutijih projekata na kojem studenti Projektnog menadžmenta imaju priliku raditi je projekt “Sinergija znanja Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić” ili skraćeno SING. Grad je prepoznao potencijal Veleučilišta, na kojemu studenti stječu znanja s područja projektnog menadžmenta, te im je, u sklopu studijskog programa ponudio razradu ideja koje razmatra kao potencijalne razvojne projekte grada Zaprešića. Kroz ovaj, ali i druge projekte, studenti u praksi primjenjuju znanja, vještine i sposobnosti koje su potrebne svakom modernom voditelju projekata.

Veleučilište Baltazar Zaprešić visokoškolska je ustanova koja je osnovana 2001. godine, a koju je do sad odabralo više od 9000 studenata. Ovo veleučilište ima jedinstvene studijske programe, sastavljene uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz raznih polja.

Studenti mogu izabrati između tri prijediplomska i pet diplomskih studija, a detalje možete potražiti na službenim stranicama Veleučilišta Baltazar.

Metodologija rada na svakom smjeru primjerena je razini studija i tematici pojedinih kolegija, dok je tempo studiranja prilagođen studentima i njihovom raspoloživom vremenu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Veleučilišta Baltazar Zaprešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 14:32