Čaroban vikend

Otkrijte čari najstarijeg slovenskog grada: Neodoljiva kombinacija povijesti i prirode za savršen vikend

Uživajte u spoju lokalnih specijaliteta i vrhunskih vina u srcu slovenskog grada Ptuja

Grad Ptuj

 Albin Bezjak/Ustupljena Fotografija

Stari gradovi uvijek odišu posebnom vrstom šarma, a jedan od najšarmantnijih u ovom dijelu Europe je Ptuj, najstariji grad u Sloveniji. Autentični duh stvaraju bogata povijest utkana u uske ulice oko impozantnog dvorca, koji odiše duhom prošlih vremena.

Ptuj, smješten na lijevoj obali rijeke Drave, stoljećima je bio važno kulturno i trgovačko središte, a korijeni mu sežu još u rimsko doba. Grad je idealne veličine pa ga se može istražiti pješice, stoga na automobil možete zaboraviti. Za stići do Ptuja, ako krećete iz Zagreba, također ne treba previše vremena, jer je udaljen manje od stotinu kilometara.

Dvorac je nezaobilazna atrakcija

Ptujski dvorac jedan je od najslavnijih simbola cijelog kraja. Smješten je na brdu, a pogled na njega dominira nad gradom, pa pruža i prekrasan panoramski pogled na grad i prirodu oko njega. Povijest dvorca seže do srednjeg vijeka (9. stoljeća), kada je na tom brdu izgrađena prva utvrda za obranu od Mađara. Kroz stoljeća bio je dom mnogim plemićkim obiteljima i moćnim ptujskim grofovima, koji su od grada i stvorili moćno političko i kulturno središte.

Dvorac je prošao kroz nekoliko faza obnova i nadogradnji, pa je zanimljiv spoj gotičkog, renesansnog i baroknog stila. Impresivna je i njegova unutrašnjost, u kojoj se čuvaju vrijedne zbirke umjetnina, oružja, namještaja, tapiserija i drugih postava iz različitih povijesnih razdoblja.

image

Ptujski dvorac

Albin Bezjak/Ustupljena Fotografija

U dvorcu je danas smješten Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, koji posjetiteljima najbolje dočarava bogatu povijest kraja, poput zbirke viteških oklopa, glazbenih instrumenata i tradicionalnih maski poznatih karnevalskih povorki – kurentovanja.

Kurentovanje je najpopularniji i etnološki najznačajniji karneval u Sloveniji, koji kroz svojih 11 dana održavanja slavi proljeće i godišnje privlači više od 100.000 sudionika, te se time svrstava na popis najvećih karnevala u svijetu. Svoj vrhunac ima na Pokladnu nedjelju u Ptuju.

Možete vidjeti ustoličenje nove kraljice vina

Sljedeće kurentovanje, 65. po redu, održat će se od 22. veljače do 4. ožujka 2025. godine. No, do tada će se u Ptuju održati niz manifestacija, od kojih je prva Martinje, koje se slavi dva dana, prepuna raznolikih aktivnosti u gradu i okolici. Slavlje počinje 9. studenog na gradskoj tržnici, gdje će se svečano ustoličiti nova Ptujska kraljica vina, nakon čega slijedi večernji koncert koji će zagrijati atmosferu u gradu.

Dva dana nakon ovog tradicionalnijeg oblika slavlja Martinja, 11. studenog, na vinskoj tržnici DJ će se pobrinuti za opušteno, moderno slavlje. Ugostitelji pripremaju posebne menije povodom Martinja, a centralnim događajem može se smatrati i Martinova gozba 8. studenog, koja će se održati u Dominikanskom samostanu. Sprema se gastronomska senzacija koja spaja tradiciju i moderno, uz odabrana vina iz čuvenog Ptujskog podruma.

Uoči kraja godine, prosinac počinje s paljenjem lampica, što simbolizira početak Ptujske bajke, predivne manifestacije s bogatim dječjim božićnim programom, koncertima na otvorenom, dekoracijama i dočekom Nove godine pod vedrim nebom.

image

Ptujski vinski podrum

Stanko Kozel/Ustupljena Fotografija

Vrhunski vinski kraj koji su prepoznali i stari Rimljani

No, Ptuj nije samo grad poznat po svojoj dugoj povijesti. Poznat je i po svojem vrhunskom vinu, koje svoje korijene, kao i sam grad, vuče iz rimskog doba. Potencijal regije oko grada poznat je tisućljećima, dok su ptujski trgovci svoj imetak gradili na trgovini vinom. Početak vinarstva seže još u 1239. godinu, kada su redovnici minoriti izgradili vinski podrum ispod svog samostana.

