Fascinantno

Ovo područje ima cijeli niz endemskih vrsta, a upravo na njemu su pronađene i žive periske

Četiri tvrđave koje okružuju ovo mjesto pričaju priče o prošlim vremenima, a s njihovih vrhova pružaju se nezaboravni prizori na grad, more i arhipelag
 HTZ

Šibenik i njegovo zaleđe jedan su od najvećih dragulja naše obale koji ima prebogatu povijest i prirodu te još uvijek odiše nevjerojatnom autentičnošću i šarmom.

Smješten na mjestu gdje se miješaju rijeka Krka i more, ovaj drevni grad, prvi put spomenut 1066. godine, nudi bogatstvo kulturnog nasljeđa, a njegova prirodna okolica pruža prizore i doživljaje koji se upijaju kroz svaki osjet.

Kad zakoračite u srce Šibenika, prvo što vas dočeka jest zvuk vjetra koji prolazi uskim, kamenim uličicama, dok šum valova tiho udara o obalu. Zvuk zvona s veličanstvene katedrale svetog Jakova, remek-djela renesansne arhitekture pod zaštitom UNESCO-a, odzvanja zrakom, donoseći osjećaj mira i povezanosti s poviješću. Četiri tvrđave koje okružuju grad – svetog Mihovila, Barone, svetog Ivana i svetog Nikole – pričaju priče o prošlim vremenima, a s njihovih vrhova pružaju se nezaboravni prizori na grad, more i arhipelag. Istovremeno ove građevine žive svoj novi život – onaj koncertni, kulturni i turistički – a bogati programi koji nerijetko ugošćuju najveće svjetske zvijezde privlače ljude iz cijele Hrvatske i svijeta.

image
HTZ

Svaka nijansa mora

Okusi Šibenika i okolice donose bogatstvo Mediterana na tanjuru. Svježe ulovljena riba, školjke i plodovi mora, domaće maslinovo ulje i bogata vina iz lokalnih vinograda, ne samo da zadovoljavaju okusne pupoljke već pričaju priču o tradiciji i kulturi. Ovdje možete osjetiti svaku nijansu mora, soli i bilja u jednostavnim, ali bogatim jelima poput pašticade, brudeta i tradicionalnih kolača od badema i smokava.

image
HTZ

Šibenik je mjesto gdje se i dodir osjeti intenzivnije. Hrapavi kamen drevnih zidina pod rukama, čvrstoća kamena katedrale svetog Jakova, mekoća pijeska na obližnjim plažama te svježi povjetarac koji miluje lice stvaraju dublju vezu s prostorom i vremenom. Kupanje u kristalno čistom moru šibenskog arhipelaga donosi osvježenje i osjećaj slobode, dok šetnje kroz mirne gradke i parkove izvan grada, poput onih u Nacionalnom parku Krka, gdje hladni mlazovi slapova pružaju osvježenje, omogućuju povezivanje s prirodom na najintimniji način.

image
HTZ

Ne zaboravimo ni osjet njuha, koji u Šibeniku posebno dolazi do izražaja. Šibenska okolica puna je polja lavande, smilja, ružmarina i kadulje, a šetnje ovim mirisnim krajolicima donose osjećaj mira i ugode. U Nacionalnom parku Krka, uz zvuk slapova, osjetit ćete miris vlažnog tla, svježinu vode i blagi miris borovih šuma koji ispunjava zrak.

Kampanja "Posjeti me" Hrvatske turističke zajednice savršeno prenosi jedinstveni doživljaj Šibenika kroz video koji vodi na putovanje kroz srce i dušu ovog povijesnog grada. Ovi mirisi, zvukovi, prizori i okusi Šibenika ostavit će neizbrisiv trag u vašem sjećanju.

Kroz zvučne i vizualne prikaze tradicionalnih običaja i svakodnevnog života, posjetiteljima se prenosi autentična atmosfera destinacije, potičući sva osjetila i stvarajući nezaboravno iskustvo. Šibenik nije samo grad – to je destinacija bogata poviješću i kulturom, koja oduzima dah.

Jedno od najvažnijih obilježja Šibenika je Kanal sv. Ante, koji je jedini prilaz gradu s morske strane. U njemu se spajaju more i rijeka, a ta zanimljiva interakcija za posljedicu ima specifičnu floru i faunu ovoga kraja. Detalje o tome nam objašnjavaju Tina Dragutin Burić, mag.biol. (voditeljica Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja) i Angela Bilić, prof. (viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju) iz Javne ustanove Priroda Šibensko–kninske županije.

image
Arhiva Javne Ustanove Priroda Šibensko-kninske županije

- Kanal sv. Ante je dio Značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku, zaštićenog 1974. g. zbog iznimnih krajobraznih vrijednosti te zbog šuma alepskog bora i manjim dijelom hrasta crnike. Jedinstveni krajobraz sačinjava potopljeno ušće rijeke Krke s istaknutim Kanalom sv. Ante. Područje Ušća Krke dio je ekološke mreže zbog važnih staništa preplavljenih ili dijelom preplavljenih morskih špilja, estuarija, pješčanih dna trajno prekrivenih morem, te špilja i jama zatvorenih za javnost – objašnjavaju stručnjakinje, ističući:

