LEKCIJE IZ PRVE RUKE

Pronašli smo recept za uspjeh u romantičnom zanimanju koje privlači sve više ljudi

Sami određujete radno vrijeme, niste okovani zidovima ureda i zgrada već uživate u zelenilu te svojim rukama stvarate nešto opipljivo
 Agroturizam Antunović

Poljoprivreda i druge gospodarske djelatnosti često se opisuju s dozom romantike, ponekad i kao najljepši posao na svijetu. Ne može se poreći da život u prirodi, od zemlje, daleko od žurbe, stresa i gužve velikog grada ima svoje čari.

Sami određujete radno vrijeme, niste okovani zidovima ureda i zgrada već uživate u zelenilu, svojim rukama stvarate nešto opipljivo, uzgajate vlastitu hranu, brinete o životinjama...

No, iza tog idiličnog prikaza krije se gomila truda i znoja koji su konstanta jer garancija uspjeha ne postoji već se uvijek iznova morate dokazivati - sebi, kupcima, ali i prirodi.

image

Robert Poturica

Robert Fajt/Cropix

Rano ustajanje je obavezno, neprestano ovisite o vremenskoj prognozi, nemate pravo na godišnji odmor, a posao je fizički težak i svi vas podcjenjuju.

Ljudi gospodarstvenike smatraju neukima i da se ovim zanimanjem bave samo zato što nisu sposobni ni za što drugo. No, to ne može biti dalje od istine.

Hobi za dušu

Bavljenje poljoprivredom i drugim granama gospodarstva za mnoge znači veliku slobodu. Hrvatski poljoprivrednici dokazuju iz dana u dan da znaju kako biti uspješni i inovativni poduzetnici s jako dobrim prihodima. Čak se i statističke brojke popravljaju. Prema zadnjem dostupnom Godišnjem izvješću o stanju poljoprivrede iz 2020. godine, poljoprivredna djelatnost ostvarila je vrijednost proizvodnje od 18,3 milijarda kuna što je u odnosu na godinu ranije više za 281,7 milijuna kuna. Povećao se ukupan broj zaposlenih u poljoprivredi (za 3,1 posto), a povećale su se i plaće (za 4,7 posto).

image
Robert Fajt/Cropix

Sve više mladih, ali i onih koji nakon uredskog posla traže hobi za dušu, privlači gospodarstvo i koketiraju s tom misli. Potvrdio nam je to i Robert Poturica, Karlovčanin koji ima plantažu od dva i pol hektara lavande. Često ga, kaže, posjećuju mladi i entuzijastični ljudi iz cijele Hrvatske koji su puni pitanja, a glavno je – kako uspjeti?

Kako bismo istaknuli najvažnije stvari koje svatko tko se želi početi ozbiljno baviti poljoprivredom mora imati na umu, osim s Poturicom, razgovarali smo i s Anom Antunović koja se na imanju u Kuni Pelješkoj bavi agroturizmom. Pamtimo je po sjajnom nastupu u prošlogodišnjem showu „Masterchef“ gdje se plasirala među sedam najboljih. Oni koji se vole inspirirati skrolajući Instagramom znaju je pod imenom @kuhana_i_pecena. Tu dijeli svoje gastro priče i recepte koje vjerno prati više od 15.000 pratitelja.

image

Ana Antunović

Agroturizam Antunović

Izdvojili su šest ključnih lekcija koje su i sami morali naučiti na putu do uspjeha.

1. NOVA ZNANJA I TRENDOVSKE ZAMKE

Svakako trebate imati puno znanja o zemlji na kojoj ćete saditi ili o životinjama koje ćete uzgajati. Treba poznavati zakonodavstvo, znati gotovo sve o potporama, klimi, strojevima, financijskom poslovanju, marketingu i povezanosti s klijentima jer je svaki uspješan gospodarstvenik zapravo - poduzetnik.

Poturica ističe kako treba paziti da se ne upadne u zamku trendovske proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.

