Vjetar u leđa

Ovi poduzetnici dobivaju čak 90 tisuća eura: Istaknuli su se time što čine društvo boljim

Saznali smo ovogodišnje dobitnike natječaja Pokreni nešto svoje, koji impact poduzetnicima daje sredstva i mentorstvo

Vlasnici galerije Kolekcionart

 Lucija Očko/Cropix

Društveno poduzetništvo važan je stup društva koji nerijetko rješava specifične socijalne i ekološke probleme – od smanjenja siromaštva, poboljšanja pristupa obrazovanju, unapređenja zdravstvene zaštite do borbe protiv klimatskih promjena. Ono potiče inovaciju jer se društveni poduzetnici često suočavaju s kompleksnim problemima koji zahtijevaju kreativna rješenja, a nerijetko se dogodi i da ona potom novu primjenu nalaze i u drugim sektorima. Cilj ove vrste poduzetništva je imati ekonomski održivo poslovanje, no istovremeno i generirati pozitivne društvene promjene, što uključuje stvaranje radnih mjesta, promicanje socijalne uključenosti i povećanje kvalitete života u zajednicama u kojima djeluju.

Izdanje "Hrvatski monitor društvenih poduzeća" iz 2022. godine ističe kako je grupa istraživača s Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar u svojoj studiji iz 2015. godine identificirala 95 društvenih poduzeća u 2014. godini, odnosno 90 društvenih poduzeća u 2015. godini. ACT Grupa iz Čakovca je 2017. godine u svojoj bazi društvenih poduzeća imala popisano 105 društvenih poduzeća. Prema procjenama studija mapiranja društvenih poduzeća koje je provela Europska komisija, procijenjeno je da bi broj društvenih poduzeća mogao biti između 105 i 210 ili čak 526, a baza ACT grupe koja se redovno ažurira prije dvije godine je u bazi imala 192 društvena poduzeća.

Ovi podaci pokazuju kako kultura društvenog poduzetništva u Hrvatskoj raste. Ipak, velika većina CSEM društvenih poduzeća (njih čak 84 posto) procjenjuje kako je politička podrška koju dobivaju mala, vrlo mala ili nikakva. Upravo zbog toga su za poduzetnike koji čine dobro duštvu iznimno važni programi podrške, a jedan takav je Pokreni nešto svoje, kojeg provode već spomenuta ACT Grupa te Philip Morris Zagreb.

Kroz program se već osam godina jača poduzenike s pozitivnim društvenim utjecajem, i to kroz vrijedno mentorstvo te bespovratna sredstva. Ove godine je od gotovo 300 prijava izabrano njih deset koji su nagrađeni s ukupno 90 tisuća eura, od čega 50 tisuća eura odlazi na financijske potpore, a 40 tisuća eura na vrijedno mentorstvo, webinare, snimanje promotivnih videa te medijsku vidljivost. Ovaj program, koji je do sada podržao 58 poduzetničkih pothvata s više od 830 tisuća eura, ima za cilj osnažiti mikro poduzetništvo i potaknuti stvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj. U sklopu programa, poduzetnici sudjeluju u šestomjesečnom akceleracijskom programu koji pruža ključne alate za razvoj i rast poslovanja.

- Impact poduzetnici ključni su za održive promjene u društvu, rješavajući važne društvene izazove i pridonoseći gospodarskoj vrijednosti. Na tom putu poduzetnici često nailaze na nepredviđene prepreke, a ovim im programom želimo dati vjetar u leđa u realizaciji njihovih ideja - izjavila je Darija Jurica Vuković iz tvrtke Philip Morris.