- U biološkom smislu estuariji (riječna ušća u obliku lijevka, op.a.) su važni zbog toga što se u njima mnoge morske i brakične vrste mrijeste i nalaze hranu, a važni su također i za ptice. Estuariji i obalna područja su također od iznimne važnosti za divlju prirodu, naročito za ptice selice i gnjezdarice, te su vrlo vrijedni radi bogatih prirodnih resursa koje sadrže – kažu Dragutin Burić i Bilić.

Raj za školjkaše

Estuarij u Šibeniku ulazi gotovo 40 kilometara u kopno, a najveći dotok slatke vode je preko Skradinskog buka. Raspon između maksimalne plime i oseke je oko 40 centimetara i smanjuje se od tvrđave Sv. Nikole prema Skradinskom buku.

- Duž cijelog estuarija iznad dna se nalazi sloj morske vode. Bočati sloj se niz estuarij stanjuje i zaslanjuje. Od Skradinskog buka do tvrđave sv. Nikole bočata se voda većim dijelom zagrijava miješanjem s toplijom morskom vodom koja se nalazi neposredno ispod halokline, sloja u moru u kojem se salinitet naglo mijenja s dubinom. Od strogo zaštićenih školjkaša na ovom području obitavaju prstac (Lithophaga lithophaga), a ovo je i pogodno stanište i za kritično ugroženu perisku (Pinna nobilis). Zbog navedenih prirodnih značajki, cijelo ovo područje pogodno je za uzgoj školjkaša, čemu svjedoče mnogobrojna uzgajališta dagnji. Na području Ušća Krke, prema izvještajima nadzorne službe sa terena i prema nadzornoj kameri Instituta Ruđer Bošković, uočena je glavata želva (Caretta caretta) koja je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta. Dobri dupin također je čest posjetitelj ovog područja – kažu stručnjakinje za floru i faunu iz Javne ustanove Priroda.

image
HTZ

Prije nekoliko godina otvoren je i Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante, čije izložbe i drugi sadržaji, između ostalog, uče Šibenčane i njihove goste upravo o fascinantnoj prirodi koja ih okružuje. Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante, osmišljen kao suvremeni prostor u kojem se isprepliću edukacija i zabava, omogućuje posjetiteljima svih dobnih skupina da na inovativan način istražuju prirodnu i kulturnu baštinu Šibensko-kninske županije.

- U središtu pozornosti su prirodne ljepote Kanala sv. Ante i ušća rijeke Krke, ali i ostala zaštićena područja. Multimedijalni prikazi, interaktivne instalacije i virtualna stvarnost pružaju nezaboravno iskustvo koje inspirira i educira svakog posjetitelja. Uređaji virtualne stvarnosti koji omogućuju posjetiteljima da urone u prirodne i kulturne vrijednosti Kanala sv. Ante i ušća rijeke Krke apsolutni su hit među posjetiteljima. Ta tehnologija pruža neposredan i interaktivan način za istraživanje morskih dubina, raznolikih ekosustava i povijesnih znamenitosti, čime edukacija postaje uzbudljiva avantura. Uz pomoć virtualne stvarnosti možete "plivati" s ribama, istraživati podmorje i vidjeti podvodne špilje. Ta iskustva posebno su popularna među djecom i mladima, ali privlače i odrasle posjetitelje koji žele doživjeti nešto novo i drukčije – kažu Tina Dragutin Burić i Angela Bilić.

Krhkost prirode koju treba očuvati

Ipak, glavna uloga Posjetiteljskog centra je prezentacija prirodnih i kulturnih vrijednosti Kanala sv. Ante i ušća Krke, njihovih kulturnih i prirodnih vrijednosti svim interesnim skupinama, kako posjetiteljima tako i lokalnom stanovništvu koje jest, i trebalo bi biti itekako ponosno i zahvalno na jedinstveni i očuvani prostor u kojem živi.