- Uvijek je bolje spustiti se na zemlju i držati se svoje provjerene priče nego pomamiti se za zaradom i saditi ono što se ove godine najviše prodaje. Trendovska poljoprivreda je loša stvar, a veliki problem je nedostatak edukacije poljoprivrednika koji se povedu za onim što je trenutno hit. Jedan čas se svi bave smiljem, aronijom pa lješnjacima, onda borovnicama... Za dvije godine svaki trend propadne, a i to sam puno rekao. Sad o smilju, recimo, nitko više ne govori, usjevi su propali, ljudi odustali, izgubili novac na tome, a opstalo je samo nekoliko upornih – govori Poturica koji u sklopu registriranog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva prodaje sadnice lavande, sušeni cvijet u rinfuzi, eterično ulje, hidrolat, mirisno ulje za masažu... Trenutno, budući da je vrijeme žetve, imaju i svježi cvijet, a posebno je popularan sušeni cvijet pakiran u prigodne vrećice poput srca, kravata ili jastuka koje sami šiju.

image
Robert Fajt/Cropix

Iznimno je korisno imati određeno predznanje kako bi se što bolje snašli u avanturi zvanoj poljoprivreda. Primjerice, kako bi svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo učinio što kvalitetnijim, Poturica je pohađao i završio program za Uzgoj i preradu ljekovitog bilja.

2. POTICAJI I NATJEČAJI

Poticaji mogu uvelike olakšati poslovanje, posebice novih poljoprivrednika. Zato je važno uvijek biti u tijeku s natječajima, počevši od lokalne razine. Poturica ističe Karlovac kao primjer grada koji uistinu brine o svojim poljoprivrednicima.

- U nekim trenucima su zbilja mnogo pomogli, primjerice, kod kotizacije za sajmove, analize tla, nabavke novih strojeva... S vremenom sam tako nabavio i sušaru, a sad sam se prijavio i na neke EU natječaje i tako pomalo, iz dana u dan se borimo – objašnjava.

Teško je, kaže, u poljoprivredi početi od nule, ako nemate kapital. Treba vam minimalno 100.000 kn kako biste osigurali obradivu zemlju, mehanizaciju, sadni materijal... Već je velika prednost ako ste, recimo, naslijedili neku zemlju.

image
Robert Fajt/Cropix

- Veliki financijski problem trenutno stvara inflacija, svima je sve poskupjelo. Cijena bočica za ulje i hidrolat skočila je za čak 100 posto, isto je i s plavim dizelom koji mi je potreban za destilaciju. Srećom pa nam je ovo hobi, jer da živimo od poljoprivrede, ne znam kako bismo ove godine izdržali – dodaje Poturica.

3. EMOCIONALNI ULOG

No, da ipak nije sve u financijama dobro zna Ana Antunović. U Kuni Pelješkoj, malom mjestu od samo 200 stalnih stanovnika, Ana se zajedno sa svojom velikom obitelji bavi agroturizmom.

- Od svega se može živjeti ako se u to uloži dovoljno truda i ljubavi. Naš ulog u ovaj posao je ogroman, kako financijski tako i emotivno, ali upravo zato smo uspjeli izgraditi sve ovo što danas imamo – ističe.

Nakon više od dva desetljeća rada, agroturizam Antunović se nalazi na turističkoj i gastronomskoj mapi Pelješca, a broj gostiju se svake godine udvostručuje.

image

Konoba Antunović website

Konoba Antunović Website/

Prvih godina gosti su uglavnom dolazili vidjeti magarce i farmu pa bi usput otkrili i konobu. Uspjeh im je što danas većina gostiju dolazi zbog hrane, štoviše, zbog njihove peke i janjetine zna se čekati satima pa za to vrijeme gosti obiđu ostatak imanja s gotovo 700 životinja.

4. NOVI STIL ŽIVOTA

Da je lako - nije, ali, kaže Ana, agroturizam za njezinu obitelj nije posao, već stil života. Svi su se prilagodili i usmjerili na novi cilj.