Ovogodišnji krug programa privukao je niz inovativnih kompanija koje su se istaknule svojom orijentacijom na održivost i društvenu korist. Među dobitnicima su Kolekcionart, galerija i platforma za mlade umjetnike, Physio kids, centar koji poboljšava motorički razvoj djece s poteškoćama, Audio Store Transonica s aplikacijom Book&Zvook s audio knjigama na hrvatskom jeziku, Green Fusion kroz platformu Eco Stock Market podržava fundraising održivih projekata. Underrated Croatia nudi samovodeća audio turistička razgledavanja, dok Open Mosaic promovira demokratično upravljanje gradovima. Source Robotics čini robotiku pristupačnijom, a Tiny Meow Studio razvija nenasilne videoigre. Pridružuju im se Tajno šumsko društvo s radionicama o čuvanju okoliša za djecu, Studio Modulit koji proizvodi modularne kućice i Kazivačica koja svoje projekte Secret Zagreb, Secret Croatia i Underrated Croatia proširuje na samovodeće audio ture.

image

Iva Silla

Tomislav Krišto/Cropix

Program je mjerljiv društvenim povratom koji je u 2023. godini iznosio 3.97 eura društvenog dobra na svaki uloženi euro, čime se potvrđuje njegova učinkovitost i značaj.

- U 2023. godini stvorili smo 3.97 eura društvenog dobra na svaki euro koji je uložen u program. Kvaliteta prijava svake godine raste, što nam otežava odabir jer postoji mnogo iznimno vrijednih i izvrsnih poduzetničkih projekata. Ove godine izabrali smo deset fantastičnih poduzetnika, među kojima je čak 8 žena poduzetnica, na što smo posebno ponosni - dodala je Ana Brigović iz ACT Grupe.

Dobitnici programa Pokreni nešto svoje 2024.

AUDIO STORE TRANSONICA j.d.o.o. (Book&zvook app)

Ljubica i Lana, s bogatom pozadinom u kulturi i produkciji, 2018. godine su počele izdavati audio knjige na hrvatskom jeziku, s fokusom na hrvatske naslove. Nedavno su dostigle brojku od sto izdanih audio knjiga. Njihove knjige dostupne su putem aplikacije Book&Zvook, u knjižnicama poput Knjižnica grada Zagreba, te kroz druge servise poput Amazona. Produkcija knjiga u njihovom studiju je visokokvalitetna, a knjige čitaju autori ili glumci. Zbog toga su sačuvana brojna hrvatska djela, a u čitanju sudjeluju poznati glumci. U biblioteci Book&Zvook nalaze se hrvatski naslovi, lektire i svjetski bestseleri.

image

Ljubica Letinić i Lana Deban, autorice aplikacije Book&Zvook

Ranko Šuvar/Cropix
image

Book&Zvook

Ranko Šuvar/Cropix

GREEN FUSION d.o.o.

Green Fusion je posrednička tvrtka specijalizirana za fundraising za projekte održivog razvoja s pozitivnim utjecajem na društvo i okoliš. Tvrtka gradi platformu Eco Stock Market kako bi ubrzala financiranje zelenih i društvenih projekata. Osnivačica Mateja-Anđelina Kramar, koja je prethodno vodila udrugu Zasadi stablo - ne budi panj, već uspješno posreduje u projektima pošumljavanja i integracije zatvorenika, iako platforma još nije izgrađena.

image

Green Fusion

ustupljena fotografija

KAZIVAČICA d.o.o. (Secret Zagreb, Secret Croatia, Underrated Croatia)

Iva Silla, osnivačica popularne turističke ture Secret Zagreb i podcasta Croatia Underrated, proširuje svoje poslovanje na samovodeće audio ture za kojima je potražnja u Europi u porastu. Ovi tematski vodiči omogućavaju posjetiteljima da otkriju manje poznata mjesta u Hrvatskoj, rasterećujući pretrpane turističke gradove. Ture su tematski usmjerene na kulturnu baštinu, poput staroslavenske vjere i dvoraca Hrvatske te se mogu prilagoditi pojedinim regijama ili itinererima. Vodiči uključuju GPS aktiviranu naraciju, preporuke za smještaj, hranu, održivu kupnju i priče lokalnih stanovnika.

image

Iva Silla

Tomislav Krišto/Cropix

KOLEKCIONART d.o.o.

Četiri prijatelja su pokrenula galeriju posvećenu mladim i neafirmiranim umjetnicima. Nikola Kolveshi Radlović, jedan od osnivača, napustio je konzultantski posao u Velikoj Britaniji kako bi se posvetio umjetnosti u Zagrebu. Galerija Kolekcionart ima i fizičku prisutnost u Zagrebu te online platformu. Posebno se ističu svojim ulaganjem u umjetnike koje predstavljaju, pružajući im profesionalne fotografije, video zapise, tekstove povjesničara umjetnosti, izložbe te zastupanje kod stranih galerija i kolekcionara.

image

Vlasnici galerije Kolekcionart

Lucija Očko/Cropix

TINY MEOW STUDIO j.d.o.o.