U vinskom podrumu čuva se i izuzetno blago – Zlatna trta iz 1917. godine, što se smatra najstarijim slovenskim vinom. Osim čuvanja izuzetnih arhivskih vina, Ptujski vinski podrum poznat je i po tome što unutar svojih debelih povijesnih zidova stvara ugodna, suvremena i popularna vina.

Vino, odnosno, vođena tura po Ptujskom vinskom podrumu jedno je od najposebnijih iskustava koje se može imati u gradu. Tura po vinskom podrumu omogućuje posjetiteljima da urone u bogatu tradiciju i prodube svoju ljubav prema vinu. U turama su uključene vođene degustacije, a svaka boca koju posjetitelji mogu kušati u sebi krije posebnu priču, u koju je utkana stoljetna tradicija uz spoj modernih tehnika vinarstva.

Nakon obilaska, možda ćete se složiti i s glavnom porukom koju vam želi prenijeti podrum – vino nije samo piće, ono je i način života.

image

Okusi Ptuja

Stanko Kozel/Ustupljena Fotografija

Kulinarski doživljaj

Pravi doživljaj Ptuja ne bi bio moguć bez bogatog kulinarskog svijeta, koji se savršeno uklapa uz vinsku priču. Restorani nude raznovrsne lokalne specijalitete, koji su kao i sam grad, pažljiva kombinacija starih recepata uz dašak suvremenog gostoprimstva.

U odabranim restoranima nudi se sedam verzija jelovnika Okusi Ptuja, koji je inspiriran chefom iz svakog od njih. Neka od jela koja se nude su dimljena kokošja juha, punjene rolice od ‘tunke‘ s kiselim kupusom, prženi pileći but, domaći njoki od bundeve s pilećim fileom i vrganjima.

Ako vam neki od deserata koji se nude, ajdove pogače i pite od rabarbare, nisu dovoljni, valjalo bi posjetiti butik čokoladarnica XOCOC, koja prave ljubitelje čokolade neće ostaviti ravnodušnim.

Chef Matevž Božič kombinira prilično neobične okuse u svoje praline, pa tako možete kušati pralinu s čvarcima, hrenom ili dimljenom soli. Praline, od kojih je gotovo nemoguće kušati samo jednu, u Božičevim rukama ponovno spajaju glavni etos grada – spajanje tradicije i modernog.

image

Bicikliranje uz Dravu

Stanko Kozel/Ustupljena Fotografija

Planinarenje i bicikliranje

Za ljubitelje prirode, okolica Ptuja nudi idilične planinarske staze kroz vinograde i voćnjake, koje nude prekrasne poglede na grad. Svaki planinar zna da tu i tamo treba napraviti pauzu, pa na planinarskim rutama najbolje odmoriti na nekim od brojnih mjesta koja nude uživanje u lokalnim vinima i domaćoj kuhinji.

Uz njih možete stati kod rimskog kampa, vinogradarskog muzeja i željezničkog parka, te uz druge kulturne baštine. Planinarska staza na Mestni vrh duljine je između 12 i 16 kilometara, dok je biciklistička duga 16 kilometara.

Biciklisti mogu pedalirati i uz rijeku Dravu, koja prolazi kroz četiri države – Italiju, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku – ukupne duljine 710 kilometara. Iz Ptuja se ističu dvije rute – ona prema Mariboru i ona prema Ormožu, a obje su duge tridesetak kilometara, umjerene su težine, s trajanjem od dva i pol do tri sata.

image

Wellness u Ptuju

Miha Kolar/Ustupljena Fotografija

Nakon bicikliranja ili planinarenja, idealno bi bilo opustiti se u Termama Ptuj, čija ljekovita voda izvire na dubini od 1100 metara, na temperaturi od ugodnih 56 stupnjeva. Nježna je po sastavu, a stanovnici Ptuja već desetljećima uživaju u njenoj revitalizirajućoj moći.

Termalne vode Ptuja posebno se preporučuju za liječenje bolova i ozljeda mišića povezanih sa sportom, a pozitivno djeluju i na dišni sustav. Stoga ne čudi što su sportaši redoviti gosti u Termama Ptuj. Uživajte u masažama, termalnim kupkama, tretmanima za oblikovanje tijela i pomlađivanje, a saune će vam pomoći da se na kraju dana potpuno opustite.

#visitptuj #ifeelsLOVEnia #myway


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Javni zavod za mladino, šport in turizem Ptuj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 09:04