- Posjetiteljski centar i njegovi edukativni i multimedijalni sadržaji potiču posjetitelje da se povežu s prirodom i postanu svjesniji potrebe za njezinim očuvanjem. Svi zainteresirani imaju priliku uključiti se u istraživanje podvodnih staništa i morskog života putem ekrana osjetljivih na dodir i interaktivnih modela. Središnji dio izložbenih prostora posvećen je podmorskom svijetu, s detaljnim prikazima morskih i vodenih ekosustava, koraljnih grebena te rijetkih i zaštićenih vrsta koje žive na ušću Krke i u Jadranskome moru ističući ugroženost i krhkost prirode koja u konačnici velikim dijelom ovisi o čovjeku. Podsjetnik je ujedno svima nama da bi trebali biti obazriviji i pažljiviji prema prirodi te da je u konačnici moramo zaštititi od nas samih – ističu, dodajući da redovno imaju i pomno osmišljene radionice te programe edukacije za djecu i odrasle, a vrlo su ponosni i što Centar ima i prilaz za osobe s invaliditetom, kao i opise atrakcija na Brailleovu pismu.

image
HTZ

Osim raskošnom prirodom, ponose se i obližnjom tvrđavom sv. Nikole, koja je 2017. godine upisana na popis svjetske baštine UNESCO-a. Do tvrđave se za sada može doći iz Šibenika isključivo morskim putem u organizaciji JU Priroda Šibensko-kninske županije, a u planu je uskoro i njeno povezivanje s kopnom i šetnicom u Kanalu sv. Ante kojom se može pješice doći sve do grada Šibenika.

- Za one koji vole aktivan odmor, hodanje, trčanje ili biciklizam šetnica nudi fantastičan način za istraživanje i uživanje u prirodnim ljepotama ovog područja. Tu je i dječje igralište, a u ljetnim mjesecima nezaobilazno je kupanje u čistome moru. Na šetnici su i dva vidikovca s kojih se pruža pogled na grad Šibenik, cijeli Kanal sv. Ante, šibenski arhipelag i Tvrđavu sv. Nikole - prizore za fotografiranje koji oduzimaju dah. Na sredini kanala nalazi se i zanimljiv speleološki objekt – špilja sv. Ante, koja skriva crkvicu smještenu upravo u špilji, te morski tunel. Kanal sv. Ante nije nikako tipična turistička destinacija, već jedinstveni doživljaj prirodne i kulturne baštine. Ovdje se može pronaći savršeni spoj aktivnosti na otvorenom, istraživanja, edukacije i informiranja u predivnom zaštićenom krajobrazu. Svaki kutak ovog područja nudi nešto posebno, od skrivenih prirodnih ljepota do fascinantnih povijesnih spomenika prepoznatih kao dio svjetske kulturne baštine – ističu.

Cjelogodišnji turizam

Za razliku od ostalih tipičnih turističkih destinacija i lokaliteta koje su u pogledu masovnijeg prihvata posjetitelja sezonskog karaktera, šetnica u Kanalu sv. Ante i istoimeni posjetiteljski centar su lokaliteti koje su otvoreni i posjećeni tijekom cijele godine.

- Za lokalno stanovništvo šetnica u kanalu predstavlja cjelogodišnji „dnevni boravak“ i jedno od omiljenih mjesta za šetnju i rekreaciju, kako ljeti, tako i zimi. Osobito kada je lijepo vrijeme, puna je šetača od kojih mnogi dolaze iz susjednog Zadra i Splita i ostalih okolnih gradova, a i Posjetiteljski centar tijekom školske godine ugošćuje sve više predškolskih i školskih učeničkih grupa koje dolaze u razgled i na edukativne radionice. U proteklih, malo više od godinu dana, od otvorenja Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante posjetilo je oko 14 tisuća posjetitelja, dok je broj posjetitelja koji prođe šetnicom u kanalu višestruko veći i prema analizi podataka postavljenih brojila posjetitelja, kreće se oko 250 tisuća posjetitelja godišnje – kaže nam Milka Antić Krstić, dipl.oec. (voditeljica odsjeka za promidžbu i promotivne djelatnosti) iz Javne ustanova Priroda Šibensko–kninske županije.

Ona ističe kako je Kanal sv. Ante u Šibeniku jedinstveno mjesto o čijim posebnostima posjetitelji mogu saznati sve u inovativnom multimedijalnom postavu edukativno-zabavne izložbe “Dodir rijeke i mora” u sklopu posjetiteljskog centra u uvali Minerska.

- Uređene su i tri odmorišne zone, amfiteatar za predavanja i radionice te dječje igralište. Ispred posjetiteljskog centra postavljen je maštovit spomenik posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih filmova. Upravo na ovoj lokaciji, u sklopu centralne zgrade nekadašnjeg centralnog vojnog objekta u uvali Minerska, sniman je film „Kako je počeo rat na mom otoku“, a kojem je čast odana spomenikom Pašta-šuti. Riječ je o duhovitoj sceni u filmu u kojoj majorova supruga Lucija poziva supruga da se preda izgovarajući rečenicu: “Aleksa vrati se doma, skuvala sam ti pašta-šutu”. Poučna tabla uz izložak Pašta-šute otkriva i recept po kojem posjetitelji mogu i sami pripremiti ovo čuveno dalmatinsko jelo. Sve u svemu, posjet posjetiteljskom centru Kanal sv. Ante i njegovoj okolici kao stvoreni su za duži razgled, istraživanje i uživanje – zaključuje Antić Krstić.

image
/Htz

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 18:01