- Kad smo počeli s ovim poslom, jednoglasno je bilo odlučeno da ćemo nuditi samo proizvode koje sami proizvodimo. U ovom trenutku u našoj konobi postoje dva proizvoda koja nisu iz naše proizvodnje – mineralna voda i kava. Kavu smo dugo odbijali imati, ali zbog smještaja i doručka sad je nudimo gostima na doručku. Sve ostalo plod je i rad naših ruku, od suhomesnatih proizvoda, sireva, povrća, ukiseljenih lučića i pečenih maslina, do mesa, krumpira, kruha i vina. Uz to, u svim poljoprivrednim poslovima koristimo stajski gnoj, čime se ostvarila naša ideja o održivom gospodarstvu - objasnila je Antunović.

image
Ive Trojanović/Agroturizam Antunović

Upravo su u procesu izgradnje sirane i sušione mesa, mini klaonice i ostalih objekata koji su im nužni da bi poštovali zakonom određene propise, a ipak ostali održivi i svoji.

5. POGLED U BUDUĆNOST

U agroturizam su puno uložili pa se nada da će se budućim generacijama obitelji Antunović to vratiti te da će i oni sami željeti nastaviti ovu lijepu obiteljsku priču.

Kada se bavite poljoprivredom ili nekom drugom vrstom gospodarstva, a posebice onom koja se veže uz turizam, važno je gledati u budućnost i držati korak s digitalnim svijetom.

- Iako živimo na selu, komunikacije su nam bitan dio poslovanja. Osim što su nam neophodne za dogovaranje grupa, rezervacije i ostalo, trudimo se biti prisutni i graditi svoj brend i na društvenim mrežama – ističe Ana Antunović.

image

Konoba Josipa Antunovića u Kuni na Pelješcu

Tom Dubravec/Cropix

Dobra povezanost i pokrivenost važan su faktor uspješnog poslovanja, posebice ako se agroturizam nalazi u daljim dijelovima Hrvatske kao što je Kuna Pelješka.

Dobro je znati da svima koji se bave ovom ili sličnom djelatnosti mogu pomoću usluge iz A1 Hrvatska. Njihov A1 optički internet pouzdan je i siguran, baš kao i najveća A1 fiksna i mobilna mreža kojom je obuhvaćeno čak 600 tisuća kućanstava i poslovnih ureda.

6. DOBRA DIGITALNA POVEZANOST

Kvalitetna mreža koja će mu omogućiti da brzo i efikasno odradi sav posao bila je ključan razlog zbog kojeg je Robert Poturica, karlovački poljoprivrednik s početka priče, odabrao A1 Hrvatska fiksnu i mobilnu mrežu te A1 optički internet.

- Čim otvorite OPG odjednom trebate znati sve. Osim što ste poljoprivrednik, vi ste i proizvođač, dostavljač, knjigovođa, stručnjak za marketing... Kad vam u ruci nisu srp ili motika, onda su mobitel i laptop. Kojim god poslom da se danas bavite, teško ćete uspjeti ako niste dobro povezani – priznao je Poturica.

image
Robert Fajt/Cropix

Za one koji se na svom gospodarstvu bave direktnom prodajom svojih usluga i dobara A1 Hrvatska ima efikasno rješenje - uslugu Fiskal1 za fleksibilnu fiskalizaciju u skladu sa svim zakonskim propisima.

Vrlo je jednostavna opcija za rješenje svih briga jer je blagajna ujedno i printer te prilagođava kompletno blagajničko rješenje potrebama poslovanja uz intuitivno sučelje za korištenje koje nudi i mogućnost praćenje skladišta te zaliha robe.

Tehnologija otvara put uspjeha u budućnosti, a zahvaljujući raznim digitalnim načinima povezanosti danas sve više ljudi može iz prve ruke vidjeti kako život na selu stvarno izgleda, dok im gospodarstvenici poput Poturice i Antunovića mogu pokazati što se sve na selu može raditi.

- Virtualni svijet nema potrebe izbjegavati, sve dok znamo ipak napraviti pauzu i uživati u ovom našem fizičkom svijetu – mudro zaključuje Ana Antunović.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 19:30