Rea Budić osnivačica je videogame development studija Tiny Meow. Njihov prvi proizvod, Bora: The Way the Wind Blows, nenasilna je videoigra inspirirana dalmatinskim krajolicima i kulturnom baštinom. Igra se već može predbilježiti putem platforme STEAM, a očekuje se i druga igra iz ovog studija.

image

Tiny Meow

ustupljena fotografija

OPEN MOSAIC d.o.o.

Alisa Aliti i njezin tim u svojoj konzultantskoj firmi rade na promicanju demokratičnog upravljanja u gradovima i javnim institucijama. Iako je taj koncept popularan u EU i svijetu, u Hrvatskoj je još nedovoljno razvijen, s tek devet gradova koji uključuju građane u odlučivanje. Njihov pristup uključuje građane u procese kao što su budžetiranje, planiranje akcijskih planova i druge aspekte javne uprave. Kroz prilagođene participativne procese, pružaju podršku javnim lokalnim upravama i institucijama u usvajanju demokratičnog modela upravljanja, osiguravajući obuku, vođenje procesa odlučivanja te mentorstvo nakon provedbe.

PHYSIO KIDS, vl. Ana Benković

Zahvaljujući Ani Benković Novi Zagreb je sasvim nedavno dobio polikliniku za motorički razvoj i fizio-rehabilitaciju djece s neuromotornim odstupanjima, invaliditetom, kroničnim lokomotornim, skeletnim ili mišićnim bolestima, ili oštećenjima kakva primjerice mogu nastati poslije moždanog udara. To je prva takva ustanova u Novom Zagrebu.

image

Ana Benković

ustupljena fotografija

SOURCE ROBOTICS d.o.o.

Petar Crnjak, mladi mehatroničar, pokrenuo je Source Robotics kako bi robotiku učinio pristupačnom. Nudi open source vodiče za izradu robotskih ruku i prodaje dijelove na svojoj platformi. Njegovi YouTube videozapisi o robotici imaju tisuće pregleda, a dizajnirao je i pristupačnu robotsku ruku koja se koristi u obrazovnim institucijama i malim i srednjim poduzećima. Njegova inovacija privukla je i poznate kupce poput američkog sveučilišta MIT.

image

Source robotics

ustupljena fotografija

STUDIO MODULIT d.o.o.

Arhitektica Marija Laginja Gaćina vodi tvrtku Studio Modulit, specijaliziranu za proizvodnju modularnih kuća. Ove kuće ne zahtijevaju tradicionalne temelje, smanjujući time negativni utjecaj na okoliš. Izrađene od čelika, modularne kuće su energetski učinkovitije i potpuno reciklabilne. Lokalno proizvedene u Hrvatskoj, nude se u različitim varijantama, poput ModulitUno, male kompletno uređene kućice iz jednog modula od 15m², ili veće modularne kuće s tri ili šest modula koje dolaze rohbau. Pokaznu kućicu ModulitUno možete posjetiti u Sesvetama.

image

Modulit

ustupljena fotografija

TAJNO ŠUMSKO DRUŠTVO, vl. Ana Zubak

Ana Zubak, multimedijalna umjetnica, ističe se fokusom na otvaranje i korištenje javnih gradskih prostora u svom radu. U posljednje dvije godine usmjerila se na ranu edukaciju, ali i dalje naglašava važnost javnih prostora. Njen projekt Tajno Šumsko Društvo obučava djecu o očuvanju okoliša, timskom radu i emocionalnoj inteligenciji te je dobio nagradu Montessori Global Award for Impact and Change. Daljnji koraci uključuju razvoj materijala za druge edukatore, vodiča kroz javne zelene prostore u gradu te pokretanje radionice Tajni Šumski Vrt u Zagrebu. Također se razmatra i mogućnost snimanja serijala "Tajno Šumsko Društvo".

image

Tajno šumsko društvo

ustupljena fotografija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Philip Morris Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 11:42